Färre avbrott, kortare avbrott, och ett mer tillgängligt elnät. Det är Pär Broströms ledord som nätplanerare för Bodens Energi. Hans yrke går ut på att projektera bolagets investeringar så att investeringarna och projekteringarna blir så kloka som möjligt, oavsett om det gäller nya eller befintliga nätområden.
– Det är många sorters överväganden som görs inför ett investeringsbeslut, och jag jobbar med både teknik och ekonomi, säger Pär Broström och fortsätter:
– Jag ritar upp de stora planerna för projekten samt vad de borde kosta och vad kunderna behöver betala i avgifter. Sedan när bolagsledningen fattat beslut om investeringarna är det andra kollegor som ansvarar för själva detaljprojekteringen.
Stor spridning av uppgifter
Pär Broströms arbetsuppgifter rör sig emellertid trots detta från det stora till det lilla: alltifrån anslutningen av en ny serverhall med väldiga effektbehov till en villaägare som har problem att starta spisen.
Jobbet är rejält annorlunda jämfört med hans senaste tjänst som elinstallatör, men även nätplanerare befinner sig faktiskt ibland ute på fältet.
– Jag gillar min variation av arbetsuppgifter. Ena dagen sitter jag på kontoret och projekterar upp elnätet till ett nytt villaområde, den andra dagen åker jag ut i skogen och tittar på en frånskiljare som fungerar dåligt, säger Pär Broström.
En gemensam nämnare är emellertid att det är viktigt att kunna sin ellära och att ha ett gott räknehuvud. När ett elnät är byggt så är det byggt, och då är det inte så bra om det skulle visa sig vara feldimensionerat någonstans. Särskilt inte när det gäller högspänningsnät, som är svårast och dyrast att bygga.
Svårare att hålla elkvaliteten
De senaste årens tillväxt av mikroproducenter med egen solenergi samt elbilar är också något som märkts av ordentligt inom elnätsplaneringen.
– Det har blivit knepigare att uppnå god elkvalitet och att balansera produktionen och konsumtionen i elnätet, säger Pär Broström och beskriver ett exempel:
– Till exempel har vi brukat räkna med Velanderkonstanter för den genomsnittlige elförbrukaren, men det är ju svårt när det kommer till elbilar då dessa kan laddas närsomhelst på dygnet och vissa kunder dessutom har köpt väldigt kraftfulla laddare. Det gör att man ibland kan behöva bygga om näten i hela villaområden för att inte grannarna ska få problem.
H2 Green Steel kräver satsningar
Samtidigt poängterar han att det är bra och nödvändigt med den nya tekniken för att vi ska kunna nå våra utsläppsmål. En stor satsning på utsläppsfronten i Boden är projektet H2 Green Steel, som ska bygga en storskalig anläggning för produktion av fossilfritt stål.
Projektet är ännu i ett för tidigt skede för att det på allvar ska märkas av i Pär Broströms arbete även om det har diskuterats mycket på kontoret. Framöver lär det dock kräva stora elnätssatsningar.
– Själva anläggningen kommer få direktleverans på regionnätsnivå då det är så stora elbehov det handlar om. Men när det gäller exempelvis elen för pumpstationerna för kylvatten och järnvägen som fraktar malmen lär vi på Bodens Energi bli inblandade. Det blir spännande, säger Pär Broström.
En arbetsdag
07:00 Dricker morgonkaffe och kollar mejlen samt prioriterar upp dagens arbete.
07:30 Tittar på bolagets sida för nyanslutningsärenden som ska skickas ut till arbetsledare.
09:00 Jobbar med en tyngre projektering. Ritar upp, budgeterar och kalkylerar.
11:00 Lunch.
11:45 En installationselektriker ringer och har funderingar kring att ansluta en industri. Åker ut och tittar på förutsättningarna på plats.
14:15 Svarar på mejl från en privatperson som undrar om det går att säkra upp huset till 25 ampere.
14:45 Lämnar yttrande på ett överklagande till Energimarknadsinspektionen.
16:00 Åker hem.
–
Linus Olin