För två sedan började projekteringen att bygga ihop fjärrvärmenäten i Gävleborgs två största städer, Gävle och Sandviken. Och i början av april kom klartecken från styrelsen för Gävle Stadshus AB – kommunkoncernens moderbolag– den 8 april
– Det är en enorm möjlighet att gemensamt kunna använda den överkapacitet som finns. Gävle Energis mångåriga samverkan med Billerud Korsnäs ger nu betydande ekonomiska fördelar och miljövinster, säger Peter Rosenkvist, affärsområdeschef för fjärrvärme inom Gävle Energi.
Nu i maj inleds grävningar med inriktningen att komma igång med provdrift sommaren 2024.
– I projektledningen måste vi vara tydliga med att det är rören som gäller nu för att kunna klara tidsplanen. Det är lätt att se en mängd nyttiga sidoprojekt, men de har vi inte möjligt att få instuckna från sidan nu om vi ska komma igång med leveranser om drygt två år, säger Peter Rosenkvist.
450 miljoner kronor i investering
Med investeringen – totalt omkring 450 miljoner kronor – görs Gävles värme till en resurs även för grannkommunen Sandviken. 210 miljoner kommer från Klimatklivet, det statliga investeringsstödet från Naturvårdsverket. Och samtidigt minskar klimatutsläppen med 46 000 ton per år genom att en torvpanna försvinner och ökad användning av spillvärme.
– För Sandviken Energi är det nödvändigt att investera oss ur den gamla lösning vi använder – i grunden en anläggning byggd för torv som bränsle och som kräver en hel del utsläppsrätter, säger Sandviken Energis vd Niclas Reinikainen.
– Vi har tittat på en mängd alternativ för att nå en långsiktig värmelösning – att bygga en egen panna har varit ett av dem. Men genom att bygga ihop fjärrvärmen med Gävles nät så får vi en smidig lösning med nästan helt och hållet fossilfri värme och lägre investeringskostnad än alternativen.
Restvärme från Sandviks stora stålproduktion har funnits som alternativ tidigare för Sandvikens kommun.
– Men där har vi tyvärr fått acceptera att vi inte når fram till en lösning. Det är egentligen av olika skäl, men ett har – som vi uppfattat det – varit en ovana inom Sandvik vid investeringar med så långa payback-tider, säger Niclas Reinikainen.
Avtalet mellan energibolagen bygger på att Gävle Energi levererar baslast till Sandviken Energi, som kommer att ha anläggningar kvar som spets och för redundans.
Gävle Energis höga produktionskapacitet består av en mix av flera enheter – företagets eget kraftvärmeverk Johannes (bark och returträ), delägda Bomhus Energi (bark) samt restvärme från Billerud Korsnäs kartongfabrik, söder om Gävle.
Potential för mer restvärme
– Tillsammans med Billerud Korsnäs investerades två miljarder kronor för att bygga upp kraftvärmen inom Bomhus Energi för omkring tio år sedan. Med ihopbyggd fjärrvärme kan vi utveckla samarbetet – ytterligare laster ger incitament för att investera och fånga upp ännu mer industriell restvärme, säger Peter Rosenkvist.
– Andra fördelar är att vi kan öka den lokala elproduktionen och få en mer normal bränslemarknad i regionen med mindre konkurrens om returträ.
Vad kan du skicka med till energibolag med liknande investeringsplaner?
– En viktig erfarenhet är att verkligen avsätta tid för de markägare som berörs. I vårt fall handlar det om 53 fastigheter där det finns mycket att tjäna på att vara noggrann med dialog och arbeta för att nå frivilliga marköverlåtelseavtal, säger Peter Rosenkvist.
Han är tacksam över det branschstöd som Gävle Energi fått under projekteringsfasen.
– Det har verkligen märkts hur generös branschen är på att dela med sig av kunskap när vi fått ta del av olika lösningar genom studiebesök – exempelvis hur Kraftringen jobbar med Evitaprojektet i Sydsverige. Och att döma av alla förfrågningar vi får om studiebesök så känns det spännande att så många andra energibolag tittar på den modell med transitledning som vi jobbar med.
Peter Rosenkvist beskriver det som en stor glädje att nu kunna växla över till byggfasen.
– I stora projekt som detta blir det en del sömnlösa nätter och att man kan känna att nej, det här kommer vi inte att lösa. Men det finns en enorm styrka i en projektorganisation på omkring 100 personer – så mycket kompetens och med ett driv och ett engagemang som gör att man tar sig över alla pucklar på vägen, säger Peter Rosenkvist.
Fjärrvärmeledningen mellan Gävle och SandvikenGävle Energi och Sandviken Energi investerar omkring 450 miljoner kronor i gemensam fjärrvärme med en drygt 20 kilometer lång ledning mellan städerna. I slutet av 2024 ska ledningen tas i drift. Projekteringen startade hösten 2020 och under maj sker byggstart. En råvattenledning på en del av sträckan samförläggs med fjärrvärmeledningen.
Fredrik Mårtensson