– Vi ser att vi kan lösa alla delar i värdekedjan från infångning till lagring och att vi inom cirka tre år kan ha en anläggning där vi kan fånga in 200 000 ton biogen koldioxid per år. Vi kan erbjuda 100 procent minusutsläpp och för nu diskussioner med stora aktörer som vill köpa negativa utsläpp, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.
Sedan inriktningsbeslutet om att satsa på bio-CCS togs 2020 deltar Växjö Energi i en rad samarbeten och för långtgående diskussioner kring hur infrastrukturen kan byggas upp för att transportera och lagra koldioxiden.
För att få stöd till finansieringen arbetar Växjö Energi just nu med en ansökan till EU:s Innovationsfond om investerings- och driftsstöd och de tittar också på de svenska finansieringsmöjligheterna.
– Samhället i stort har mycket att vinna på att det nu snarast blir verkstad med att tvätta atmosfären på växthusgaser. Det samhällsekonomiska värdet är mycket stort vilket bland annat framgår av Trafikverkets analys, säger Erik Tellgren och fortsätter:
– Vi kan realisera detta värde till en lägre kostnad så därför måste beslutsfattarna i Sverige och EU hitta en fungerande finansiering för att få till en start av de första anläggningarna. Vi vill och vi kan nu, men vi ser inte att beslutsfattarna agerar så snabbt och klokt som behövs – tiden rinner tyvärr ut, menar Erik Tellgren.
Växjö Energi ingår också i ett tekniksamarbete tillsammans med Öresundskraft och Sysav där bolagen ska testa en ny teknik för att fånga in koldioxid. Tekniken är utvecklad vid Lunds universitet.
– Traditionell teknik för koldioxidinfångning slukar mycket energi i form av högtrycksånga, vilket i en värme- och kraftanläggning skulle kunna användas till att producera el. Med hjälp av andra aminer än de som vanligen används vid infångning av koldioxid kan vi driva processen för infångning med värme vid 70–90 grader istället för som traditionellt vid 120 grader och uppåt. Det leder till väsentligt lägre energianvändning, säger Helena Svensson, projektledare och forskare vid Lunds universitet.
– För energibolag innebär detta att de kan använda hetvatten istället för ånga och därmed inte behöver påverka elproduktionen, vilket är en stor fördel, säger Helena Svensson vidare.
Tekniken har gett bra resultat i labbskala och ska nu för första gången testas i verklig miljö. Först ut är Växjö Energi och planen är att i april 2022 börja installera pilotanläggning på biokraftvärmeverket Sandviksverket. Därefter kommer motsvarande tester att köras på avfallsförbränningsverk som ägs av Öresundskraft respektive Sysav.
– Vi deltar i detta projekt eftersom vi vill satsa på bio-CCS på det mest kostnadseffektiva sättet och samtidigt hushålla med vår förnybara elproduktion. Det kan dessutom hjälpa forskningen framåt och vara ett viktigt steg på vägen för att realisera våra planer på minusutsläpp, säger Erik Tellgren.
Ann-Sofie Borglund