Tranås Energi är på ytan ett ganska vanligt kommunalt energibolag med såväl el- som värmeproduktion liksom ansvar för elnät och fiber i det lokala området. Men dess miljöprofil sticker ut i mängden, och bolaget har till och med fått ett diplom av organisationen Älvräddarna för sitt miljöarbete.
Redan 2006–2007 började bolaget bygga vandringsleder i Svartån genom centrala Tranås. Därefter har bolaget sedan fortsatt genom att göra detsamma vid sina tre lokala, mindre vattenkraftsstationer så att fisken skulle kunna ta sig mellan Sommen och Lägernsjöarna, upp genom Bulsjöån.
Förstudie med åtgärdsförslag
Nu har kommunen tagit nästa steg för att värna den biologiska mångfalden. Under 2018 gjorde bolaget, med hjälp av Jönköping Fiskeribiologi, en förstudie med åtgärdsförslag kring hur öringen i Svartån – som rinner tvärs genom tätorten – skulle kunna gynnas, liksom övrigt vatten- och fågelliv. Och nu har Tranås kommun gett bolaget i uppdrag att gå vidare med åtgärderna.
- Vi har länge haft en tydlig hållbarhetsprofil, och det vill vi bygga vidare på och sätta handling bakom våra ord. Nu ska vi plantera träd och buskar längs med Svartån för öka beskuggningen och så ska vi lägga ut lekgrus på strategiska platser, säger Niklas Johansson, vd för Tranås Energi.
- Målet är att få till en livskraftig öringstam på sikt så att det kan skapas möjligheter till sportfiske, vilket är förbjudet idag. Vi vill skapa fler upplevelsemöjligheter runt fiske och annat friluftsliv, som fågelskådning.
Men varför ska egentligen ett energibolag göra de här åtgärderna?
- Vi känner ett ansvar för Svartån eftersom vi historiskt har använt oss av dess vatten i vår verksamhet och så vill vi visa på det goda exemplet. Vi vill vara en föregångare när det gäller biologisk mångfald, säger Niklas Johansson.
- Men det finns också en affärsmässighet – det kan påverka vår elhandelsverksamhet positivt. Till exempel kan det locka sportfiskare till bolaget. Det handlar inte heller om några stora kostnader. Vi satsar cirka 300 000 kronor i investeringar och sedan cirka 150 000 kronor per år i löpande underhåll på detta projekt.
Inga problem med miljöprövning
Många energibolag med vattenkraft står inför tuffa beslut då merparten av landets verk ska miljöprövas under de kommande decennierna i enlighet med EU:s miljökrav. Men konsekvenserna för Tranås Energi blir inte särskilt stora.
- Två av våra tre stationer följer redan de nya riktlinjerna. Kommande miljöprövning bör därför för vår del inte innebära några problem alls egentligen.
Det är inte bara vattenkraft som satt Tranås Energi på hållbarhetskartan säger Niklas Johansson. I oktober 2020 invigde bolaget även en solpark i Bredstorp, strax utanför Tranås. Här står 3 700 paneler som totalt producerar 1,2 MWh per år. Den ägs nu av en ekonomisk förening, men Tranås Energi sköter driften.
- Vi byggde den för att kunna sälja andelar och intresset var stort. Det är 165 privatpersoner och företag som äger andelar. Nu planerar vi att bygga en till park i större skala, säger Niklas Johansson.
Tranås EnergiElproduktion: Tre vattenkraftverk på totalt 1,8 MW
Kraftvärmeproduktion: el: 9,5 MW, värme: 45 MW
Anställda: 50
Elhandelskunder: 14 000
Värmekunder: 1 400
Elnätskunder: 10 000
Fibernätskunder: 4 000
Johan Wickström