Att minska det ryska gasberoendet har blivit högsta prioritet i de flesta EU-länder. I EU:s Repowerplan som presenterades i våras presenterades stora satsningar på förnybart – dock hade fjärrvärmen fått en mycket liten roll i planen, vilket väckte en del kritik.
I juni lanserade dock Tyskland en ny satsning på förnybar fjärrvärme. Regeringen kommer ge 3 miljarder euro i subventioner till företag, kommuner och organisationer som investerar i fjärrvärmesystem som till minst 75 procent består av förnybart eller avfallsbränsle. Stödet – på max 40 procent av investeringskostnaden – kan även gå till satsningar på att uppgradera existerande fjärrvärmeledningar och till solvärme och värmepumpar.
I början av augusti gav EU-kommissionen klartecken till satsningen eftersom den rimmar väl med EU:s gröna giv och övergripande klimatmål.
Energisektorn har välkomnat paketet:
–Det här statliga stödet är ett viktigt verktyg för att ställa om värmesystemen, speciellt i städerna. Därför är det en milstolpe att EU-kommissionen godkänt denna satsning, säger Kerstin Andreae, vd på det tyska förbundet för energi- och vattenindustrier, till tidningen Clean Energy Wire.
Idag står fjärrvärmen för runt 14 procent av uppvärmningssektorn i Tyskland, men bränslet till detta utgörs till nästan 90 procent av fossila energikällor, framför allt naturgas och kol. Men under de senaste tio åren har dock den förnybara andelen stadigt ökat.
Med det nya stödpaketet, som pågår till 2028, är målet att installera ytterligare 681 MW värmekapacitet per år, vilket motsvarar en kapning av koldioxidutsläppen med 4 miljoner ton per år. Stödpengarna är dock ganska små jämfört med det stora klimatpaket som den tyska regeringen lagt fram till riksdagen. I denna plan ingår satsningar på 177,5 miljarder euro, där merparten ska gå till att renovera och energieffektivisera landets fastighetsbestånd.
Johan Wickström