Kriget i Ukraina har drabbat landets infrastruktur allt sedan invasionen i februari. Men under de senaste månaderna har Ryssland intensifierat attackerna mot energianläggningar. Mer än halva Ukrainas elförsörjning är nu utslagen enligt underrättelsekällor, och det blir allt svårare att återställa el-, vatten- och värmeförsörjningen efter de nästan dagliga luftangreppen. En omfattande och lång humanitär katastrof är nära nu när vintern börjat.
Som en följd av detta lanserade Europaparlamentet i slutet av november hjälpinsatsen Generators of Hope. Insatsen är ett samarbete mellan Europaparlamentet och nätverket Eurocities, där ett stort antal europeiska storstäder ingår.
Syftet är att samla in så många generatorer och annan nödvändig energiutrustning som möjligt för att trygga elförsörjningen vid samhällskritisk verksamhet som sjukhus, skyddsrum och skolor. Landet är i stort behov av bland annat transformatorer och reservdelar för att kunna reparera skadade ställverk och liknande.
"Otroligt driv bland energiföretagen"
I detta arbete har hela den europeiska energibranschen engagerat sig, och viljan att hjälpa till är stor, enligt Annika Viklund, vd på Vattenfall Eldistribution:
– Med förfäran ser vi hur infrastrukturen slås ut i Ukraina och hur hårt det drabbar civilbefolkningen nu när vintern kommer. En liten tröst är att det finns ett otroligt driv bland energiföretagen i såväl Sverige som i Europa att hjälpa varandra, säger Annika Viklund.
– Vi har väl etablerade nätverk och vi ställer upp för varandra i kriser som krig och naturkatastrofer. I Sverige hjälper elnätsföretagen varandra i samband med större stormar. Därför känns det angeläget att hjälpa till från hela Europa när läget är så allvarligt som det är nu i Ukraina.
Listor från MSB
På MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) sammanställs varje vecka listor över vilket materiel som ukrainarna behöver för att så mycket som möjligt av energiförsörjningen ska fungera. Förutom reservdelar till transformatorer och ställverk råder det en stor brist på transformatorolja som behövs när reparerade transformatorer ska sättas igång igen.
På Vattenfall har en speciell grupp bildats som arbetar tillsammans för att se vad företaget kan hjälpa till med:
– Jag är glad över att se det enorma engagemang som finns här hos oss. Alla tänker ett extra steg för att fundera ut vad som kan återanvändas och komma till nytta i Ukraina. På Vattenfall fasar vi just nu ut äldre enheter, men som ändå fungerar bra. Det kan handla om att vi behöver byta till större enheter eller mer effektiva, men det är inga större fel på dem. Ukrainarna specificerar mycket noga vad de behöver, så vi skickar bara det som de efterfrågar, säger Annika Viklund.
Energiföretagen i Ukraina har brist på det mesta, men Annika Viklund är imponerad över att se hur hårt de arbetar för att få igång elnätet.
– Man kan bara föreställa sig hopplösheten i att deras insatser måste göras om när elnätet återigen utsätts för luftangrepp. Utan el fungerar inte samhället, det är lätt att glömma det här i Sverige. Vi måste göra allt vi kan för att dämpa civilbefolkningens nöd i Ukraina, säger Annika Viklund och fortsätter:
– Det kommer följa ett stort arbete efter kriget att åter bygga upp infrastrukturen och kan vi dela med oss genom det europeiska samarbetet så gör vi gärna det.
Ställverk från Skara Energi
Det finns flera nätverk som arbetar för att hjälpa Ukraina med elförsörjningen. Även enskilda företag drar igång hjälpinsatser. Magnus Jacobsson, vd på Skara Energi, kontaktade Energiföretagen när han insåg att de kanske kunde bistå med ett ställverk från 1980-talet som var på väg att bytas ut.
– Ställverket är för litet för våra behov och när vi monterat ut det slogs jag av tanken att det här kanske kunde komma till nytta i Ukraina. Jag ringde Energiföretagen som kontaktade MSB och vi fick skicka bilder och beskrivning. Det kändes väldigt bra när ukrainarna berättade att de gärna ville ha ställverket. MSB kommer nu inom några veckor för att hämta upp ställverket för vidare transport till Ukraina, säger Magnus Jacobsson.
Under ett möte i Energiföretagens Region Väst berättade Magnus Jacobsson om ställverket och fick en omedelbar feedback:
– Flera kom fram till mig efter mötet och berättade om att de också har ställverk som det är dags att byta ut. Det känns så otroligt bra att det här sprids som ringar på vattnet. Tillsammans kan vi lindra nöden i Ukraina, säger han.
Uppmaning till alla energiföretag
Energiföretagens vd Åsa Pettersson uppmanar nu alla medlemsföretag som kan att hjälpa till med utrustning:
– Donationer av utrustning behövs nu mer än någonsin för att hjälpa Ukraina att förbereda sig för vintern. Att matcha Ukrainas behov inom energiförsörjningen kräver en kollektiv insats, säger Åsa Pettersson.
– Svenska energiföretag har hjälpt till tidigare i år och nu finns möjligheten att åter skänka materiel och utrustning. Det känns väldigt bra och viktigt just nu, säger Åsa Pettersson.
Marie Kofod-Hansen