Ett drygt 40-tal fjärrvärmeföretag ingår i Prisdialogen, som är en samverkan mellan Energiföretagen, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta. Syftet är att åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme. Fjärrvärmebolagen bjuder in sina kunder till samrådsmöten för att diskutera kommande års prisförändringar.
Med tanke på dagens turbulenta omvärldsläge är det kanske extra viktigt med en kunddialog. De kraftigt höjda bränslepriserna i spåren av Ukrainakriget har gjort avtryck i värmeföretagens resultaträkning. Bränslet utgör cirka hälften av kostnaden för värme- och elproduktion i fjärr- och kraftvärmeverk.
Flera fjärvärmeföretag har redan genomfört sina dialogmöten kring 2023 års priser, berättar Daniel Lundqvist som ansvarar för marknadsfrågor kring fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen:
– De aviserade prisändringarna för nästa år har hittills varit återhållsamma trots mycket stora kostnadsökningar på bränslesidan.
Det är svårt att säga hur prisbilden kommer att utveckla sig. Spekulationer om kraftiga prishöjningar har hittills inte infriats säger Daniel Lundqvist
– Men man kan tänka sig att vissa mindre bolag som kör nära 100 procent biobränsle, vars bränsleavtal behöver förhandlas om eller förnyas, kommer att behöva höja priserna.
Daniel Lundqvist vågar inte uttala sig om Prisdialogen kommer att verka återhållande för prisutvecklingen, men han menar att dialogen är viktigare än på länge, eftersom den möjliggör den transparens och framförhållning som kunderna behöver.
– Något som kundsidan efterfrågat generellt, och som Prisdialogen bidragit till, är att undvika ryckigheten i prisutvecklingen. Kunderna vill hellre ha en treårsperiod med 2 procent per år än två år utan prishöjning och 6-7 procent det tredje året. Jag har dock hört något företag som bekymrar sig över att de alltför tidigt beslutade och kommunicerade priset för nästa år och att de nu inser att de borde ha höjt priset mer.
Liten höjning hos Karlstad Energi
Karlstads Energi har klarat av sin prisdialog för 2023 och vd:n Erik Kornfeld är nöjd med att bolaget bara behöver höja med 1 procent:
– Vi har arbetat intensivt med effektiviseringar de senaste åren vilket till stor del kompenserat för de kostnadsökningar vi haft. Höjningen av vårt fjärrvärmepris ligger långt under inflationen de senaste åren. Genom att anpassa elproduktionen efter de timmar där priset är som högst har vi också kunnat öka våra elintäkter.
Karlstad Energi har minskat personalstyrkan och även arbetat mycket i övrigt med att få ner kostnaderna för drift och underhåll de senaste åren.
– Vi diskuterar mycket kring investeringsbehoven i våra anläggningar och hur vi kan effektivisera driften. Vi har bland annat investerat i en travers i vår avfallspanna som en del i ett större program för att öka tillgängligheten.
Karlstads Energi har varit med i Prisdialogen sedan starten.
– Vi upplever att kunderna fått en betydligt bättre förståelse för vår verksamhet när vi på ett transparent sätt visar hur vi arbetar med effektiviseringar samt berättar om våra investeringsbehov. Kunderna uppskattar att också att få en prisprognos som sträcker sig över flera år.
Erik Kornfeld betonar att företaget vill ha så stabila fjärrvärmepriser som möjligt.
– Genom att vi kunnat hålla nere fjärrvärmepriset har vi stärkt vår konkurrenskraft. Det tillsammans med en ökad kundkommunikation har gjort att vi tappar väldigt få kunder till andra uppvärmningsalternativ. Även om vi tror att elpriserna kommer att ligga kvar på höga nivåer ett tag till gör inflationen att våra kostnader ökar. Det kommer vi behöva hantera.
Kils Energi har effektiviserat
Även Kils Energi har kunnat undvika stora höjningar under de senaste åren. Även här har företaget satsat på att sänka kostnaderna på fjärrvärmeverket genom olika typer av effektiviseringar och genom att styra om bränsleanvändningen
– Vi har jobbat intensivt för att använda pannan mer effektivt. Personalen har jobbat hårt. Nu mer går pannan väldigt bra och vi använder nästan bara tryckimpregnerat trä som bränsle. Vi nyttjar väldigt lite olja och pellets, berättar Niklas Enesten som är marknadsansvarig på Kils Energi.
Hur det ska bli under de närmaste åren är svårt att sia om, menar Niklas Enesten:
– Vi kommer att jobba ännu mer för att förbättra driften och målet är att bli näst intill självförsörjande på el. Tillsammans med en satsning på digitalisering av fjärrvärmeleveransenkan vi förhoppningsvis även under de kommande åren undvika prishöjningar eller i varje fall ha väldigt måttliga prishöjningar, säger Niklas Enesten och tillägger:
– Våra kunder som deltar i Prisdialogen är väldigt nöjda med bolagets arbete och den dialog som ingår där.
Kraftringen mitt uppe i prisdialog
Kraftringen är mitt uppe i sin prisdialog och här menar Fredrik Fackler, marknadsansvarig, att det är omöjligt att undvika en höjning:
– Jag tror att vi kommer att få se en höjning i linje med inflationen. Diskussioner pågår, så jag kan inte i detalj beskriva höjningen i dagsläget, säger han.
Fredrik Fackler betonar att höjningen inte bara kommer sig av ökande bränslepriser utan även på att den svenska marknaden påverkas av den europeiska energimarknaden.
– Vi ser också att säkerhetsläget till följd av Ukraina påverkar bränslepriset. Man ska inte heller underskatta ökade kostnader för underhåll. Elektriska komponenter har till exempel stigit i pris, entreprenörerna kämpar med högre priser på bränsle och transporterna blir dyrare. Allt det här påverkar vår lönsamhet, säger Fredrik Fackler.
PrisdialogenDrygt ett 40-tal fjärrvärmeföretag ingår i Prisdialogen och de omfattar drygt 75 procent av de totala fjärrvärmeleveranserna.Syftet är att stärka fjärrvärmekundens ställning på värmemarknaden och att öka förtroendet för fjärrvärmeföretagens prissättning.Bakom Prisdialogen står Sveriges Allmännytta (tidigare SABO), Riksbyggen, Fastighetsägarna Sverige och Energiföretagen.Läs mer om Prisdialogen.
Marie Kofod-Hansen