Säkra tillgången på el till konkurrenskraftiga kostnader i hela landet
Viveka Beckeman, vd Skogsindustrierna
1. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för dig i elektrifieringsrådet?
– Skogsindustrin är en elintensiv bransch som verkar i hela landet. Därför är den viktigaste frågan att säkra tillgången på el till konkurrenskraftiga kostnader i hela landet, både i närtid och på lång sikt. Det innebär snabbare utbyggnad av elnätet samt mer elproduktion, inte minst i södra Sverige.
2. Hur tycker du att regeringen skött energipolitiken?
– Vi saknar fortfarande effektiva och förutsägbara tillståndsprocesser, inte bara för elnät och elproduktion, men även för industrins anläggningar. Vidare är det oroväckande att utbyggnadstakten för vindkraft nu stannar av när den istället behöver öka. Det finns en stor vilja bland våra medlemsföretag att bygga ut vindkraft på egen mark, men det behövs starkare incitament för kommuner och närboende. Slutligen tycker vi att det är olyckligt att fungerande kärnkraft i södra Sverige har lagts ner i förtid, vilket vi nu ser effekterna av med höga volatila priser samt stora prisskillnader inom landet.
3. Är det några specifika åtgärder inom energipolitiken du önskar dig av nästa regering?
– Sverige behöver ett teknikneutralt mål om ett 100 procent fossilfritt elsystem. Låsningarna mellan olika kraftslag måste försvinna. Om Sverige ska klara av att fördubbla elproduktionen på bara några decennier kommer all fossilfri kraft att behövas. Vi har en unika förutsättningar att skapa ett fossilfritt samhälle. Politiken behöver förvalta detta och fokusera på att ta bort alla hinder för alla typer av fossilfri elproduktion. Det behövs ett tydligt mål om att Sverige ska ha ett elsystem som klarar av en fördubblad elanvändning så att alla myndigheter kan jobba mot det målet. Vi behöver också effektiva och förutsägbara tillståndsprocesser där omställningen till ett fossilfritt samhälle måste väga tungt.
Ökad elproduktion och nätöverföring är viktigast
Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen
1. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för dig i elektrifieringsrådet?
– Ökad produktion och nätöverföring är det enskilt viktigaste för att få tillbaka konkurrenskraftiga och stabila priser. Men det är också viktigt att se över regelverk och övriga styrmedel för att få till en teknikneutral utbyggnad som ger ett kostnadseffektivt elsystem i hela Sverige.
– Ny produktion, framför allt planerbar produktion, behöver byggas ut i framför allt södra Sverige och elnäten behöver förstärkas och förlängas för att kunna leverera el när och där det behövs. Teknikindustrin i Sverige kan bidra med tekniska lösningar inom alltifrån produktion och transmission till flexibilitetslösningar och energieffektiviseringsmöjligheter.
2. Hur tycker du att regeringen skött energipolitiken?
– De senaste mandatperioderna har den politiska diskussionen tyvärr legat för mycket på vilka energikällor som ska leverera el i Sverige, vilket lett till stora osäkerheter på elmarknaden. Politisk oenighet och avsaknad av långsiktiga spelregler har gjort att marknadens aktörer inte vågat göra de satsningar som skulle ha behövts för att undvika dagens svåra situation.
– Nedläggningen av planerbar produktion i södra Sverige, kärnkraft och kraftvärme, gör att vi nu har en elsystemkris där elpriset i södra Sverige alltmer frekvent sätts av fossilbaserad kraft, vilket leder till historiskt höga, volatila priser. Företag i elområdena i södra Sverige (SE3 och SE4) förbereder sig nu för nedläggning av delar eller hela verksamheter och energipolitiken släpar tyvärr efter och har ännu inte vidtagit de akuta åtgärder som är möjliga.
3. Är det några specifika åtgärder inom energipolitiken du önskar dig av nästa regering?
– Det behövs både akuta kortsiktiga lösningar och mer långsiktiga åtgärder för att få till mer produktion och utökad nätkapacitet. För att säkra tillförseln på kort sikt behöver Svenska kraftnät använda de flaskhalsintäkter som finns för att mothandla kraftproduktion samt använda bland annat elberedskapslagen för att säkerställa tillräckligt med planerbar kraft i alla delar av landet.
Staten behöver även skyndsamt ta bort de skatter som står i vägen för utökad kraftvärmeproduktion. För att på lite längre sikt lösa problemet krävs åtgärder som kan skynda på utbyggnaden av fossilfri elproduktion på ett teknikneutralt sätt och förstärka elnäten.
Vi behöver en bred politisk överenskommelse
Jonas Hagelqvist, förbundsdirektör och vd IKEM (Innovations- och kemiindustrierna)
1. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för dig i elektrifieringsrådet?
– Våra medlemsföretag är elintensiva och globalt konkurrensutsatta. Omställningen kan kräva en dubbel eller tredubbel elanvändning för våra medlemsföretag. En avgörande förutsättning för klimatomställning för dem är tillgång till en stabil och tillräcklig leverans av el till konkurrenskraftig kostnad. Med detta på plats kan industrin stärka sin konkurrenskraft och klimatomställning genomföras, annars inte.
2. Hur tycker du att regeringen skött energipolitiken?
– Redan 2018 lyfte IKEM tillsammans med skogsindustrin, gruvindustrin och stålindustrin frågan om det svenska elsystemets förmåga att leverera en stabil elförsörjning i hela landet till konkurrenskraftig kostnad. Detta ledde till att frågan kom upp på den politiska agendan. Trots det noterar vi att viktig planerbar elproduktion har lagts ned i södra delen av landet, vilket lett till ett ansträngt elförsörjningsläge och volatila samt höga elpriser. I det perspektivet kan vi konstatera att regeringen inte lyckats sköta energipolitiken på ett sätt som främjar industrins konkurrenskraft eller förmågan att åstadkomma omställning, tvärtom.
3. Är det några specifika åtgärder inom energipolitiken du önskar dig av nästa regering?
– Vi behöver en bred politisk överenskommelse om ett elsystem som möter elanvändarnas behov på det mest kostnadseffektiva sättet. Den politiska låsningen mellan ett förnybart elsystem och ett fossilfritt elsystem måste sluta nu. Vi vet att alla kraftslag behövs och att det måste råda en balans mellan dem.
– Sedan länge har vi dragits med övervinster för elnätsmonopolet. Utgångspunkten måste vara en stabil leverans till lägsta kostnad. För globalt konkurrensutsatt industri är det helhetskostnaden för energiförsörjningen som måste vara konkurrenskraftig.
– Regeringen har en viktig uppgift att stå upp för att lagstiftningen på EU-nivå inte motverkar klimatvänlig elproduktion och användning i Sverige. När det gäller vätgasproduktion föreslås på EU-nivå införandet av sektorsmål för industrins användning av förnybar vätgas, något som vi anser skulle försvåra för vätgasproduktion och därmed omställning inom industrin. All klimatneutral elproduktion måste främjas och gynnas, inte bara förnybar elproduktion.
Röj hinder för laddinfrastrukturen
Mattias Bergman, vd Mobility Sweden
1. Vilken är den enskilt viktigaste frågan för dig i elektrifieringsrådet?
– Att säkerställa att vi har ett energisystem som stödjer utbyggnadstakten av laddinfrastrukturen
2. Hur tycker du att regeringen skött energipolitiken?
– Det finns förbättringspotential.
3. Är det några specifika åtgärder inom energipolitiken du önskar dig av nästa regering?
– Röja hinder så att beslutstider för byggande av laddinfrastrukturen kan kortas.