Hos Svenska kraftnät finns ansökningar för havsbaserad vindkraft som motsvarar drygt 500 TWh i årlig elproduktion (vilket kan jämföras med dagens svenska årsproduktion på cirka 150 TWh). Intresset är därmed väldigt stort.
Samtidigt byggs det i nuläget inga vindkraftverk i svenska vatten och det har inte skett någon utbyggnad på många år. Regeringens beslut att låta Svenska kraftnät stå för anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft ska leda till att utbyggnaden nu tar fart, är tanken.
– Havsbaserad vindkraft ger möjlighet till kraftigt förstärkt elproduktion i södra Sverige och pressade priser, sa energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman när han presenterade beslutet.
Välkommet besked för Svensk Vindenergi
Svensk Vindenergi välkomnar regeringens beslut, men menar samtidigt att det krävs ytterligare åtgärder för att vindkraften till havs ska byggas ut i stor skala – inte minst att tillståndsprocessen kortas.
– Vi vill också att regeringen snarast möjligt tar fram en tidsram för Svenska Kraftnäts utbyggnad av transmissionsnätet, och samtidigt säkrar att det finns resurser att genomföra utbyggnaden, säger Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Vi vill också att Svenska Kraftnät får ett tillägg i sina instruktioner om att bygga transmissionsnät även längre ut i havet, i ekonomisk zon, när det är samhällsekonomiskt motiverat.
Risk för snedvriden konkurrens
Energiföretagen Sverige, men också flera enskilda energibolag, är däremot kritiska till att Svenska kraftnät ska stå för anslutningsavgiften och menar att det snedvrider konkurrensen. De vill hellre se en marknadsbaserad lösning.
– Det är viktigt att all utbyggnad av elproduktion ges goda möjligheter för att vi ska klara klimatomställningen. Det är däremot tveksamt att positivt särbehandla ett kraftslag på detta sätt då det riskerar att försämra konkurrenskraften hos övrig elproduktion, säger Lars Andersson, sakkunnig inom vindkraft på Energiföretagen.
Energiföretagen pekar också på, när regeringen nu valt att gå vidare med detta stöd, att man även måste börja ställa högre krav på att tillkommande elproduktion ska bidra med stödtjänster till elsystemet.
Försenat beslut
Förordningsändringen om att Svenska kraftnät ska bygga ut transmissionsnätet till vindkraft till havs träder i kraft den 1 januari 2022. Egentligen skulle den ha trätt i kraft den 1 augusti i år, men sommarens regeringskris har lett till att den är försenad.
Regeringen avser även att ge Svenska kraftnät ett regeringsuppdrag om att påbörja förberedande arbete inför utbyggnaden av transmissionsnätet i havet.
Ann-Sofie Borglund