I Sverige blir det allt vanligare med hackathon-event där inbjudna deltagare under en särskild tidsram ska skapa en lösning runt ett visst problem eller en idé. Med anledning av det rådande energiläget i Europa beslutade Kalmar Energi, Linnéuniversitetet och Kalmar Science Park att genomföra ett hackathon med fokus på energi: Open Innovation Challenge.
Första upplagan av eventet genomfördes på Kalmar Science Park den 17 och 18 november och samlade runt 25 studenter från olika fakulteter vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
– Några av dessa studenter har kanske aldrig tidigare reflekterat över att de kan bidra i energisektorn eller i vår verksamhet, men inser förhoppningsvis nu att det finns stora möjligheter att göra skillnad. Tävlingen är alltså ett bra sätt för oss att marknadsföra oss som arbetsgivare, säger Anna Karlsson, vd på Kalmar Energi.
Föreläsning om energisystemet
Innan tävlingen startade höll Anna Karlsson en föreläsning för att ge studenterna en bild av det rådande energiläget och informera om Sveriges energisystem och de lokala förutsättningarna i Kalmar.
– Utifrån stadens perspektiv var tanken att studenterna skulle titta på hur energisystemen samspelar med staden för att säkerställa att vi använder våra resursflöden på bästa sätt. Här går det jobba med olika delar, bland annat automation och beteendefrågor, säger Anna Karlsson.
– Elpriset varierar under ett dygn, hur kan vi nyttja det på ett bättre sätt? Under tävlingen fick deltagarna tillgång till all möjlig data och två expertpaneler som de kunde bolla idéer med.
Studenterna delades upp i fem lag som fick välja ett av fyra olika case som deras lösning skulle utgå ifrån: mikroproduktion i fastigheter; bättre nyttjande av kommunens lokaler avseende beteendeförändringar; energieffektivisering i småhushåll; samt ett fritt alternativ.
– Juryn tittade på interaktion, skalbarhet, affärsnytta, genomförbarhet, och innovationshöjd, säger Henric Andreasson, projektledare vid Kalmar Science Park.
Lagen, som hade 24 timmar på sig, presenterade sina lösningar för juryn under andra tävlingsdagen. Här fanns exempelvis applikationen Elkompis som ska bidra till att hushållets yngre generation i tidig ålder utbildas i att hushålla med energianvändningen. Ett annat lag utvecklade en uppkopplad elmätare i eluttag, SmartPlug, som genom en applikation kan mäta elanvändning och tävla mot andra hushåll.
Smart belysning vann
Vinnare av tävlingen blev Edwin Johansson, Olof Enström, Anita Pezo Salas och August Rockström med idén Smart Street Lights, en dimbar lampa för kommunens gatubelysning som kopplas upp mot en applikation för styrning via zoner.
– Förutom att det var en rolig utmaning kring en väldigt aktuell fråga, och att vi vann hela tävlingen, så var det intressant att träffa andra studenter och prata med representanter för olika företag, säger August Rockström, som precis som Edwin Johansson och Olof Enström studerar Datavetenskap med inriktning mot mjukvaruteknik vid Linnéuniversitetet.
Efter att kläckt idén om Smart Street Lights tidigt i idéprocessen och diskuterat för- och nackdelar valde gruppen att dela upp arbetet mellan de fyra gruppmedlemmarna. Anita Pezo Salas, som studerar interaktionsdesign vid Linnéuniversitetet, illustrerade hur gatubelysningens sensorer ska fungera, medan Olof Enström programmerade en första prototyp för presentationen.
– August och jag tog fram siffror och räknade ut att det gick att göra en besparing på 20 procent om Led-belysningen dimrades med 25 procent i vissa zoner, berättar Edwin Johansson.
– Till skillnad från liknande projekt med dimbar belysning som inte har lyckats anser vi att vår lösning är genomförbar, och vår idé, lösning och presentation föll juryn i smaken.
Fångar upp dagsaktuella frågor
Av de fem lagen anser Anna Karlsson, vd för Kalmar Energi, att idén med Smart Street Lights var mest utmärkande.
– Smart Street Lights fångar upp två samhällsaktuella frågor, energikrisen samt trygghet och säkerhet, på ett snyggt sätt. Där var de lite unika med sitt angreppssätt på utmaningen, säger Anna Karlsson.
– Tävlingen är ett bra sätt för oss som energibolag att interagera med studenter och samtidigt ta del av nya spännande idéer kring det rådande energiläget. I branschen är vi vana vid ett visst tankesätt, och tävlingen bidrar med nya och friare perspektiv.
Förutom äran tilldelas laget 12 000 kronor från Kalmar Energi, och möjlighet att fortsätta utveckla sin idé vid Kalmar Science Park.
Louise Östlund, vd för Kalmar Science Park, tror att flera av lagen har goda möjligheter att utveckla sina idéer med stöd från utvecklings- och företagsparkens incubator.
– Förutom det vinnande bidraget är det flera av idéerna som är värda att titta närmare på. Vi är väldigt nöjda med eventet. Det är precis sådana här levande innovationsevent som vår science park ska vara en plattform för, säger Louise Östlund.
Open Innovation Challenge 25 studenter, uppdelade i fem lag, deltog i tävlingen där syftet var att utveckla produkter och tjänster som kan bidra till effektivare energiförbrukning. Lagens lösningar och presentationer har skickats vidare till Vinnova och Energimyndigheten.Eventet är ett initiativ från Kalmar kommun, Kalmar Energi och Kalmar Science Park som arrangeras i samverkan med Linnéuniversitetet och organisationen Kodkollektivet.Eventet finansierades delvis av EU-projektet ”DigiBusiness 2.0” via europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) samt Region Kalmar län.
Pierre Eklund