– Nu har vi löst sista delen av detta energipussel, sa Jozef Sikela, energiminister i ordförandelandet Tjeckien, när EU-ländernas uppgörelse blev klar på måndagen (19 dec).
Efter tuffa förhandlingar lyckade EU:s energiministrar till slut enas om ett pristak för naturgas under ministerrådets möte i Bryssel. Taket, som ska börja gälla den 15 februari 2023, ska slå till när priset på TTF-börsen (den dominerande gasbörsen i Europa) för nästkommande månad når 180 euro/MWh under tre dagar i sträck. Ett krav är dock att TTF-priset är minst 35 euro högre än LNG-priset (flytande naturgas) i tre dagar i sträck.
Betydande skärpning
Beslutet är en betydande skärpning jämfört med det förslag som låg på ministerrådets bord den 22 november och som då röstades ned. Då låg pristaket på 275 euro och mekanismen skulle slå till om TFF-priset var 58 euro högre än priset på LNG under tio dagar i följd. Detta förslag fick dock stark kritik som tandlöst av många länder samtidigt, som många andra länder var oroade över att ett pristak kan rubba marknadsmekanismerna för mycket.
Den nya prismekanismen ska snabbt kunna tas bort om energiförsörjningen är hotad eller om det uppstår ”market disturbances”, till exempel om efterfrågan på naturgas ökar med 15 procent under en månad, om LNG-importen sjunker kraftigt eller om volymerna på gasbörsen TTF sjunker kraftigt.
Detta efter krav från bland annat Tyskland – ett av de länder som varit mest kritiska mot pristaket men som slutligen röstade för förslaget. Nederländerna och Österrike – två andra kritiska länder – lade ner sina röster.
Risk att LNG-laster flyttas bort
Gustav Boëthius, energianalytiker med fokus på gasfrågor, är förvånad över att länderna kom överens om denna relativt låga priströskel och ser risker med tillämpningen.
– I praktiken innebär detta att en köpare på en global marknad internt har kommit överens om vad som ska vara det högsta priset för gas, men det är ju upp till säljaren att gå med på det. Det finns en risk att LNG-laster nu skickas till andra länder som betalar mer, säger Gustav Boëthius.
Åtgärden kan också komma att påverka den viktiga lagerpåfyllnaden till vintern 2023/24, som kan bli än tuffare för enligt många branschbedömare, till exempel IEA.
– Det som blir mest intressant är hur detta kommer att påverka kraven om lagring senare i vår. Det var ju EU:s betalningsvilja som bland annat gjorde att våra lager fylldes i somras. Om lagerhållare inte får bjuda lika höga priser så kan lagring bli en större utmaning, säger Gustav Boethius.
Minskad likviditet
Henrik Wachtmeister, som forskar i globala energisystem på Uppsala universitet, är kritisk till förslagets effektivitet och tror att mer handel kan flyttas utanför börsen.
– Pristaket gäller endast några av de vanligaste kontrakten på TTF. OTC-handel (Over the counter) begränsas inte av pristaket, det vill säga handel direkt mellan två parter utanför börsen. Om pristaket aktiveras kan alltså handel flyttas utanför börsen. Detta kommer ge minskad likviditet på TTF, vilket eventuellt kan inaktivera taket igen, säger Henrik Wachtmeister.
– Jag har svårt att se att taket verkligen löser något. Antingen aktiveras inte pristaket på grund av låga priser eller låg prisdifferens gentemot global LNG, eller så aktiveras taket men ger en icke önskvärd effekt vilket utlöser deaktivering.
Även han bedömer att LNG-leveranserna till Europa kan minska som en följd av beslutet.
– Om LNG-säljarna inte tycker att 35 euro/MWh extra för att sälja till EU är tillräckligt säljer de gasen till andra länder. På så vis kan EU få ett minskat utbud, medan resten av världen får en ökning. EU:s gastak sänker då priset för omvärlden men skapar en brist för sig själv.
Sammantaget menar Henrik Wachtmeister att pristaket på gas är ”en distraktion” som tagit fokus från andra frågor:
– Förslaget har diskuterats fram och tillbaka under lång tid och har tagit fokus från åtgärder som verkligen gör skillnad: ökad produktion och minskad konsumtion, säger han.
Efter EU-beslutet backade gaspriserna på TFF något och ligger i skrivande stund på cirka 105 euro/MWh, att jämföra med drygt 330 euro/MWh i augusti.