Priset på naturgas har skjutit i höjden och är i mitten på september uppe i runt 70 euro per MWh på nederländska TTF, upp från kring 20 euro vid senaste årsskiftet. Det är inte bara de europeiska spotmarknadspriserna som är extremt höga. Även terminspriserna ligger på historiskt höga nivåer, och bilden är likadan i andra delar av världen.
De amerikanska spotpriserna, som alltid är betydligt lägre än i Europa och Asien, är mer än dubbelt så höga än de brukar vara: cirka 5 dollar (4,80) /MMBTU mot normalt drygt 2 (1 miljon British Thermal Units = 0,29 MWh). I Asien (JKM) handlas LNG (flytande naturgas) över 18 dollar per MMBTU, och den som vill säkra leveranser i februari nästa år får betala 22,50 dollar. Sedan faller terminspriserna emellertid tillbaka kraftigt.
Låg nivå i gaslagren
Det är närmast en perfekt storm som ligger bakom de rusande priserna. Globalt ökar efterfrågan på naturgas för kraftproduktion, uppvärmning och industriell användning, även om de nuvarande priserna avskräckt och gjort att kolanvändningen för elproduktion för tillfället ökar i såväl USA som Europa.
En kall vinter och varm sommar har gjort att gaslagren i Europa, USA och Asien är onormalt låga. I nordvästra Europa var lagernivån 60 procent i augusti, vilket kan jämföras med 90 procent vid samma tid förra året. Lagersituationen gör att det finns utbredd oro för brist i vinter.
I Europa har den regionala utvinningen av naturgas minskat i både Frankrike, Tyskland och Nordsjön. Tyngre väger dock att Groningen, kontinentens största landbaserade gasfält har halverat produktionen.
Ryssland pressar
Ännu viktigare är att den största leverantören av gas till Europa, Ryssland – som också är den enda producent som har tillgänglig kapacitet – skickar mindre gas än före pandemin och till skillnad från tidigare år när efterfrågan stigit har Ryssland inte ökat sina leveranser genom Ukraina till Europa. Något som många bedömare ser som ett sätt att pressa EU att godkänna starten av den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 senare i år.
Granskar man de europeiska gaslagren närmare finns det fog för denna ståndpunkt. Medan övriga aktörers lagernivåer är normala för årstiden är nivåerna i de betydande europeiska lagerfaciliteter som ryska intressen äger på bottennivåer. Det förklarar alltså skillnaden i lagernivåerna på 30 procentenheter mot föregående år, och ger ytterligare perspektiv på överenskommelsen mellan USA och Tyskland om att gas inte ska få användas som geopolitiskt vapen av Ryssland, liksom det tyska domstolsbeslutet i slutet av augusti att Gazprom måste följa EU:s regler och överlämna driften av Nord Stream 2 till tredje part.
USA:s export har ökat
USA, som är världens tredje största exportör av LNG, har enligt den internationella energiorganisationen IEA ökat sin export med drygt 40 procent i år jämfört med 2020, men har inte kapacitet nog att exportera mer än idag, trots de mycket stora prisskillnaderna. Exporten till Europa har dessutom i princip upphört. Fartygen går till Latinamerika och i synnerhet Brasilien i stället, där den värsta torkan på över 90 år gjort att kraftverkens vattenmagasin sinar.
I Frankrike och Tyskland har det blåst osedvanligt lite i sommar, vilket ökat efterfrågan på naturgas, kol och utsläppsrätter för elproduktion. Och här hemma behöver vattenmagasinen fyllas på samtidigt som överföringskapaciteten mellan nord och syd är otillräcklig.
Hög global efterfrågan på naturgas och geopolitik med rusande priser som följd ger följaktligen avtryck även i elpriserna i södra Sverige – där dagspriserna i SE4 legat på runt 1,40 kr/kWh den senaste veckan.
Carl Johan Liljegren