Vilken spännande tid vi lever i! Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland till 2045 och det ska ske genom elektrifiering av ett flertal energitunga branscher. Samtidigt som hållbar bioenergi fortsätter vara ett ess i rockärmen i fråga om vilket land som kommer först. Utmaningarna som vi nu står inför kommer att bli annorlunda om det utvecklas på det sätt som det verkar.
Vi ska förklara hur saker förhåller sig och bidra med vår kompetens.
När man kravlar sig upp på kommandohöjden och blickar ut över energilandskapet så tycker jag mig se att Energiföretagen Sverige behövs mer än någonsin. Någon långt före oss uttryckte sig: ”Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra och de kloka så fulla av tvivel”. Här menar jag inte att vi ska gå tvärs över rummet och ansluta oss till de tvärsäkra, utan att vi ska förklara hur saker förhåller sig och bidra med vår kompetens i olika frågor. Jag tror helt enkelt att det är effektivt för Sverige AB, klimatet och kunderna om vi är med i byggandet av världens första fossilfria välfärdsland till 2045. Där vill jag bidra tillsammans med er.
Samtidigt blir jag ödmjuk när jag vänder och blickar bakåt. Handen på hjärtat: när vi tänker på 2010, hur många var vi inte som dömde ut de storslagna planerna på att uppnå 18 TWh vindkraft fram till 2030? Halvvägs dit kan vi konstatera att vi hade fel – och jag påstår att komplexiteten i den profetian var enkel jämfört med vad vi nu står inför.
Hur ser Sverige ut 2045? Och vilket energisystem har vi? Tilltufsad av resan med elcertifikatsystemet avstår jag från att spekulera. Mot bakgrund av megatrenderna digitalisering och hållbarhetsfokus är jag övertygad om att allt fler nya aktörer och kunder involveras i energisystemet. Därmed är det troligt att mycket kommer att förändras. Vi måste inse att allt inte är prövat tidigare och även om det är det kan dagens möjligheter ge nya resultat. Med nyfikenhet, kompetens och en öppenhet för innovation blir vi en del av det framtida energisystemet. Testa teknik, nya kunddrivna affärsmodeller och digitala lösningar i pilotprojekt. Våga pröva!
Men samtidigt är det rimligt att det är optimering av helheten som är styrande. Vi är den mittpunkt som återkommande ska lyfta systemperspektivet. Min bild är att detta har varit framgångsrikt på så många plan de senaste åren och i slutändan gynnar det alla, inklusive oss. Utifrån detta ska vi självklart driva kravet om teknikneutralitet i regelverk och styrmedel.
Vi behöver en plan, Sickan! Eller snarare ett eller flera scenarier för hur vägen fram till 2045 ska se ut. Planer låter styrande, så därför är scenarier en bättre beskrivning. På så sätt kan vi illustrera konsekvenser av beslut, eller uteblivna sådana, för beslutsfattare med flera. Många vill bortse ifrån komplexiteten genom att använda korta slagkraftiga budskap och röner ibland framgång med det. En sak är att gränssnitten mot kunderna ska vara enkla, men under huven ska vi faktiskt förklara hur det funkar. Låt oss jobba hårt för att bli möjliggöraren!
Fridolf Eskilsson, vd på Jönköping Energi och styrelseordförande i Energiföretagen.