Nyckeltalsinstitutets resultat bygger på data i form av indexerade arbetsvillkor kring bland annat sjukfrånvaro, friskvård, lön, övertid, chefsstrukturer och karriärmöjligheter. Utifrån från dessa kriterier listas sedan tre kategorier – mest attraktiva arbetsgivare, mest jämställda arbetsplats samt mest hälsosamma arbetsgivare.
Uniper toppar listan över mest attraktiv arbetsgivare följt av Sveriges Riksbank och SISAB – Skolfastigheter i Stockholm. Sveriges Radio prisas som mest jämställda arbetsplats, strax före Luleå Energi, och Sveriges Riksbank får utmärkelsen mest hälsosamma arbetsgivaren.
Lotta Sätterlund är HR-chef på Uniper och hon ger sin förklaring till varför Uniper hamnar i topp som mest attraktiv arbetsgivare:
– Vi har sedan Uniper startade 2016 arbetat med en platt organisation där medarbetarna ska känna stor delaktighet. De får tidigt mycket ansvar och det finns stora möjligheterna att växa inom företaget, säger Lotta Sätterlund.
Hon pekar även på att det är chefstätt (varje chef har ansvar för små grupper) och att de har en hög andel tillsvidareanställda. Just dessa två faktorer är något som Nyckeltalsinstitutet lyfter fram som viktiga för att personalen ska må bra. En hög andel tillsvidareanställda ger högre frisktal, lägre korttidssjukfrånvaro, färre sjuktillfällen och färre medarbetare som går in i långtidssjukskrivning.
Hög andel tillsvidareanställda
Nyckelinstitutet ser tydligt att arbetsplatser med fler visstidsanställda samtidigt har stora arbetsgrupper. De lyfter därför fram att det finns ett stort ekonomiskt värde i att ha en hög andel tillsvidareanställda och att de är organiserade i mindre arbetsgrupper per chef. Det ökar möjligheterna till en trygg arbetsmiljö med gott ledarskap.
Uniper får bra resultat inom samtliga områden i Nyckeltalsinstitutets kartläggning, men arbetet med kompetensutveckling sticker ut lite extra på ett positivt sätt. Varje anställd på Uniper har drygt två arbetsveckor per år till att förkovra sig.
Det är lätt att tänka att kompetensutveckling enbart handlar om att gå en kurs, men Lotta Sätterlund tycker att det är viktigt att se frågan ur ett bredare perspektiv. Hon nämner exempelvis att Uniper är duktiga på att tillvara resultatet i medarbetarundersökningar och arbeta utifrån resultaten för att utveckla medarbetare och chefer. Ett annat exempel är mentorskap.
– När man går ett talang- eller traineeprogram hos oss kopplar vi även in en mentor till våra deltagare så att de parallellt med sin utbildning har möten med en mentor för att därigenom bättre ta till sig kunskap. Tiden med mentorträffar ses också som kompetensutveckling och är en viktig del i att utvecklas, säger Lotta Sätterlund.
”Engagerade medarbetare tar större ansvar”
Uniper ser tydligt att kompetensutveckling gynnar såväl den enskilda medarbeten som företaget.
– Det är uppenbart att engagerade och motiverade medarbetare också tar ett större ansvar både för sin egen och företagets utveckling. På så vis blir det en positiv spiral där alla är vinnare, säger Lotta Sätterlund.
– Medarbetarna är den viktigaste resursen en arbetsgivare har. Idag bokförs de som ett företags stora kostnad, men rätt hanterat blir de också företagets största tillgång, vilket årets vinnare Uniper, Sveriges Radio och Sveriges Riksbank har lyckats väl med, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.
Topplistan i Attraktiv Arbetsgivarindex 2021:
1. Uniper
2. Sveriges Riksbank
3. SISAB - Skolfastigheter i Stockholm
Topplistan i Jämställdhetsindex JÄMIX 2021:
1. Sveriges Radio
2. Lokalförvaltningen Göteborgs stad
3. Luleå energi
Topplista i Hälsoindex 2021:
1. Sveriges Riksbank
2. E-hälsomyndigheten
3. Försvarets Materielverk, FMV
Ta del av hela kartläggningen tillsammans med fler resultat och analyser i Nyckeltalsinstitutets årsrapport
Ann-Sofie Borglund