Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Axel Josefson (M) klippte bandet vid Modvions invigning den 2 maj och han ser satsningen som viktig, inte bara lokalt utan även globalt:
– Världen står inför en stor utmaning där vi behöver minska klimatutsläppen och där den privata sektorn leder utvecklingen i omställningen. I Göteborg ser vi nu flera stora investeringar med bland annat elektrifiering av fordonsflottan och en ny batterifabrik. Där är tillgången på grön el en väldigt viktig del i deras verksamhet.
Göteborg blev nyligen utnämnd till en av Europas 100 klimatsmarta städer.
– En viktig anledning till att vi fick den utnämningen är att vi har industri som kan exportera klimatsmarta lösningar. Där är en sådan här satsning en tillgång för hela världen och jag hoppas att det blir fler sådana här fabriker att inviga framöver, säger Axel Josefson.
Snabb marknadsutveckling
I den nyinvigda fabriken kommer man främst att arbeta med teknikutveckling och proof of concept, det vill säga att bevisa konceptets genomförbarhet. Enligt Modvions vd planerar man nu för kommande fabrik där man ska ha serietillverkning av trätorn. Var den kommer att hamna är i ännu inte klart, men det handlar om en snabb utveckling där bolaget räknar med en omsättning på en miljard kronor redan 2025. En tydlig drivkraft är efterfrågan på förnybar elproduktion.
– Häromveckan kommer den senaste klimatrapporten från IPCC. De underströk hur bråttom det är att minska klimatutsläppen och redan till 2030 bör de vara halverade. Rapporten visar också att det är vindkraft och solkraft som har allra största möjligheter att minska klimatutsläppen, säger Otto Lundman, vd på Modvion.
– I Sverige behöver vi på kort tid dubblera elproduktion för att klara klimatomställningen i industrin och transporterna och vi vill göra det med så låga initiala utsläpp som möjligt. Vi är stolta över att kunna stryka 30 procent av klimatutsläppen från vindkraft i ett slag genom att byta ut tornet mot trä, säger Otto Lundman vidare.
Laminerat trä i flera lager
Trätornen består av laminerat trä som pressas ihop i flera lager. Dessa byggs i moduler och limmas sedan samman. Att kunna bygga i moduler har stora fördelar, inte minst genom att det gör det lättare att transportera på allmänna vägar. Det gör det också enklare att bygga högre torn, vilket gör att man kan utnyttja bättre vindförhållanden och därmed få en effektivare elproduktion.
Modvions startade 2015 med att David Olivegren, som hade en bakgrund som träbåtsbyggare, kom med en idé till Chalmers entreprenörsskola om att bygga vindkraftverk i trä. Därefter har det skett en snabb utveckling och förra året gick danska Vestas, världens största producent av vindkraftturbiner, in som delägare i Modvion.
Sedan två år tillbaka står det första trätornet på Björkö i Göteborgs skärgård. Det är 30 meter högt och väger 8 ton. I den nya fabriken kommer man att kunna göra vindkraftverk i full skala. Det första tornet, som är beställt av Varberg Energi, beräknas vara klart om ett år och vara 150 meter högt och med en kapacitet på 2 MW.
– Men vi kan bygga så högt som kunden vill ha tornen, avslutar Otto Lundman.
Modvion har även tecknat avsiktsförklaringar om trätorn i kommersiell skala med Vattenfall, Rabbalshede Kraft och Varberg Energi, och har även ett samarbetsavtal med det globala energiföretaget Enel Green Power.
Ann-Sofie Borglund