Det senaste året har SMR, småskaliga kärnkraftsreaktorer, blivit ett allt hetare ämne i energidiskussionen som en av många lösningar på den snabba klimatomställningen. Nu kanske det kan bli verkstad av planerna också i och med att Energimyndigheten beviljat 99 miljoner kronor till en pilotanläggning som ska byggas av Swedish Modular Reactor, med stöd av Uniper och KTH.
Tekniken baseras på det svenska företaget Blykallas reaktor Sealer (Swedish Advanced Lead Reactor). Det är en blykyld, kompakt anläggning (55 MW) som kan kyla sig själv vid eventuella incidenter utan yttre elförsörjning.
”Vi behöver innovativa lösningar”
I pilotprojektet ska en elektriskt uppvärmd Sealer-anläggning byggas vid OKG:s kärnkraftverk i Oskarshamn (5 meter hög och 2 meter i diameter). Pilotreaktorn byggs i skala 1:56 när det gäller termisk effekt och kommer behöva en elektrisk effekt på 2,5 MW för att värmas upp.
– Det är första gången vi stödjer ett sådant demonstrationsprojekt för kärnkraft, men det är också första gången vi fått en sådan här ansökan, konstaterar Rémy Kolessar, chef för Energimyndighetens avdelning för forskning, innovation och affärsutveckling.
– Vi behöver innovativa nya lösningar i takt med att elektrifieringens betydelse växer. Det här är små anläggningar med en ny typ av kylning där man också kan producera vätgas med hög verkningsgrad. Det gör att den också kan bidra med både stabilitet och flexibilitet i elsystemet.
En annan viktig faktor för Energimyndigheten är aktörskonstellationen i projektet, där energibolag, akademi och ett litet innovativt teknikföretag samverkar.
– Det stärker möjligheterna för denna lösning att kommersialiseras och på sikt kan det även leda till exportmöjligheter för tekniken. Men för att veta om detta kan lyckas behöver vi få fram mer kunskap genom pilotprojektet. Det handlar om säkerhet och miljö, men också om ekonomi och lönsamhet, säger Rémy Kolessar.
Symboliskt värde
På OKG, där Uniper är majoritetsägare, är man glad över beskedet:
– Det är ett oerhört glädjande besked och beskedet har ett stort symboliskt värde. Det är ett viktigt steg för utvecklingen av ny kärnkraft i Sverige, säger Johan Lundberg, vd för OKG och styrelseledamot i Swedish Modular Reactors.
Även på Energiföretagen är beslutet välkommet. Calle Berglöf, kärnkraftsexpert på Energiföretagen, tycker att det är ett stort steg att Energimyndigheten stödjer denna satsning.
– Det tyder på att de bedömer att det finns en stor potential och att den är tillräckligt mogen för att satsas på. Det ska bli mycket intressant att följa detta, säger Calle Berglöf som också är glad över att myndigheten lyfter fram den kommande exportpotentialen för tekniken.
–Tekniken kan bidra substantiellt till att klimatmålen nås globalt och Sverige får möjlighet att ligga i framkant när det gäller blykylda reaktorer.
Calle Berglöf pekar dock på att det är viktigt att Strålsäkerhetsmyndigheten börjar förbereda sig för en ny generation reaktorer.
– Det kommer behövas föreskrifter som beskriver vilka säkerhetskrav som gäller för blykylda reaktorer. Sådana föreskrifter finns inte på plats idag och kan ta tid att utveckla, säger Calle Berglöf.
Tester till 2028
En av de mest drivande bakom Blykallareaktorn är KTH-professorn Janne Wallenius. Och han är mycket nöjd över myndighetens beslut:
– Det känns helt fantastiskt. Jag är så himla glad. Nu ska vi designa och bygga anläggningen, samtidigt som vi planerar för att ta nästa steg, det vill säga bygga en nukleär demonstrationsreaktor, säger Janne Wallenius.
Enligt planen ska anläggningen vara på plats 2024 och sedan ska tester och utveckling pågå till 2028. Den totala budgeten ligger på 266 miljoner kronor.
Johan Wickström