Miljöprövningarna av de svenska vattenkraftverken har varit omdiskuterade under det senaste året. Totalt handlar det om drygt 1 800 vattenkraftverk som ska prövas så att de uppfyller miljövillkoren enligt EU:s vattendirektiv – men samtidigt ska hänsyn tas till vattenkraftens viktiga produktions- och balanseringsförmåga.
Riktvärdet är att max 1,5 TWh av Sveriges vattenkraftsproduktion får tas bort på grund av miljöåtgärderna. Men många energibolag har signalerat att de normer som vattenmyndigheterna lagt fram leder till osäkra konsekvenser för elproduktionen, med risk för större bortfall.
Och Energiföretagen har i olika skrivelser understrukit vikten av att prövningarna ses över och att man i större utsträckning bör använda EU-rättens möjligheter att förklara vatten som ”kraftigt modifierade” för att i dessa fall kunna använda undantag i regelverket.
Nu har regeringen skickat en remiss till myndigheter och berörda aktörer där man föreslår att prövningarna pausas ett år för vidare analys, vilket också var en av delarna i det så kallade Tidöavtalet.
– Med hänsyn till det allvarliga läget i elsystemet måste vi pausa. Även små försvagningar av systemet kan innebära allvarliga konsekvenser, säger Romina Pourmokhtari, miljöminister.
”Högst konkreta behov”
Men samtidigt som miljöministern betonar vikten av att värna elsystemet lyfter hon också fram betydelsen av miljöprövningarna:
– Behovet att värna biologisk mångfald är högst konkret. Omprövningen är en viktig del för att uppfylla EU:s direktiv.
Miljöprövningen ska enligt planen pågå till 2038. Ett drygt 80-tal verk har redan påbörjats. Men de bolag som skulle lämna sina ansökningar den 1 januari 2023 får nu ytterligare ett år på sig innan de behöver lämna in sina ansökningar. Alla senare datum skjuts också fram på motsvarande sätt.
– Prövningen behöver gå vidare, men vi behöver 12 månader för att analysera och se vad som behöver göras, säger Romina Pourmokhtari.
Även energiminister Ebba Busch var med på pressträffen och inskärpte betydelsen av åtgärden:
– När beslutet om omprövningen av vattenkraften togs 2018 var systemet mer robust. Nu har robustheten minskat samtidigt som vi har ett allvarligt energikrig mot Europa. Varje kWh räknas nu och vattenkraften utgör elsystemets fossilfria ryggrad. Vi behöver kartlägga hur omprövningen av vattenkraften påverkar elsystemet, säger Ebba Busch.
Välkomnas av energibranschen
Bland energiaktörer välkomnas beskedet. En av de centrala aktörerna är Vattenkraftens miljöfond, som finansieras av de stora vattenkraftsbolagen och vars uppgift det är hjälpa vattenkraftsföretagen med sina miljöåtgärder, både administrativt och finansiellt.
– För fondens del är det bra att vi får ett besked om vad som ska hända. Det är också bra med en kort paus och vi ser fram emot att hjälpa till på det sätt vi eventuellt kan hjälpa till under året för att sedan få till en effektiv omprövning av vattenkraften, säger Anna Jivén, vd för fonden.
En av de större vattenkraftsägarna i Sverige är Statkraft. Här har man inte hunnit analysera förslaget, men inställningen är positiv.
– Det är bra att regeringen så snabbt skapar klarhet kring pausen. Pausens längd, 12 månader, är lagom för att snabbutreda de förändringar som kan blir nödvändiga. Den utredning som ska genomföras under pausen bör fokusera på hur den nationella planen ska kunna ske i linje med tidigare beslutade riktvärden – inte riktvärdena i sig, säger Gunilla Lundén, kommunikationschef på Statkraft.
Ser fram emot dialog
På Energiföretagen är man nöjd med att regeringen agerar skyndsamt och att pausen inte blir för långvarig.
– Regeringen oroar sig för att omprövningarna ska påverka elförsörjningen negativt i ett redan ansträngt läge, och den oron är befogad i förlängningen av den väg som omprövningarna har följt hittills. Men om regeringen ser till att arbetet med planen genomförs såsom den faktiskt är beslutad så får vi får vi ingen betydande negativ påverkan på vattenkraftsproduktionen, säger Johan Bladh, ansvarig för vattenkraft på Energiföretagen.
Energiföretagen skickade i slutet av november in ett positionsdokument till regeringen med förslag på regeländringar som man bedömer skulle vara verkningsfulla och som relativt snabbt skulle kunna genomföras.
– Vi ser fram emot fortsatt dialog med regeringen och berörda myndigheter under de kommande 12 månaderna för att komma fram till vad som behöver förändras, avslutar Johan Bladh.
Johan Wickström