Vindkraften är en nödvändig del för att klara den snabba energiomställningen i Sverige. Samtidigt växer det lokala motståndet mot vindkraft. Under 2021 stoppades 668 planerade verk på grund av det kommunala vetot.
Utbyggnaden av vindkraft bromsas av att lokala intressen ställs mot nationella och globala mål. Men hur påverkas samhällskostnaderna av detta?
Det har Stephen Jarvis, forskare vid London School of Economics and Political Science, undersökt i rapporten ”Is NIMBYism Standing in the Way of the Clean Energy Transition?”, som nyligen presenterades vid ett seminarium i regi av SNS.
Lång planeringstid
Beskrivningarna utgår främst från situationen i Storbritannien.
– Omställningen till fossilfri energi och etableringsprocessen för exempelvis vindkraft ser snarlik ut i olika länder, till exempel i USA och i Sverige, säger Stephen Jarvis.
En liknelse mellan länderna är att vindkraftsprojekt är mycket svårare att få till stånd än solkraftsprojekt. Dels tar planeringen för vindkraft mycket längre tid, dels får betydligt fler ansökningar avslag.
– I Storbritannien är planeringstiden för vindkraftsprojekt tre till fyra gånger så lång som för solenergianläggningar. Bara omkring 40 av de planerade vindkraftsprojekten blir av, jämfört med nästan 80 procent av solenergiprojekten, säger Stephen Jarvis.
Detta innebär att stora resurser läggs på sådant som inte blir av. Dessutom hamnar de projekt som faktiskt blir av på platser där det i allmänhet är svårare och därmed dyrare att bygga. Enligt Stephen Jarvis har detta fördyrat vindkraften i Storbritannien med mellan 100 och 287 miljarder kronor.
Oavsett land verkar vindkraftsmotståndet ofta handla om saker som förstörd utsikt och störande ljud.
– Närboende tror också att fastighetsvärdena kommer att minska, vilket de kan ha ett visst fog för. Men värdeminskningen är relativt liten och försvinner en bit ifrån kraftverken.
Dåligt lämpade regelverk
En slutsats i rapporten är att de regelverk som gäller för etablering av vindkraft, oavsett land, är dåligt lämpade för den pågående energiomställningen. Regelverken skiljer sig en aning åt men i regel tas besluten på lokal – i Sverige kommunal – nivå.
– Mot bakgrund av att det är beslut som ytterst ska lösa globala problem så blir det konstigt att avgörandena ligger lokalt.
Men det finns lösningar på problemen, menar Stephen Jarvis. En åtgärd kan vara att flytta beslutsfattandet till regional eller nationell nivå. En annan åtgärd handlar om att göra vindkraften mer lönsam för lokalsamhällena. Det kan ske genom lokalt ägande, att mer skatt behålls lokalt eller att ekonomisk ersättning betalas ut i samband med att anläggningar byggs. Ytterligare en åtgärd är att tidigare och bättre lyckas engagera lokalsamhällena inför en etablering av vindkraft.
– Det finns tyvärr ingen universallösning men beroende på lokala förutsättningar kan en eller flera av de här åtgärderna öka acceptansen, säger Stephen Jarvis.
Johan Granath