Elnätsbolagen står inför en ny spelplan med ökad elanvändning, nya aktörer, ny teknik samt nya marknader och avtal. Nu har deras roll på framtidens elmarknad analyserats i en ny rapport, Spindlarna i nätet, som genomförts av Bo Diczfalusy och Karin Widegren, konsulter med lång erfarenhet från energibranschen. Rapporten har tagits fram på uppdrag av Energiforsk i dialog med en panel bestående av forskare och företrädare för branschen.
– Vi ser att elnätföretagens traditionella roller utmanas, säger Bo Diczfalusy. I rapporten diskuterar vi dels hur företagens roller behöver förändras för att möta utvecklingen på marknaden, dels vilka hinder som finns för såna förändringar.
En av rapportens viktigaste slutsatser är att det även i framtiden behöver ske en tydlig gränsdragning mellan monopolverksamhet och konkurrensutsatt verksamhet.
– Men vad som är en effektiv gränsdragning är inte givet en gång för alla. Var gränsen bör dras beror bland annat på hur tekniken utvecklas, vilka tjänster som efterfrågas och hur konkurrensmässig den oreglerade marknaden är. I rapporten lämnar vi elva förslag (se separat ruta) som syftar till att ta fram ny kunskap och ge nätföretagen en uppfattning om hur deras roller måste förändras.
Ett eftersatt område
Bo Diczfalusy tycker att marknaden för nättjänster länge har varit ett eftersatt område i debatten:
– Debatten har länge bara handlat om vilka kraftslag vi ska satsa på. Jag upplever att det var först när Pågens bröd i Malmö inte fick ansluta sig till distributionsnätet på grund av kapacitetsbrist som frågor om nätkapacitet kom upp till ytan.
Nyligen presenterade regeringen sin elektrifieringsstrategi och här lyfts många frågor kring elmarknaden, vilket Bo Diczfalusy är mycket nöjd med, men det finns en hel del att diskutera kring hur reglerna kring elnäten fungerar:
– I dag gäller principen först till kvarn när det är flera företag som samtidigt vill ansluta sig till elnätet. Det betyder i princip att en spelbutik kan få gå före ett akutsjukhus i kön om de råkat lämna in sin ansökan om nätanslutning först, och det är inte rimligt.
– Nyttan för samhället måste också vägas in. Jag ser också att nätföretagen måste få möjlighet att ställa tekniska krav av olika slag på de företag som ansluts. Regeringen bör låta utreda hur ellagens regler om anslutningsplikt ska utformas och tillämpas i samband med att allt fler användare med särskilda villkor ansluts till nätet.
Efterlyser mer forskning
I rapporten poängteras att det behövs mer forskning på området. I den kommande energiforskningspropositionen bör särskilda medel inom det statliga energiforskningsprogrammet öronmärkas för forskning kring frågor om nätverksamhet, menar rapportförfattarna.
Viktiga områden är koordinering och systemdrift mellan de svenska nätföretagen på alla nivåer samt faktiska problem och samhällskostnader som är förknippade med nuvarande ansvars- och kostnadsfördelning mellan olika aktörer i förhållande till leveranssäkerheten. Bo Diczfalusy efterlyser också pilotprojekt med målet att utveckla metoder för nätutvecklingsplanering.
I arbetet med projektet har Bo Diczfalusy fått flera aha-upplevelser, berättar han:
– Det som grep mig mest och som lite öppnade en ny värld för mig, är att flexibilitetsmarknader kan skapa så många möjligheter. Ett sjukhus kan till exempel bjuda ut reservkraft och därmed hjälpa till att avlasta nätet. Det här kan på sikt bli en väl fungerande marknad som fungerar ungefär som en börs för nättjänster. Men Ei bör få i uppdrag att utreda potentiella legala och regulatoriska problem kring hur och i vilka roller lokala och regionala nätföretag agerar på flexibilitetsmarknader.
Däremot tycker Bo Diczfalusy att nättarifferna, som han hoppats mycket på, hittills har varit en besvikelse.
– Vi har en så stor andel fasta kostnader som måste täckas, så det är ingen idé att ha differentierade nättariffer, säger många av elnätsbolagen. Men jag tror att de underskattar potentialen. Energimarknadsinspektionen (Ei) bör fortsätta det arbete kring nättariffer som man har inlett och tillsammans med branschen och andra intressenter analysera och ge möjlighet för företag att pröva olika tariffmodeller.
Företagskulturen spelar in
Det finns många utmaningar för elnätsbolagen och Bo Diczfalusy tror att en hel del ligger i den företagskultur som finns hos många av företagen:
– Många av företagen är inte så innovativa och det sitter i väggarna. De omges av stela regler, men jag tror att företagen måste sätta sig in i hur de bäst kan utnyttja de möjligheter som trots allt finns i regelverket. Företagen har en hel del att lära på området, och det är dags att ta itu med det om de ska kunna agera på bästa sätt vid energiomställningen.
Elva förslag för att tydliggöra elnätsföretagens roll
Se över reglerna om åtskillnadTa fram bättre effektivitetsmåttUtveckla nättariffernaSe över reglerna om anslutningspliktÖka samarbetet kring Big DataUtveckla flexibilitetsmarknadernaUtred hur nätföretagen agerar på flexibilitetsmarknaderFörbättra koordinering och systemdriftSe över ansvarsfördelningenStarta pilotprojekt om nätutvecklingsplanerFörstärk incitamenten till forskning och innovation
Rapporten Spindlarna i nätet
Marie Kofod-Hansen