KP ut, Northvolt in. I höstas gjordes sista skiftet vid Kvarnsvedens pappersbruk – KP i folkmun – och en 120-årig industrihistoria gick i graven. Men ägaren Stora Ensos försäljning av industriområdet till Northvolt har fått tillbaka framtidstron i industrikommunen Borlänge. 1 000 nya jobb med planerad invigning av batterifabriken i slutet av 2024 kompenserar mer än väl för de jobb som försvunnit.
Northvolts satsning i Dalarna följer efter investeringen i Skellefteå och investeringsbeslut för en fabrik i Göteborg.
– Sedan starten har Northvolt fokuserat på cirkulär produktion, men det här är första gången vi kommer att återanvända en redan befintlig industrifastighet, kommenterade vd Peter Carlsson när Borlängeinvesteringen presenterades.
– Tillgången till energi, industriellt vatten och regionens breda industrikompetens gör Kvarnsveden till en optimal plats för en gigafabrik. Vi ser med glädje fram emot att vara med och skapa detta nya kapitel i Borlänges historia som ett globalt industrinav.
Räknar med befolkningsökning
Skellefteå kommun räknar med att Northvoltetableringen ska ge en historiskt stor befolkningsökning med över 20 procent till 90 000 invånare inom tio år. Någon prognos för befolkningsökningen har Borlänge kommun inte gjort ännu, men tillväxtförhoppningarna är stora.
– Framtidstro, utmaningar och stora möjligheter, summerar kommundirektör Åsa Granat investeringens betydelse för Borlänge.
Hon tillägger:
– Vår mångåriga och starka industritradition kompletteras med en ung och kraftfull aktör som gör Borlänge till en unik stad, väl förankrad i både vår stolta historia och i den globala, framtida klimatomställningen. Borlänge och Dalarna blir en viktig plats i en helt nödvändig energiomställning.
Borlänge Energi letar ny värmelösning
Industriproduktionen i Kvarnsveden, brukssamhället som formellt är en ytterstadsdel i Borlänge, och SSAB:s ståltillverkning har historiskt varit ryggraden i det lokala näringslivet. Till stor del har också fjärrvärmen i Borlänge varit baserad på rest- och spillvärme från de tyngre industrierna.
– Under den eldningssäsong som varit har Stora Enso kört pannan, även fast man inte haft någon pappersproduktion, och där vi köpt den frameldade värmen. Men vi behöver hitta en långsiktig och hållbar lösning, säger Mats-Erik Olofsson, vd för Borlänge Energi.
Han säger att en konstruktiv dialog förs med Stora Enso. Inriktningen är att Borlänge Energi ska vara en möjliggörare för en bra helhetslösning.
– Pannan byggdes primärt för biobränsle och har under senare tid konverterats av Stora Enso till en bränslemix för både biobränsle och returträ. Det är det man har kört nu under vintern och det är också den mix som blir aktuell om vi skulle ta över.
Investering i en ny produktionsenhet finns också med som alternativ, men det försvåras av problem med att bedöma de långsiktiga förutsättningarna.
Mats-Erik Olofsson pekar på faktorer som taxonomiförordningen och avfallsförbränningsskatt som gör det till lite av ett lotteri vid val av bränsle till en produktionsenhet.
– Branschen skulle behöva långsiktighet men tyvärr finns den inte idag.
Northvoltetableringen beskriver han som en utmaning men framför alt en häftig och rolig resa.
Mats-Erik Olofsson lyfter fram Borlänge kommuns deltagande i innovationsprogrammet Viable cities som en del av Borlängeområdets kraftsamling.
– Hela staden, hela industrisamhället, bygger en ny hållbarhetsprofil och det ser jag som fantastiskt spännande.
Etableringen ger balans i nätet
Industriområdet i Kvarnsveden är en del av Ellevios regionelnät, men Borlänge Energi räknar med följdeffekter som kräver investeringar i bland annat elnät och fjärrvärme när orten växer.
Ellevio pekar på att Northvolts etablering är värdefull på mer än ett sätt. En aspekt är att som elnätsägare bidra till nya jobb, hållbarhet och samhällsutveckling.
Men företaget bedömer också att man med Northvolt kan uppnå en önskvärd balans i regionnätet i Dalarna efter en tid med elproduktionsöverskott sedan pappersbruket stängde.
– På sikt möjliggör det för byggnation av fler storskaliga vind- och solcellsparker i Dalarna. Vi behöver en lösning inom Dalarna eftersom stamnätet i dagsläget inte kan ta emot mer elproduktion, säger Per Selldén, chef för anslutningar, industri och produktion på Ellevio.
I den färdplan för elanvändningen i Dalarna, som antogs ifjol genom bred samverkan och ledning från Länsstyrelsen, beräknas en ökning från 6 TWh till omkring 14 TWh fram till 2030. Beräkningen gjordes innan beslutet om nedläggning av Kvarnsvedens pappersbruk.
Fredrik Mårtensson