Under de senaste tre veckorna har spotpriserna på elbörsen Nordpool gått stadigt uppåt, till runt 4–5 kr/kWh idag.
– Det har varit lite panikartat de senaste veckorna. Man kunde börja skönja väderomslaget redan för tre veckor sedan. Och nu är vi mitt inne i Grönlandsblockaden som hindrar den milda luften från att komma fram. Då stiger uppvärmningsbehovet och efterfrågan på el stiger, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.
Samtidigt som efterfrågan ökar minskar utbudet av el: sedan tidigare är Ringhals 4 (1 130 MW) avstängd för reparation till den 23 februari och idag (den 9 dec) går Oskarshamn 3 (1 450 MW) ner i tio dagar för en reparation.
– Det är olyckligt när en kall vädersituation sammanfaller med en betydligt försämrad produktionssida. Det är inte bara kärnkraften som drar ner. Den sena isbildningen i vattenkraftverken minskar dess effekt med cirka 1 000 MW för närvarande. Och även isbildningen på vindkraft i norra Sverige tar bort runt 1 000 MW från marknaden, säger Johan Sigvardsson.
Lägg därtill att det nya finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 (1 600 MW), som varit igång en stor del av förhösten, startar först den 6 februari istället för i början av december som var ursprungsplanen.
Norge ökar kapaciteten
I Europa finns också problemen med den franska kärnkraften, där runt 10 GW effekt är borta från marknaden på grund av reparationer, vilket påverkar hela Europas elmarknad. Gaslagren i Europa är dock mer välfyllda än någonsin vid denna tid även om det nu börjat ske nettouttag från dem i takt med kallare väder.
En positiv faktor är dock att Norge ökar på kapaciteten i sina ledningar från NO1 till SE3 med 700 MW. Ledningen ligger normalt på 2100 MW men har under en längre tid varit nere på 1 400 MW.
Och under kommande veckor lär Sverige behöva mer importerad el:
– Vi har börjar importera under vissa timmar redan denna vecka och det lär bli mer under kommande veckor. Men det är ett tecken på att systemet fungerar. Läget i Norge har också blivit betydligt bättre under hösten med mer vatten i magasinen. De fick importera en hel del tidigare under året, även från Storbritannien.
Svängigt på terminsmarknaden
Även den svenska fyllnadsgraden i vattenmagasinen ser bra ut, och ligger nästan på normala nivåer även om de fallit tillbaka lite efter några torra veckor.
Vad kan vi då vänta oss för prisläge under de kommande veckorna?
– De priser som råder nu kommer troligen hålla sig fram till jul, kanske med en liten dämpning i början av vecka 50 då det blir lite blåsigare. Men för december i sin helhet är det mycket som talar för att det blir den dyraste månaden någonsin, eftersom det kommer vara högtrycksbetonat väder ända fram till jul. Därtill är det en arbetsgivarjul i år vilket lär höja förbrukningen.
På terminsmarknaden är det väldigt svängigt. Fram tills för ett par dagar sen gick priserna rakt uppåt för kvartal 1 2023 – från 220 till 340 euro (motsvarande drygt 2,40 kr till 3,70 kr/kWh).
– Men nu har det sjunkit tillbaka till 290 euro igen. Marknaden är ju spänd. Först fick man stora skälvan för Grönlandsblockaden, men nu ser den ut att ge vika den 18-20 december. Den här typen av stora rörelser lär fortsätta, säger Johan Sigvardsson.
Johan Wickström