Sverige är det land i Europa som producerar mest fjärrkyla med kylleveranser på 1 TWh. 2020 fanns fjärrkyla i 40 svenska kommuner och nu byggs den ut på flera nya platser i landet.
I Varberg utreddes fjärrkylan redan för tio år sedan, men då fick man inte ihop den ekonomiska kalkylen. Nu är förutsättningarna annorlunda.
– Det finns en förväntan att exempelvis kontor och hotell ska ha ett behagligt inomhusklimat även när det är riktigt varmt utomhus. Något som ställer nya krav på fastighetsbolag, men också på att energibolag ska kunna leverera komfortkyla, säger Henrik Näsström, marknadschef på Varberg Energi.
I Varberg kommer man att bygga ut fjärrkylan i två olika nät, som utgör formen av ett V. Den största kunden blir sjukhuset. Industrier, gallerier och restauranger kommer också att få fjärrkyla. Produktionsmässigt har man väldigt goda förutsättningar i Varberg.
– Vi kommer att använda frikyla från Kattegatt. Det finns en djup hamn i Varberg vilket gör att vi inte behöver dra ledningar så långt ut för att nå låga temperaturer, säger Henrik Näsström.
– Under sommarhalvåret kommer vi att producera kylan från absorptionskylmaskiner med spillvärme från Södra Cell Värö, säger Henrik Näsström vidare.
Nu pågår både plan- och miljöprocesser för produktionsanläggningen och bygget av anläggningen beräknas starta 2025. Till sommarsäsongen 2026 ska allt vara klart och då kommer företaget att leverera omkring 5 GWh fjärrkyla.
– Vi räknar med att redan till 2030 ha ökat leveranserna till 13 GWh, säger Henrik Näsström.
I Karlstad har man gjort en liknande resa som i Varberg. För tio år sedan hade Karlstads Energi klart med en vattendom och övriga tillstånd, men då gjordes bedömningen att de inte fick lönsamhet i kylaffären. Med varmare somrar och ett förtätat centrum har förutsättningarna förändrats, så i höstas beslutade kommunfullmäktige om en satsning på 150 miljoner kronor på fjärrkyla i kommunen. Just nu pågår arbetet med försäljning, produktion och distribution parallellt.
– Vi har tecknat kontrakt med några kunder och det pågår flera diskussioner med ytterligare kunder. Inledningsvis kommer vi att leverera kyla genom lokala kylöar, för att sedan övergå till fjärrkyla när nätet är utbyggt, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi.
De första kylleveranserna med ö-lösningar beräknas ske redan nu i sommar.
– Den första fasen omfattar de mest centrala delarna av staden, men på lite sikt räknar vi med att expandera och vi har förhoppningar om att längre fram kunna ansluta Centralsjukhuset i Karlstad, säger Erik Kornfeld och fortsätter:
– Vi projekterar och dimensionerar för att ge möjlighet för en sådan framtida expansion. Fullt utbyggt planerar vi kunna leverera 12–14 GWh fjärrkyla till centrala Karlstad.
Fjärrkyleproduktionen kommer under stora delar av året att baseras på frikyla från Vänern. När Vänerns vatten blir för varmt kommer produktionen i stället att baseras på absorptionskylmaskiner drivna med spillvärme från Stora Enso och energibolagets avfallspanna.
Ann-Sofie Borglund