Det tuffa läget på den svenska elmarknaden går in i en ny fas under mitten av december, framför allt i södra Sverige. Sedan tidigare är Ringhals 4 avstängd för reparation fram till den den 23 februari. Och idag (9 dec) går Sveriges största reaktor Oskarshamn 3 ur drift i tio dagar på grund av reparationer. Elpriserna ligger nu på de högsta nivåerna sedan energikrisen började, med toppar runt 4-5 kronor/kWh.
Samtidigt går vi mot kallare väder och måttliga vindar, som drar ner vindkraftsproduktionen. Enligt Svenska kraftnät kommer det innebära att södra Sverige troligen kommer behöva importera några hundra MW under den kommande veckan, främst från Norge – som också kommer att öka överföringskapaciteten till Sverige från och med 12 december.
Mot denna bakgrund kallade regeringen till en pressträff tillsammans med generaldirektörerna för Svenska kraftnät och Energimyndigheten, Lotta Medelius-Bredhe och Robert Andrén.
Det viktigaste budskapet under pressträffen var att svenskarna behöver fortsätta att vara sparsamma med elen för att dämpa prisutvecklingen och minska risken för eventuella bortkopplingar.
– Vi är tacksamma över att svenskarna sparat så mycket som de har gjort, men vi vill att alla håller i nu. Med i det här läget finns det risk för ännu högre priser och bortkoppling. Alla behöver hjälpa till, det handlar om solidaritet, sa Ebba Busch, energi- och näringsminister.
Fem uppdrag till myndigheterna
Samtidigt betonade hon att elsystemet behöver bli mer robust. Hon beklagade den nedmontering av kärnkraft som ägt rum under senare år och gav fem nya uppdrag till Svenska kraftnät och Energimyndigheten, på både kort och lång sikt, med fokus på att stärka planerbarheten i systemet. Det handlar bland annat om att löpande redovisa upphandling av planerbar produktion och planera för hur effektreserven kan utökas till nästa vinter (se faktaruta).
En hel del är redan på gång. Bland annat har Svk nyligen tecknat två avtal om så kallad mothandel – med Eon och Göteborg Energi och deras respektive kraftvärmeverk: Heleneholmsverket (250 MW) och Ryaverket (80 MW).
– Dessa verk kan öka sin produktion om vi beordrar dem till det. Det ger ett bättre flöde i våra ledningar och gör att vi kan föra över mer el i snitten mellan elområdena, säger Lotta Medelius-Bredhe.
Handlar upp förbrukningsflexibilitet
Svk är också i full färd med att genomföra uppdraget att handla upp förbrukningsflexibilitet, där större förbrukare kan skriva avtal om att dra ner förbrukningen under höglasttimmar fram till den 31 mars 2023.
– Vi uppmanar alla som är intresserade att delta på denna marknad. Vi ringer runt nu till olika aktörer, säger Lotta Medelius-Bredhe.
Hon tror inte att risken för bortkoppling av elkunder är överhängande men att den ändå är reell.
– Vi måste förbereda oss för alla situationer. Det är väldigt viktigt att vi fortsätter att minska elkonsumtionen, framför allt under topplasttimmar, vardagar mellan kl 8 och 11 och mellan kl 16 och 19, säger Lotta Medelius- Bredhe.
Blir situationen akut har Svk även möjligheten att aktivera effektreserven, oljekraftverket i Karlshamn (562 MW).
Rekord i energieffektivisering
Även Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén var på plats och han redogjorde för det övergripande läget på energimarknaden. Enligt preliminära siffror från myndigheten så har svenskarna fortsatt att minska sin elkonsumtion, med 8 procent jämfört med förra året, vilket är snäppet bättre än i oktober.
– De höga elpriserna i kombination med vår elsparkampanj har gett effekt. Vi kan se att folk sparar el under höglasttimmar och vi kan även se att det slagits rekord i energieffektiviseringar i småhus. Två av tre småhusägare vidtar åtgärder, säger Robert Andrén som även uppmanade företag med störningskänslig utrustning att se till att ha reservkraft tillgänglig.
Fem nya uppdrag till Svk och Energimyndigheten
Förstärka arbete med att kartlägga och vid behov säkerställa ytterligare kapacitet.Löpande redovisa upphandling av planerbar elproduktion som stärker leveranssäkerheten på kort och lång sikt, stödtjänster och avhjälpande åtgärder inklusive mothandel.Beskriva utifrån kraftslag hur elproducenterna bidrar till att säkerställa driftsäkerhet, tillräcklig mängd el och överföringskapacitet på kort och lång sikt.Planera för att utöka kapacitetsmekanismen/effektreserven, med huvudsyfte att användas under nästa vinter.Analysera och redovisa åtgärder så att kraftsystemet kan möta samhällets behov av energi i alla systemdrifttillstånd samt från totalförsvarsperspektiv.
Johan Wickström