I våras kom beskedet att Växjö Energi ska satsa på bio-CCS, koldioxidavskiljning. Satsningen är bara en i raden av initiativ under senare år. Växjö kommun har sedan lång tid tillbaka haft miljö- och klimatfrågor högt på agendan samtidigt som staden har expanderat kraftigt.
Nu byggs en ny stadsdel, Bäckaslöv, som ska bli en klimatsmart stadsdel – som lanseras under projektnamnet Crossways Växjö. Planen är att Bäckaslöv ska utvecklas under ca 15 år framåt och då beräknas området ha cirka 1 200 bostäder, kontor, handel och en ny grundskola för upp mot 1 000 elever.
Tanken är att skapa en ”klimatneutral och innovationsfrämjande” mötesplats med hög livskvalitet. Bland aktörerna som deltar finns Skanska, Södra och Combitech – samt även Växjö Energi. En viktig del i projektet handlar om att nå klimatneutralitet, bland annat med hjälp av träbyggnation och digitalisering.
Dämpa effekttopparna
– Det är en uppgift som kräver samarbete mellan olika aktörer. Vi på Växjö Energi samordnar en arbetsgrupp om hållbar energi. Då fjärrvärmen och fjärrkylan redan är helt förnybar blir fokus i gruppen på att öka den lokala elproduktionen, minska onödig elanvändning samt dämpa effekttopparna i elsystemet, säger Julia Ahlrot, chef för strategi och omvärldsrelationer vid Växjö Energi.
– En förutsättning för att åstadkomma en hållbar stadsdel är att det finns ett välfungerande infrastruktur för framtidens digitala samhälle.
En intressant teknik är 5G och arbete pågår för att se hur ett 5G-nät kan implementeras på bästa sätt i området. Tanken är att kunna koppla samman föremål, maskiner och system, och på sikt möjliggöra nya tjänster som självkörning av fordon och automation av industrier.
– Vårt stadsnät arbetar med en utbyggnadsplan för ett 5G-mikronät tillsammans med kommunen och marknadens aktörer, säger Erik Tellgren, vd för Växjö Energi.
– Tanken är att anlägga ett mikronät som alla operatörer kan få tillgång till, och koppla sin aktiva utrustning till, istället för att det byggs flera parallella nätstrukturer. Tillsammans med fibernätet och det smarta sensornätet finns alla förutsättningar för en hållbar stadsdelsmiljö.
”Europas grönaste stad”
Växjös resa mot en mer hållbar stad började med restaureringar av sjöarna på 1970-talet och har sedan fortsatt med satsningar på hållbart byggande i trä, lokalproducerad ekologisk mat och utfasning av fossila bränslen.
I ett reportage 2007 kallade BBC Växjö för ”Europas grönaste stad” och sedan dess har kommunen använt sig av epitetet. 2018 mottog kommunen även EU-kommissionens European Green Leaf Award. Året därpå blev Växjö Energi medlem i det nationella initiativet ”Klimatdialogen”, där energiföretag, deras kunder och andra aktörer diskuterar och tar fram planer för att påskynda klimatomställningen på lokal nivå.
– Klimatdialog Växjö har tagit fram en inspirationslista som redovisar bra åtgärder för att bidra till det hållbara energisystemet. Listan ska sedan användas som stöd vid byggnation av nya stadsdelar med hållbart energisystem, som Bäckaslöv, berättar Julia Ahlrot.
I slutet av 2020 undertecknade Växjö kommun även Europas första klimatkontrakt, Klimatkontrakt 2030, där de åtar sig att snabba på omställningen till klimatneutralitet och hållbarhet.
Pierre Eklund