Här är årets tio mest lästa artiklar på energi.se
1. Allt fler elkunder väljer timavtal
Högst upp på listan hittar vi vår artikel från i augusti om att efterfrågan på timavtal ökar i takt med mer rörliga och höga priser på elmarknaden. Allt fler elbolag märker nu att intresset ökar hos kunderna, bland annat Vattenfall och Göteborg Energi.
2. Pressad elmarknad även i Frankrike
Frankrikes elmarknad har lockat många till läsning. Landet är normalt en stor elexportör, där cirka 70 procent av elen kommer från kärnkraft. Men även här har priserna varit höga under året, även om många konsumenter skyddats. Prismekanismerna är dock betydligt mer komplexa än i de flesta övriga EU-länder, visar denna artikel som publicerades i slutet av 2021.
3. Villan som drivs av solel och vätgas
I dessa tider när elräkningen är rekordhög kan det vara intressant att se hur det fungerar att ha solel, batterier och egenproducerad vätgas som energikällor i den egna villan. Läs om experimenthuset Zero Sun i Skellefteå.
4. Regeringen vill ge 60 miljarder i stöd till elkunderna
I augusti gav den dåvarande regeringen sitt uppdrag till Svenska kraftnät om att införa ett högkostnadsskydd för elpriser som riktar sig till både hushåll och företag. Det handlar om cirka 60 miljarder kronor som ska komma från flaskhalsintäkter.
5. Därför blir det fortsatt höga elpriser i sommar
Kontinentens höga gaspriser har i mångt och mycket styrt elpriserna under året, vilket späddes på av kärnkraftsrevisionerna under sommaren. Sedan denna artikel skrevs i våras har vi fått uppleva ännu högre elpriser – läs vad analytikerna förutspådde.
6. "Det krävs mer planerbar elproduktion för att klara elektrifieringen”
För att klara en fördubblad elanvändning till 2045 krävs det ny planerbar elproduktion. Det var en av slutsatserna i Svenska kraftnäts systemutvecklingsplan 2022–2031, som beskriver verkets investeringar under kommande tio år – totalt 100 miljarder kronor.
7. Stora förhoppningar på småskalig kärnkraft
Intresset för småskalig kärnkraft (SMR) har ökat kraftigt under senare år. Ett av bolagen i frontlinjen är svenska Blykalla. Vi träffade kärnkraftsprofessorn Janne Wallenius för att reda ut hur tekniken fungerar.
8. Små reaktorer kan ge kärnkraften nytt liv
Den globala klimatpolitiken har medfört bättre förutsättningar för små modulära reaktorer (SMR). Internationella marknader bubblar idag av nya initiativ. Svenska SMR-projekt ligger långt fram i utvecklingen – men avsaknaden av regulatoriska förutsättningar gör det svårt för investerare.
9. Flera utmaningar för fransk kärnkraft
Europas utsatta energisituation pressas ytterligare av att storproducenten Frankrike har utmaningar med kärnkraften, beroende på skador, planerat underhåll och värmeböljor. Runt hälften av alla kärnkraftsreaktorer har stått stilla under delar av året, vilket ökat elpriserna kraftigt.
10. Därför går Öresundsverket på export – trots effektutmaningen
Det toppmoderna Öresundsverket hade verkligen behövts för att stötta effektläget i Skåne. Men 2021 påbörjades nedmonteringen för vidare transport till Asien. Hur kunde detta ske?