För drygt 20 år sedan – i början av millennieskiftet – åkte Mikael Lundin fram och tillbaka i Europa på jakt efter intressanta bolag att förvärva till Vattenfalls växande portfölj. Den statliga energijätten hade satt in en högre växel – och målet var att bli ett ”ledande europeiskt energibolag”.
– Det var en oerhört stimulerande tid för mig. Vi köpte bolag och utvecklade dem. Men vi var inte så upplysta då – klimatet hade inte satt sin prägel på branschen än. Vi köpte kraftverk på löpande band och tänkte hantera utsläppen med CCS (koldioxidlagring), säger Mikael Lundin när vi träffas på företagets huvudkontor på Norrlandsgatan i centrala Stockholm.
Mikael Lundin
Ålder: 55 år.
Familj: Fru och dotter, 12 år.
Bor: Nacka.
Gör på fritiden: Umgås med familjen.
Personliga energitips: Eftersom vi går mot det helt elektrifierade samhället: framtidssatsa på allt som drivs med el inklusive egen produktion av el.
Sedan dess har han hunnit med en hel del – till exempel att ha varit vd för den nordiska elbörsen NordPool, som under hans tid 2009–2017 utvecklades från en regional aktör till en benchmark för hela den europeiska elmarknaden.
Så när AP-fondernas nystartade investeringsbolag Polhem Infra ringde upp sommaren 2019 i jakt på en ny vd var det en välmeriterad kandidat som lyfte luren. Nu är Mikael Lundin alltså tillbaka på investeringsbanan igen, efter några år som egen konsult.
Polhem Infra ägas av Första, Tredje och Fjärde AP-fonden, som förvaltar svenskarnas gemensamma pensionstillgångar. Bolagets uppdrag är att investera i onoterade bolag inom infrastruktur, till exempel förnybar energiproduktion och digital infrastruktur, med hållbarhet som ledstjärna.
Polhem Infra
Polhem Infra grundades 2019 och ägs av Första, Tredje och Fjärde AP-fonden. Syftet är att investera i onoterade bolag inom infrastruktur, till exempel inom energiproduktion eller lagring. Polhem Infra är en långsiktig ägare där syftet är att skapa värden för Sveriges pensionärer.
Christopher Polhem (1661–1751) var en svensk uppfinnare och industrialist, ofta kallad för ”den svenska mekanikens fader”. Han står bakom ett hundratal uppfinningar, många med koppling till gruvindustrin där man med hans innovationer bland annat kunde få upp malm med vattenkraft.
– Det är ett sätt för AP-fonderna att öka exponeringen mot infrastruktur. Och eftersom energibranschen är stadd i en fantastisk omvandling finns det många intressanta objekt. Det var nog ingen slump att de valde en gammal energigubbe, säger Mikael Lundin.
Dagen innan har bolaget gjort sin största investering – för flera miljarder kronor har Polhem Infra köpt upp Telia Carrier, världsledande inom digitala motorvägar, så kallade backbone-nät.
Men de tidigare investeringarna har rört energi: dels en post i det expansiva fjärrvärmebolaget Solör (som finns på 165 platser i Sverige och Norge), dels några hundra miljoner kronor i vindkraftsparken Skaftåsen (35 verk) i Härjedalen.
– Förnybar elproduktion är ju ett huvudspår för oss och då handlar det i princip om vindkraft. Det är en väldigt intressant sektor. På sikt kan vi nog tänka oss solkraft också. Men vi tar inte stora teknikrisker, så till exempel vätgasproduktion är inte aktuellt i dagsläget. Det ska vara mogna marknader, säger Mikael Lundin.
Även elnät tillhör såklart infrastrukturområdet, men i och med att AP-fonderna redan äger en stor del av Ellevio är det området redan intecknat för pensionspengar.
– Men hade vi haft möjlighet skulle vi nog ha investerat en hel del i elnät. Det är ju stora och helt nödvändiga framtidsinvesteringar som måste göras inom det området och utnyttjandet av elnätet är högt, konstaterar Mikael Lundin.
Vi går in i styrelserna för att sköta och driva verksamheter. Kommunerna har inte alltid de förutsättningarna.
Även fjärrvärme är ett mycket intressant framtidsområde för Polhem Infra.
– Vi jobbar mycket mot kommuner och för diskussioner om hur de ska hantera sina fjärrvärmenät i framtiden. De behöver ju nytt kapital men även kompetens, säger Mikael Lundin som betonar att Polhem Infra är aktiva ägare.
– Vi går in i styrelserna för att sköta och driva verksamheter. Kommunerna har inte alltid de förutsättningarna. Vi är ett gäng operativa människor som kan hjälpa till att förvalta deras infrastruktur. Och vi går inte in för att sälja – det här är väldigt långsiktiga investeringar.
Men hur ser du på värmemarknaden utifrån ett investeringsperspektiv – är det inte ett fallande värmeunderlag?
