Hi everyone, welcome to Karlshamn and Karlshamn Energi. Åhörarna i föreläsningssalen Rio Grande på NetPort Science Park i Karlshamn blickar förväntansfullt mot salens projektorskärm där Ida Bärtfors, affärsområdeschef värme vid Karlshamn Energi, hälsar dem välkomna till ett 40 minuter långt förinspelat studiebesök om energibolagets fjärrvärmesystem och användandet av AI.
Salens åhörare har samlats i den blekingska kuststaden för Euroheat & Powers årliga sommarskola, ett evenemang som har arrangerats sedan 2013 för universitetsstudenter, doktorander och unga yrkespersoner med särskilt intresse för fjärrvärme och fjärrkyla.
När DHC+ Summer School nu för första gången arrangeras på svensk mark är NetPort Science Park i Karlshamn en av fyra värdorganisatörer.
– Syftet med sommarskolan är att öka intresset för och kompetensen inom fjärrvärme och driva utvecklingen framåt. Programmet innehåller unika kurser som kombinerar teoretiska lektioner med praktiska övningar, studiebesök och inte minst nätverksmöjligheter, förklarar Katarina Hansell, klusterledare vid NetPort Energikluster.
Tidigare år har sommarskolan arrangerats i europeiska storstäder som Berlin, Paris och Warszawa. Att just Karlshamn står som värd för evenemanget 2021 grundar sig i en önskan från flera av NetPort Science Parks medlemsföretag.
– Företagen frågade om vi kunde ansöka om värdskap, vilket vi ser flera fördelar med. Det är en möjlighet att visa upp och dela med oss av den kompetens som finns i regionen om fjärrvärme och användandet av AI, säger Katarina Hansell.
Programmet löper från söndag till fredag med föreläsningar, studiebesök och projektarbete från morgon till kväll. Det förinspelade studiebesöket i Karlshamn Energis fjärrvärmesystem tar med deltagarna från återvinning av överskottsvärme hos AAK i Karlshamn och Södra Cell i Mörrum till Karlshamns Energi och Noda Intelligent Systems, och vidare till tomatodlaren Elleholms Tomater som använder fjärrvärmen i sin odling.
Efter videoklippet ställs ett flertal frågor direkt till företagens representanter som är på plats i salen. Södra Cell Mörrum representeras av energisamordnare Daniella Johansson.
– På många platser i världen, även Sverige, är det ingen självklarhet med ett samarbete mellan ett kommunalt energibolag och industrin, så många av de frågor jag fick handlade om just samarbetet och vår produktion av överskottsvärme, förklarar Daniella Johansson under efterföljande kaffepaus.
DHC+ Summer School 2021District Heating and Cooling Summer School, DHC +, arrangeras av Euroheat & Power, den europeiska fjärrvärmeindustrins branschorganisation. Målgruppen i DHC+ är universitetsstudenter, doktorander och unga yrkespersoner mellan 25 och 35 år.
I årets evenemang, som genomfördes 22–27 augusti i Karlshamn, medverkade 21 deltagare från sju länder. Evenemanget möjliggörs genom deltagaravgifter och stöd från sponsorer. Lokala värdorganisatörer var NetPort Science Park, Noda Intelligent Systems, Högskolan i Halmstad och Danfoss.www.euroheat.org/dhc-summer-school
Ida Bärtfors, som står bredvid Daniella Johansson, nickar bekräftande och konstaterar att det var en stor bredd på frågor, allt från tekniska frågor om datahantering till hur Karlshamn Energi jobbar med kunder och prismodeller.
– En stor del av frågorna handlade om vårt användande av AI vid insamling, hantering, och lagring av data. Historiskt har vi fokuserat på hur vi ska effektivisera produktion och användning av fjärrvärmenätet. I framtiden kommer vi använda AI för att utveckla vår distribution i nätet för att kunna ge mer information till kunderna, säger Ida Bärtfors.
