Intresset för småskalig kärnkraft har skjutit i höjden under det senaste året. SMR-er kännetecknas av att de är flexibla, standardiserade och har en maxeffekt på cirka 300 MW (jämfört med storskaliga reaktorer som ligger på drygt 1000 MW).
SMR har använts i bland annat marina tillämpningar tidigare, men den första SMR-en för elsystemet väntas komma på plats i Kanada 2028. Totalt pågår ett 90-tal projekt runt om i världen och även i Sverige finns ett ökande intresse. Tekniken i denna första generation av SMR-er är densamma som i de tryckvattenreaktorer som finns i Sverige, till exempel i Ringhals.
I början av året lanserades Kärnfull Next, vars affärsidé är att hjälpa industrikunder och kommuner att bygga SMR, och i somras meddelade Vattenfall att man skulle undersöka förutsättningarna för att bygga två reaktorer vid Ringhals.
Två scenarier
Men hur ser potentialen på sikt ut i Sverige? Det har konsultbolaget WSP undersökt och här kommer man fram till två scenarier:
– Det är en stor spridning mellan dessa scenarier – från 6 till 25 reaktorer till 2050. I det förstnämnda scenariet landar vi på 6 TWh och i det andra på runt 40 TWh, säger Anna Nordling, energiexpert på WSP.
WSP räknar med Sverige hamnar närmare det lägre spannet trots den nya regeringens starka kärnkraftsprofil.
– Det är mycket ord och vilja hittills, men det finns stora utmaningar. VI har legala hinder, licensieringsfrågor och långa tillståndstider. Dessutom måste man se över förvaret av det använda bränslet i dessa nya reaktorer – den frågan är inte löst.
En annan central fråga är vilken roll Sverige kommer att ta i utvecklingen. När Sverige byggde upp sin nuvarande kärnkraftsflotta baserades den i stor utsträckning på inhemsk industri
– Nu är frågan om kommer att förlita oss på andra länder eller bygga upp en egen industri kring detta. Det är ett viktigt vägval. Vissa länder är väldigt tydliga, medan jag upplever att svenska industrier observerar andra länder och följer hur det går där, till exempel i Kanada, säger Anna Nordling.
Ett undantag är svenska Blykalla som tillsammans med Uniper utvecklar en pilotanläggning i Oskarshamn, men den tekniken är mer avancerad (med till exempel blykylning) och tillhör en generation längre farm i teknikutvecklingen som kan bli aktuell först på 2040-talet, enligt WSP.
Krävs mycket kompetens
För att stå i framkant i teknikutvecklingen krävs också mycket kompetens.
– Det har inte varit någon grogrund för ingenjörer med inriktning på kärnkraft under de senaste decennierna. Vi har tappat många på vägen, så om vi ska satsa på kärnkraft i Sverige är detta en oerhört viktig fråga. Här skiljer vi oss från Finland som har kvar mycket av sin kompetens inom kärnkraft.
Ett argument som brukar föras fram mot kärnkraft är kostnaderna och hur den ska kunna konkurrera med till exempel vindkraft. Men Anna Nordling betonar att SMR har fördelar då den kan användas till mer än att producera el och att de kan placeras nära storkunderna, som till exempel industrier.
– Man kommer att använda SMR till mer än dagens reaktorer. Du kan till exempel använda överskottsvärmen till industriella tillämpningar eller till fjärrvärme – i praktiken blir det då ett kraftvärmeverk. Då finns det goda förutsättningar att få en bra lönsamhet, säger Anna Nordling.
”Sannolik med ny storskalig kärnkraft”
Och med tanke på att det svenska elsystemet behöver drygt 300 TWh till 2045 krävs det också mycket baskraft.
– Det kommer in enorma mängder vindkraft i systemet och då behöver man kompensera med både lagring och den här typen av baskraft, både SMR och storskalig kärnkraft.
I undersökningen tangerar WSP även frågan om den storskaliga kärnkraftens framtid.
– Utvecklingen av SMR utesluter inte fler storskaliga reaktorer. Det viktigaste på kort sikt är att höja effekten på reaktorerna och förbereda dem för livstidsförlängning. Men på sikt tror jag också att det är ganska sannolikt att det byggs ny storskalig kärnkraft på de platser där det finns reaktorer idag – om investeringsmiljön är trygg.
Två scenarier för SMR
Lågscenario – 6 småskaliga reaktorer till 2050, cirka 1 800 MW. Det första kan vara på plats om 12-15 år.
Högscenario – 25 småskaliga reaktorer till 2050, cirka 5 000 MW. Den första reakton kan vara på plats i slutet av 2020-talet.
Källa: Små modulära reaktorer – En framtidsprognos för industri och samhälle
Johan Wickström