Vad ser du som den viktigaste slutsatsen i din avhandling?
– Att jag visar på hur viktig driftstrategin är i ett system som kombinerar bergvärme, fjärrvärme och fjärrkyla. Jag har förfinat och utvecklat en metod för driftoptimering av sådana energisystem. Genom att optimera systemet enligt denna metod går det att sänka energikostnaden med 20 procent. För Norrlands universitetssjukhus i Umeå, som utgjort basen för mina uträkningar, skulle det innebära 644 000 kronor per år och minskade koldioxidutsläpp med 92 ton
Hur skapar man störst nytta av att ha bergvärme i fjärrvärmenätet?
– Eftersom bergvärmepumpar använder el för att producera värme och kyla, måste bergvärmepumpen användas för att producera värme och kyla när elen är billigare än uppvärmning och kylning från fjärrvärme- och fjärrkylesystemet. Samtidigt är det viktigt att inte marken blir ”överanvänd”, eftersom det leder att bergvärmepumpens effektivitet minskar på lång sikt. Jag har löst detta problem genom att utveckla långsiktiga modeller med hjälp av uppmätta data från värme- och kylsystemet vid universitetssjukhuset i Umeå. Modellerna optimerar driften och tar hänsyn till sådana faktorer.
Vilka är de största hindren för att åstadkomma ett optimalt energisystem som innehåller bergvärmepumpar, fjärrvärme och fjärrkyla?
– Rent tekniskt är den största utmaningen att hålla en bra temperatur i marken. För att upprätthålla en bra temperatur måste man uppdatera värmeanläggningens styrstrategi med jämna mellanrum. Det är också nödvändigt att kontrollera att värmesystemet fungerar som avsett, vilket görs med hjälp av ett övervakningssystem. Den andra utmaningen handlar om genomförandet och det är svårt att hitta rätt incitament för att uppmuntra fastighetsägare att optimera bergvärmeanläggningen för att gynna energibolagets system med fjärrvärme och fjärrkyla, även fast hela systemet gynnas av det i slutändan.
Vad hoppas du att dina resultat ska leda till?
– Jag hoppas att Umeå Energi och Region Västerbotten kommer att använda resultaten för att skriva ett avtal om drift av värmesystemet på Norrlands universitetssjukhus som jag förslår i min avhandling. Så småningom hoppas jag att fler energibolag och fastighetsägare kommer att använda metoden för att uppnå liknande resultat.
Vad gör du härnäst – efter att du disputerat?
– Jag har inte bestämt mig än, men jag hoppas att jag kan fortsätta att forska om värme- och kylsystem.
Läs avhandlingen Utilization of a GSHP System in a DHC Network: modeling and optimization.
Ann-Sofie Borglund