Många av deltagarna vill samtala med Christian Johansson, vd för Noda Intelligent Systems som har levererat AI-lösningar till bland annat Karlshamn Energi. Företaget är även en av årets värdorganisatörer och har medverkat i flera upplagor av sommarskolan.
– Som ett litet bolag med tio anställda är eventet en bra möjlighet att komma ut på den europeiska marknaden och knyta nya kontakter. Fjärrvärme och spillvärme från industrin har länge behandlats lite styvmoderligt inom EU. Nu ser vi att fler aktörer är intresserade och där kan vi bidra med våra unika AI-lösningar, säger Christian Johansson.
Ett annat av de lokala värdföretagen är Cetetherm som levererar högteknologisk produktkunskap inom värme- och kylsystem.
– Att delta i event av denna karaktär ger oss en möjlighet att lyssna av signaler från olika marknader i Europa och även förmedla fördelen med våra produkter för såväl kommande behov som framtida. Vi vill vara en del av framtidens energidistribution, säger Roger Dahlstrand, försäljningschef för Norden vid Cetetherm.
Vid varje sommarskola får deltagarna en utmaning kopplat till eventets tema. Deltagarna är indelade i fyra grupper och ska tillsammans ta fram lösningar som sedan presenteras inför en jury under eventets sista dag. Årets utmaning handlar om att öka engagemanget bland slutanvändare i syfte att skapa mer kostnadseffektiva, hållbara och flexibla fjärrvärmesystem.
– Vi har försett deltagarna med energidata från en flerbostadsfastighet, och deras utmaning är att ta fram nya prismodeller. Genom att ha aktiva och dynamiska prismodeller som bättre relaterar produktions- och distributionskostnader till den slutliga energikostnaden får vi fler engagerade användare, förklarar Christian Johansson.
En av flera inbjudna föreläsare under veckan är Lina Enskog Broman, ansvarig för fjärrvärmefrågor vid Energiföretagen Sverige. Hon anser att sommarskolan är viktig för återväxten och kunskapsläget inom fjärrvärmebranschen och fjärrvärmeforskningen.
– Det är självklart viktigt för oss som branschorganisation att stötta detta och ställa upp vid behov. Vid min föreläsning beskriver jag utvecklingen av fjärrvärme i Sverige och vad som har drivit den framåt under olika tidsperioder.
DHC+ Summer School 2021 lockade deltagare från sju länder. Här är några röster från dem:
Omais Abdur Rehman, Pakistan, doktorand vid forskningsinstitutet CNR ITAE, Messina
– Anledningen till att jag reste hit är för att utöka mitt nätverk och ta del av ny kunskap. Eventet har verkligen överträffat mina förväntningar. Det långsiktiga målet med mitt arbete och deltagande här är att hjälpa mitt land, Pakistan, att ställa om till mer hållbar energi och ekonomi. Drömmen vore att skapa ett forskningsinstitut med forskare från hela världen.
Monica Arnaudo, Italien, Data scientist vid Danfoss, Stockholm
– Jag deltog på sommarskolan Ljubljana för tre år sedan, men det som lockade mig att vara med igen var årets tema om digitalisering och artificiell intelligens. Det är ganska nytt inom fjärrvärme och ett ämne som jag vill lära mig mer om.
Mohammad Hossein Fouladfar, doktorand vid Eurac Research, Bolzano
– Jag är imponerad av de förinspelade studiebesöken på Södra Cell i Mörrum och Karlshamn Energi. Karlshamn har ett intressant fjärrvärmesystem. Det är utvecklande att vara här och ta del av ny kunskap och forskning.
Marwan Abugabbara, Palestina, doktorand vid Lunds universitet
– Vid universitetet forskar vi på en simuleringsmodell av femte generationen fjärrvärme- och fjärrkylasystem. Det finns ett pilotsystem i Lund som jag använder som case study. Sommarskolan är ett bra tillfälle för mig att fördjupa mig i den teknologi som används idag, utöka mitt nätverk och presentera mig själv och min forskning.
Pierre Eklund