Utan konkreta åtgärder kommer vi i energibranschen inte kunna leverera all den el som elektrifieringen kräver
Åsa Pettersson, vd Energiföretagen
1. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för dig i elektrifieringsrådet?
– Den absolut viktigaste frågan är att gå från ord till handling. Politiken, näringslivet och energibranschen är i stort sett överens vad som behöver göras. Nu måste vi fokusera på hur vi får det att hända. En sådan fråga är tillståndsprocesserna där vi kunde läsa här i Tidningen Energi att vårt grannland Finland lyckas bygga elnät dubbelt så snabbt som vi. Kan vi helt enkelt kopiera något i deras arbetssätt för att komma snabbare framåt? Vi behöver vända på alla stenar och vi behöver fatta beslut som får saker att hända nu.
2. Hur tycker du att regeringen skött energipolitiken?
– Jag har full förståelse för att partierna, inklusive regeringen, vill positionera sig inför ett val och att energifrågan är tacksam för det ändamålet. Men vi närmar oss en punkt där vi – samhället – måste kunna kräva att våra riksdagspartier enas i en så viktig fråga som Sveriges energiförsörjning. Utan konkreta åtgärder kommer vi i energibranschen inte kunna leverera all den el som elektrifieringen kräver. Vi är dessutom i ett säkerhetspolitiskt läge som sätter press på energiförsörjningen här och nu. Vi behöver ödmjuka politiker som alla är beredda att kompromissa för Sveriges bästa.
3. Är det några specifika åtgärder inom energipolitiken du önskar dig av nästa regering?
– Jag förväntar mig att nästa regering – tillsammans med övriga partier – sätter sig ner och kommer överens om ett antal konkreta åtgärder så att vi kan påbörja resan mot ett dubblerat elsystem. Först på listan bör vara att avskaffa biooljeskatten och avfallsförbränningsskatten för fjärr- och kraftvärmen, genomföra förslagen i Klimaträttsutredningen om bland annat luftledning som förstahandsval för elnät och riva hinder för fossilfri elproduktion, till exempel genom förändringar i det kommunala vetot för att underlätta etablering av elproduktion.
Sverige behöver fokus på att genomföra – inte utreda”
Daniel Badman, vd Svensk vindenergi
1. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för dig i elektrifieringsrådet?
– Att det inte är en enskild lösning som ensamt klarar att möta den nödvändiga ökande elanvändningen vi står inför. Många typer av elproduktion, energieffektivisering, lagring och flexibilitet kommer att behövas. Vindkraft på land och till havs har en mycket stor roll att fylla men inte på egen hand. När vi bygger ett nytt dubbelt så stort svenskt elsystem kan vi vara helt säkra på att det inte kommer se ut som det system vi har idag eller som ett vi haft tidigare. Det kommer krävas öppenhet för ny teknik och nya lösningar.
– Jag vill även slå ett extra slag för att flexibilitet är ett nyckelbegrepp. I Svenska kraftnäts scenario fossilfritt 2045 med dubbel elanvändning består 79 procent av konsumtionsökningen av flexibel konsumtion i form av vätgasproduktion/vätgaslager och laddning av elfordon/batterier. Det innebär till exempel att industrier med vätgasbaserad produktion och flexibel elanvändning kan bidra till att prisvariationen på elmarknaden dämpas, till nytta för alla som inte kan vara lika flexibla i sin elanvändning.
2. Hur tycker du att regeringen skött energipolitiken?
– Politiken för elektrifiering innehåller ett stort antal riktade styrmedel och övergripande åtgärder som kan driva på elektrifieringen och möta hindren och utmaningarna. Det är bra. Men de initiativ som redan beslutats eller är på väg behöver implementeras koordinerat och kraftfullt. För att lyckas behöver samordningen mellan departement och myndigheter förstärkas och Sverige behöver fokus på att genomföra – inte utreda.
3. Är det några specifika åtgärder inom energipolitiken du önskar dig av nästa regering?
– Svensk politik behöver samlas för att möjligheterna med elektrifieringen ska förvekligas. Detta behöver ske snabbt och med fokus på lösningar – inte partipolitiska låsningar. Det som står på spel är klimatet och svensk industriell konkurrenskraft.
– Det finns flera saker som behöver genomföras snabbt. Tillståndsprocesserna behöver förenklas och snabbas på. Myndigheternas instruktioner behöver uppdateras så att de bidrar till utbyggnaden av elproduktion och elnät med sikte på Sveriges klimatmål. Ett teknikneutralt ekonomiskt incitament för kommuner att medverka till utbyggnad av elproduktion behöver komma på plats för att nämna några exempel.
Vi måste undanröja hinder för ny fossilfri och planerbar elproduktion.
Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv
1. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för dig i elektrifieringsrådet?
– Sverige och företagen måste ha ett elsystem som kan leverera fossilfri el när och där det behövs till en konkurrenskraftig kostnad. Det energipolitiska målet bör ändras till 100 procent fossilfritt och vi måste undanröja hinder för ny fossilfri och planerbar elproduktion.
2. Hur tycker du att regeringen skött energipolitiken?
– Der är beslut tagna under lång tid som har tagit oss till den situation vi är i nu. Det viktiga framåt är att agera med kraft för att trygga elförsörjningen så att vi klarar klimatomställningen.
3. Är det några specifika åtgärder inom energipolitiken du önskar dig av nästa regering?
– Vi vill se ett batteri av åtgärder som bygger på fakta och konsekvensanalys för att säkerställa fossilfri, planerbar och leveranssäker el. Vi behöver främja all fossilfri elproduktion och ta bort målsättningen om att fasa ut kärnkraften. Vi måste säkra vår vattenkraft, möjliggöra snabb utbyggnad av vindkraft och undanröja hindren för ny kärnkraft. Elnäten måste förstärkas och tiden för tillståndsprocesser minst halveras. Det är också viktigt att elproducenter som tillför stabilitet i elsystemet ersätts för det.
Vi behöver en energipolitik som skapar långsiktighet och investeringsvilja
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall
1. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för dig i elektrifieringsrådet?
– Att vi får en energipolitik som skapar långsiktighet och investeringsvilja hos aktörerna på elmarknaden.
2. Hur tycker du att regeringen skött energipolitiken?
– Mycket av den politik som regeringen har fört grundar sig på energiöverenskommelsen från 2016 och har varit en bra utgångspunkt. Elektrifieringsstrategin är ett bra initiativ och en bra grund att bygga vidare på i framtida parlamentariska energisamtal. Nu befinner vi oss i en kris som kräver en snabbare och mer omfattande energipolitik, men det var ingen som hade kunnat förutse att det skulle bli ett krig i Ukraina
3. Är det några specifika åtgärder inom energipolitiken du önskar dig av nästa regering?
– Snabba tillståndsprocesser så vi snabbt kan få till utbyggnad av ny hållbar elproduktion. Fler initiativ för energieffektivisering.
Här kan du läsa ytterligare svar från Elektrifieringsrådets ledamöter:
"Tillståndsprocesserna måste bli mer förutsägbara"
"Låsningarna mellan olika kraftslag måste försvinna"