– Jo, så är det långsiktigt, men jag är övertygad om att det är en bra investering beroende på vad det handlar om. Fjärrvärmen har en framtid, inte minst med tanke på att värme och el kompletterar varandra. Även fiberverksamheten är intressant i detta sammanhang.
Det var just inom värmeområdet som Mikael Lundin började sin bana efter gymnasiet i Hudiksvall under 1980-talet. Han jobbade på kommunens värmeverk och rev då faktiskt ut en annons från Statens vattenfallsverk som sökte ingenjörer.
Med det blev till slut ekonomispåret och Handelshögskolan som väntade runt hörnet, och han var ute på arbetsmarknaden lagom till att avregleringen på elmarknaden började ta fart i början av 1990-talet. Mikael Lundin arbetade en tid på Stockholm Energi som sedermera blev Fortum, innan han tog klivet in på Vattenfall och den internationella karriären.
– Det var ju en väldigt spännande tid men under 17 år levde jag på flygplatser. Idag har jag en annan tillvaro – fortfarande mycket jobb, men inte lika mycket flängande. Nu har jag tid över till min familj också, säger han med ett skratt.
Polhem Infra har fått 9 miljarder kronor från sina ägare, men Mikael Lundin indikerar att det kan bli mer – ”finns det intressanta objekt så finns det nog kapital”. En stor del av den ursprungliga kapitalbasen har nu gått åt till förvärvet av Telia Carrier.
Å andra sidan äger Polhem Infra nu 7 400 mil fibernät med 320 anslutningspunkter i världen. Det är en växande marknad, som bland annat drivs på av utvecklingen av 5G och Internet of things – och dessa områden tangerar ju i förlängningen även energimarknaden med sina smarta elnät.
– Även digital infrastruktur är ett av våra kärnområden, det kan handla om allt från datahallar till fiberoperatörer. Det är en sektor där vi räknar med stabil avkastning till låg risk, säger Mikael Lundin.
I Telia Carrier-fallet köpte Polhem Infra hela bolaget. Men principen är annars att gå in och köpa en lagom stor andel – tillräckligt för att få inflytande. Och sedan kanske växa efterhand, som i Solör där man gått från 20 till 27 procents ägarandel. De riktigt stora affärerna håller man sig utanför, till exempel Fortums försäljning av sin ägarandel i Stockholm Exergi i somras.
– Idealet är att investera ett par miljarder kronor där vi kan vara med och driva utvecklingen.
Hur ser avkastningen ut hittills för er del?
– Än så länge går det bra men det är lite tidigt att säga något om det ännu. Och jag vill inte gå in på vilka krav vi har på oss från våra ägare, säger Mikael Lundin.
Som vd för ett statligt ägt bolag håller han en lite lägre profil än under sina konsultår efter NordPool-tiden. Då stack han ut hakan i debatten ett antal gånger, till exempel på sajten secondopinion.se där han efterlyste en ny marknadsmodell för att klara systembalansen: ”Hur ska vi hålla systembalansen och säkerställa att tillräcklig effekt finns i systemet 8 760 timmar om året.”
Han tycker fortfarande att frågan väntar på sin lösning – trots de initiativ som finns med olika flexmarknader.
– Vi måste göra något åt systemobalansen, det händer ju nästan ingenting. Vi ligger efter med utbygganden av elnäten och kunderna kan inte vara med aktivt och delta på elmarknaden. Det krävs nya modeller och tankar. Storbritannien är ju ett spännande exempel – här har man infört ett system med batterilager integrerat i elnäten.
I en av sina artiklar gav han även råd till energiminister Anders Ygeman – vad skulle du göra idag om du blev energiminister?
– Jag skulle nog ta mig an balanshållningsfrågan, för den måste lösas. Även cybersäkerheten är ett område som måste stärkas. Men egentligen vill jag inte uttala mig för mycket om dagens energidebatt, till exempel kärnkraft. Men jag har åsikter och återvänder kanske till den debatten senare.
Mikael Lundin pratar fort och en timme flyger snabbt iväg. Han berättar att pipelinen till nya objekt är välfylld och att man för samtal med många olika aktörer. Kanske kan det bli fler affärer under hösten, antyder han.
Snart är det dags för nästa möte och vi får packa ihop.
– Det handlar om termisk energi, du vet sånt som de har på Island. Det skulle kunna vara intressant för värmebolag. Men det får inte vara för stora risker. Det är ju pensionärernas pengar som vi förvaltar.
3 lästips från Mikael Lundin
Klassikern ”Tio tankar om tid” av Bodil Jönsson. En människa lever bara 30 000 dagar – ta vara på dem.
På nattduksbordet just nu: Englands historia del 2 av Dick Harrison Bloggen ”Rika tillsammans” – allas unika tips för din privatekonomi!
Johan Wickström