Efterfrågan på el ökar rejält i nordvästra Skåne. Samtidigt har Öresundskraft inte kunnat utöka sitt abonnemang från Eon, som ansvarar för regionnätet, de senaste två åren. Förklaringen är framför allt att Svenska kraftnäts kraftstation Söderåsen, utanför Ljungbyhed, är en flaskhals. Där pågår nu ett större arbete, så från vintersäsongen 2025 kommer effektuttaget från transmissionsnätet kunna öka betydligt.
– Den kommande efterfrågan är stor i Skåne och vår oro är att de förstärkningsarbeten som görs nu inte räcker på sikt, utan att den effekt som vi får tillgång till redan är fulltecknad. Dessutom behöver vi göra något åt kapacitetsbristen nu, för vi har i dagsläget svårigheter att ansluta nya kunder eller att erbjuda utökade abonnemang, säger Ulrika Schön, nätmarknadschef på Öresundskraft.
Avtalsförslag till företagskunder
Energibolaget har därför tagit fram avtalsförslag till företagskunder om effektflexibilitet, där de vill upphandla och avtala om sammanlagt 10 MW – i steg om 0,1 MW. Elnätskunden får då ekonomisk ersättning för att inte använda el vid effekttoppar i elnätet. Ersättningen består dels av en tillgänglighetsersättning som är en fast summa, dels en rörlig ersättning som kunden får ange i upphandlingen.
Upphandlingsunderlaget om avtalet skickades ut den 16 augusti och enligt Ulrika Schön är det för tidigt att säga hur stort intresset är från företagen, men hon menar att det ligger i både energibolagets och företagens intresse att lösa effektfrågan.
– Om vi kan kapa ner de 20 timmar med högst effektnivå i vårt elnät, så motsvarar det lika mycket effekt som vi får ut om vi skulle haft två Filbornaverk ytterligare – det vill säga Helsingborgs stora kraftvärmeverk. Det är med andra ord värt väldigt mycket och det är långsiktigt ineffektivt att använda elnäten så som det görs idag, menar Ulrika Schön, som är övertygad om att flexibilitetslösningar för effekt är här för att stanna.
Enkel inkörsport
Öresundskraft följer och deltar även i den digitala effektmarknadsplatsen Switch. Där handlar det bland annat om att kunderna går in med bud för att dra ner på elförbrukningen.
– Vi tror att vår egen lösning är en enklare inkörsport till flexibilitetshandeln då den bygger på direktkontakt med våra kunder, men oavsett lösning för flexibilitet så har vi i energibranschen samma syfte, nämligen att säkra effektläget. Det viktigaste är att kunderna agerar och det hoppas jag att vi kommer att se, säger Ulrika Schön och fortsätter:
– Det finns än så länge inget färdigt regelverk hur flexibilitetsmarknader ska fungera. Det hade varit lättare om det fanns ett ramverk att luta sig mot och förhålla sig till. Där är vi inte än och vi måste därför utforska ny mark.
Öresundskraft ser flexibilitet som en viktig pusselbit för att lösa kapacitetsbristen, men de arbetar även med energieffektivisering, effektoptimering, energilager och lokal elproduktion.
– Vi behöver använda alla lösningar just nu för att klara den stora efterfrågan som är och kommer att bli på el framöver, avslutar Ulrika Schön.
Ann-Sofie Borglund