Sedan 2004 har branschföreningen Svensk solenergi delat ut Solenergipriset – dels årets anläggning, dels årets prestation. Ett drygt 30-tal nominerade anläggningar i respektive kategori gjorde i år upp om priserna, som presenterades under ett digitalt event av Anna Kinberg Batra, ordförande för Svensk solenergi.
Årets anläggning gick till Villazero, ett samarbetsprojekt mellan Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna. Målet med projektet att testa nya material och metoder för hållbart husbyggande, bland annat genom att byta ut betonggrunden mot trägrund och använda integrerade solceller.
– Det här projektet har lärt oss otroligt mycket om hållbarhet. Det har varit ett väldigt bra samarbete, inte bara inom projektet, utan också med alla innovativa leverantörer, till exempel GruppSol som hjälpt oss ta fram och installera anläggningen, säger Erik Jäderbrink, verksamhetsutvecklare på Fiskarhedenvillan
Solel i jordbruket
Årets prestation gick till MDU Agrovoltaic team – ett forskningsprojekt som drivs av Mälardalens universitet tillsammans med en rad andra aktörer, bland annat Solkompaniet och SLU. Här är syftet att visa hur man på bästa sätt kan kombinera solelsproduktion och jordbruk, vilket är första gången i Sverige.
Nu finns en forskningsanläggning placerad vid Kärrbo prästgård utanför Västerås. Det är 60 vertikala, dubelsidiga solcellsmoduler (totalt 22,8 kW) som kan producera el på båda sidor. I och med att det är 10 meter mellan modulerna så finns det möjlighet för jordbrukaren att odla sina grödor mellan raderna.
– Det här känns lite som att få en Oscarstatyett, sade Bengt Stridh universitetslektor på Mälardalens universitet, när han skulle presentera projektet.
– Det finns en enorm potential att kombinera jordbruk och solceller. Om vi tar den svenska jordbruksmark som ligger i träda nu, knappt fem procent, så kan solelen producera 41 TWh solel per år, motsvarande cirka 30 procent av Sveriges elanvändning idag – om man räknar blygsamt med 30 kWh/m2. Det skulle dessutom öka lönsamheten för lantbrukaren som skulle få dubbla intäkter.
Imponerad minister
På plats under den digitala prisutdelningen fanns även energiminister Khashayar Farmanbar.
–Jag är otroligt imponerad av de exempel som ni visat här och jag ser att det finns en stor potential. Idag finns ju ibland en konflikt mellan solelsproduktion och jordbruk – men med denna lösning skulle det problemet försvinna, säger Khashayar Farmanbar.
Utöver pristagarna delade Svensk solenergi även ut fyra hedersomnämnanden: nollenergihotellet House of Choice, eldsjälen Johan Ehrenberg, utbildningsföretaget Solelskolan och flerbostadshuset Friskväderstorget.
Johan Wickström