Varför lämnar du politiken för näringslivet?
– Jag har jobbat i politiken i mer än tio år nu, men länge velat ha ett yrke där man är lite mer hands-on – där man själv gör saker i stället för att prata om att andra ska göra saker. Den viljan har blivit starkare och starkare med åren och nu när jag var på föräldraledighet så bestämde jag mig för att det var dags att byta.
Hur kommer det sig att du börjar jobba på just Sekab?
– Efter att jag i våras meddelade att jag inte kommer ställa upp för omval så blev jag kontaktad av flera aktörer från olika branscher angående idéer och jobb. Det som vägde över för Sekab var dels kopplingen till min hemstad Örnsköldvik och att det är en spännande operativ roll. Men framför allt är det möjligheten att få vara med och utveckla en liten men viktig del i den gröna industriella revolutionen som Sverige går igenom. Det var för intressant för att avstå.
Vad innebär den här rollen som vice vd och strategisk affärsutvecklare?
– Det handlar om att knyta strategiska samarbeten med nya och befintliga kunder för att byta ut oljebaserade kemikalier mot förnybara sådana. Den andra delen av min roll handlar om att företag har intresse av att deras satsningar på det här området förhåller sig till långsiktiga politiska spelregler – att näringsliv och politik förstår varandra helt enkelt. Med min bakgrund blir det naturligt att jag kommer jobba med sådana frågor när så krävs.
Vad tar du med dig från politiken?
– Jag tar med mig ett helhetsperspektiv på de här frågorna, och min erfarenhet av att förhandla och hitta kompromisser: att lyckas hitta en gemensam grund med intressenter som kommer från många olika håll. Sedan ska jag inte sticka under stol med att jag efter tio år i politiken naturligtvis utvecklat ett brett kontaktnät som sträcker sig genom olika sektorer. Och oavsett vad jag gör i livet tar jag ju med mig den jag är och den jag varit när jag går in i en ny roll.
Nu lämnar du alltså politikeryrket bakom dig. Vad var det viktigaste du var med om där?
– Det var utan tvekan hanteringen av pandemin. Jag var en av fyra personer (S, MP, C och L hade en representant var) som satt och förhandlade fram alla dessa krispaket under våren 2020 för att säkra upp centrala samhällsfunktioner så att Sverige fortsatte fungera. Ingentingen annat jag gjort i politiken har varit så prövande, svårt och arbetskrävande. Det sticker ut.
Hur ser du på Sveriges möjligheter att klara klimatomställningen?
– Sverige har väldigt goda förutsättningar både rörande naturresurser och viljan – och dessutom har vi många företag som kan stå för lösningarna. Sedan skulle visserligen tillståndsprocesserna behöva bli kortare och det finns också andra svårigheter. Men klimatomställningen skapar otroliga affärsmöjligheter. Sverige sitter på väldigt många av lösningarna här – och det är något vi borde utnyttja till max.
Linus Olin