Prisläget på elmarknaden har varit väldigt högt under våren och sommaren. Och även prisvariationerna är stora – priserna skiftar från natt till dag och från timme till timme. Priset kan mångdubblas på kort tid under samma dygn – att priset 20-dubblas har varit relativt vanligt i södra Sverige (SE4) under de senaste veckorna.
Nu ser flera bolag tydliga tendenser att fler kunder vill ha timprisavtal, det vill säga att de får betala exakt timpris. Runt 95 procent av alla svenskar har antingen fasta eller rörliga avtal – men de rörliga är inte timbaserade, utan utgår från ett slags snitt över månaden. Därför kan timpriser vara extra intressant för den medvetne kunden som håller koll på prissvängningarna.
Kraftig ökning sedan årsskiftet
Flera bolag har börjat marknadsföra timpriser på ett tydligare sätt nu, bland annat Vattenfall och Göteborg Energi.
Vattenfall har erbjudit timpris ända sedan 2012, då det gavs möjlighet att göra så utan extra kostnad för mätningen. Antalet kunder har dock varit få. Men nu har det skett en stor uppgång, särskilt sen början av året, enligt Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall.
– Det är säkert situationen på elmarknaden under den senaste tiden som har drivit på det. Bara från januari till nu i början av augusti ökade antalet timpriskunder med nästan 50 procent.
Branschkollegan Göteborg Energi, som också införde timprisavtal 2012, har i stort sett samma erfarenheter:
– Fortfarande är det bara en av tio som väljer timpris, men det blir mer och mer vanligt. Det senaste året har det absolut ökat, särskilt det senaste halvåret har det verkligen blommat upp, och allt fler kunder frågar efter timpris, säger Malin Flysjö, Affärschef El & Gasprodukter på Göteborg Energi.
Storkonsumenter gynnas mest
Fördelen med timpris är att man kan tjäna på att styra sin konsumtion till tider när priset är billigare. Nackdelen är att om man inte kan ändra sina vanor, så kan det bli dyrare istället, förklarar Jonas Stenbeck.
– Men är man aktiv och väljer själv, vilket man kan göra med tekniken nu, så finns det pengar att tjäna helt klart. Framför allt ska man inte ladda elbilen på de tider när det är som dyrast, för den drar mycket el.
Det är dock främst storkonsumenter av el som gynnas mest av timpriser, till exempel de som har villa och en eller kanske två elbilar. Men även att inte köra torktumlaren eller att duscha eller bada på för- och eftermiddagar när elen är dyrare sparar pengar. Som konsument ska man helt enkelt ställa sig frågan om man vill veta vad man betalar varje månad och då få både kontroll och trygghet – eller om man har utrymme för mer svängiga elpriser.
Malin Flysjö tycker att de flesta borde se över sina vanor och räkna på sina elkostnader:
– Jag har själv timpris och i juni sänkte vi elpriset med 30 procent jämfört med vanligt rörligt avtal. Så särskilt de som har möjlighet att styra sin vardagsförbrukning borde kika på om de inte ska byta till timpris. Räcker det med att tvätta på helgerna och kan man välja att inte duscha eller bada när priserna är som högst, ja då kan det löna sig att istället välja timpris, säger Malin Flysjö.
– Priserna är rekordhöga nu och riskerar att bli ännu högre. Det är så klart inte roligt, men de pressar fram prioriteringar och leder förhoppningsvis till att man blir mer miljömedveten. Man blir mer noggrann med vilket val man gör.
”Marknaden har börjat tänka nytt”
Hos uppstickaren Tibber, som alltid erbjudit enbart timpris, är det självklart en fördel för deras kunder att själva kunna styra sin el.
– När vi startade bolaget 2018 var det för att konsumenterna var för oinsatta och oengagerade i energifrågan och vi ville hjälpa dem att använda elen på ett mer smartare sätt. Det vill säga att använda smarta produkter för att automatiskt skifta sin energiförbrukning till de timmar då elpriset är lägre, och hjälpa dem att använda mindre energi totalt sett, säger Daniel Lindén, en av grundarna av bolaget.
Tibber har skapat en trend med timprisavtal genom att konceptet har blivit så framgångsrikt, säger han:
– En stor del av marknaden har nu börjat tänka nytt, och även om de är sena på bollen så är det bra, eftersom samtliga deras kunder har en vinning av det. Dels för att de får ett lägre elpris, dels för att de får en tydlig transparens och större kunskap om energi.
Även Tibber har känt av det ökade intresset för timavtal:
– Ja vi växer snabbare nu än någonsin, intresset för att vara energismart har ökat dramatiskt. Vi har i princip dubblerat antalet kunder det senaste halvåret.
I praktiken tjänar alla på timavtal, även de som bor i lägenheter och inte använder så mycket el, menar Daniel Lindén. Och för villaägare och företagare som använder mycket el, och är aktiva och kan undvika pristopparna, så finns det mycket att hämta.
Han menar också att det är en förutsättning för att samhället ska klara övergången till förnybara energisystem.
– Det är inte hållbart att använda el som vi gjort historiskt sett. Blir inte vi konsumenter mer flexibla kommer inte energisystemet vi byggt att fungera, så därför måste vi få verktyg för att klara av det.
Nya tjänster på gång
Både Vattenfall och Göteborg Energi kommer framöver starta fler tjänster för att kunna hjälpa kunderna att använda elen mer flexibel med smart teknik och appar.
– Eftersom vi har sett behovet öka har vi startat en produktutveckling, där vi under andra halvåret kommer gå ut med en tjänst för laddning av elbilar. Våra kunder har ett behov av att kunna styra sin förbrukning och vi som elleverantör ska göra vårt bästa att möta upp det, säger Jonas Stenbeck.
Men att ladda bilar är bara en del, det finns flera andra sätt att spara el.
– Energilagring av el i hemmabatterier är inte så komplicerat, så det är definitivt nåt vi har ambitionen att införa inom hyfsad närtid. Och har man batterier är man givetvis intresserad av att fylla på när det är billigt, och använda när det är dyrt. Samtidigt är det här ganska nytt, och det finns mycket osäkerhet kring teknikval, hårdvara och styrning, så det är nåt som får utvecklas under en tid framåt.
Hos Göteborg Energi kommer man under hösten gå ut med ett erbjudande om solceller och batterier, berättar Malin Flysjö.
– Då kan man ladda batterierna med solcellerna under dagen, och när man kommer hem och solen har gått ner så kan man ta elen från batteriet när man ska laga mat och då i ännu högre grad utnyttja sin egenproducerade el.
Jan Hallman