Sedan årsskiftet 2021-22 är Solör Bioenergi huvudägare till fjärrvärmebolaget i Strängnäs efter en tvåårig, kommunal försäljningsprocess. Anders Pettersson, vd för Solör Bioenergi, prisar affärsparten efter en förankringsprocess inom Strängnäs kommun av det grundliga slaget.
– När det väl kom till omröstning i fullmäktige så fanns en stor majoritet för att genomföra affären och det känns väldigt tryggt även för oss som köpare.
Han menar att kommunen tagit sig an processen på ett mycket seriöst sätt och lyfter även fram dess rådgivare KPMG som central för att nå fram till en bra lösning.
– Motsvarande processer i exempelvis Enköping, Karlskoga och även Öresundskraftsaffären har havererat för att man inte riktigt varit avstämda inom politiken.
– I Strängnäs fanns det mycket diskussioner men man har kommit framåt genom en process som varit otroligt transparent och där alla partier byggde upp kunskap, säger Anders Pettersson.
Två partier röstade emot
I slutändan röstade bara Liberalerna och Vänsterpartiet emot affären, värd 1,2 miljarder kronor. Större enighet än så var knappast möjlig då nämnda partier drog åt olika håll – L ville sälja hela fjärrvärmebolaget, V önskade behålla allting.
Jacob Högfeldt, moderat kommunstyrelseordförande i Strängnäs kommun, summerar kommunens strategi:
– En försäljning av det här slaget är bland de svåraste frågorna att hantera i kommunala sammanhang och därför lyssnade vi mycket på dem som jobbat med frågorna innan och försökte bygga upp en process där vi hade med hela fullmäktige vid återkommande informationstillfällen. Med olika teman byggdes vi hela tiden på med kunskap och det tror jag var viktigt.
Han pekar på Solörs ägarbild med Polhem Infra och svenska pensionsfonder som en faktor för att affären kunde bedömas som trygg och seriös.
Strängnäs kommun har också försäkrat sig om inflytande via aktieägaravtal. Det gäller exempelvis ett inriktningsbeslut att fjärrvärmepriserna ska vara ”realt oförändrade under en lång tid framöver”.
Fjärrvärmen kan bidra till tillväxt
Strängnäs kommun slipper nu ett ekonomiskt ok med fjärrvärmeverksamheten, som gått med förlust under flera år. Men kommunen kvarstår som 20-procentig ägare.
– Tillsammans med Solör skapar det möjligheter att stärka insatser inom hållbarhet och göra så att fjärrvärmen bidrar till den stora tillväxt som sker i Strängnäs. Befolkningsökningen ligger på omkring två procent per år, säger Jacob Högfeldt.
Samverkansavtalet med Solör innehåller en sexårig satsning på att verkligen jobba med hållbarhet. Vi tycker oss ha sett att motsvarande samverkansavtal på andra håll i Sverige hand kan bygga på fina ord, men vi adderar årliga investeringar på tio miljoner kronor för att komma framåt i klimatomställningen.
Anders Pettersson tycker att samverkansavtalet öppnar för spännande framtidssatsningar.
– Det kan handla om mer fjärrvärme-kyla men också andra insatser inom hållbarhet. Söderenergi finns ju förhållandevis nära och där jobbar man med en pilot avseende bio-CCS – Carbon capture storage – för att nå minuskoldioxidutsläpp. Det är klart intressant att följa detta projekt för att se om det kan vara en framtid även för Strängnäs.
Synergieffekter med övriga delar
Strategin för att vända förlustresultaten i Strängnäs blir den beprövade för Solör Bioenergi – en kombination av decentralisering av beslutsmandat för att utveckla verksamheten och stöd från centrala funktioner.
– Vi räknar med att dra nytta av synergieffekter genom Solörs befintliga organisation – administration, försäljning med mera – som en viktig del för att nå lönsamhet, säger Anders Pettersson.
Företaget har växt stadigt och är numera fjärrvärmeleverantör på 76 orter i Sverige.
– Ambitionen för Solör är att växa hela tiden och där ser vi goda möjligheter och särskilt efter den refinansiering som stängdes nyligen och som gett nytt kapital för expansion. Så vi kommer att fortsätta med förvärv. Vi kan också se att fjärrvärmen blir mer attraktiv med de elräkningar som gått ut nu under vintern, säger Anders Pettersson.
Tillväxtförhoppningar knyts även till Strängnäs som ort under nya bolagsnamnet Solör Bioenergi Strängnäs, som levererar fjärrvärme i Strängnäs, Åkers styckebruk och Mariefred.
Anders Pettersson lyfter fram företagets platta organisation med snabba beslutsvägar som ger god beredskap för att ”växa tillsammans med Strängnäs”.
– Vi vill vara med när orter växer och där räcker det att se på detaljplanerna i Strängnäs för att förstå att det kommer att byggas mycket. Redan har vi också haft flera diskussioner med fastighetsägare som vill bygga och där vill vi vara med och ha beredskap att växa tillsammans med Strängnäs. Solör driver fjärrvärmen i Gnesta, grannkommun till Strängnäs, och där har vi sett en fantastisk tillväxt under senare år med draghjälp av närheten till Stockholm.
Solör BioenergiSolör Bioenergi – med verksamhet i Sverige och Norge – har en uttalad tillväxtstrategi som kopplas till satsningar på hållbarhet. Företaget finns på 76 orter och har cirka 245 000 kunder.
Solör Bioenergi är nu huvudägare till fjärrvärmen i Strängnäs kommun genom en överenskommelse, där energiföretaget ESEM – med Eskilstuna och Strängnäs kommuner som ägare – behåller driftsansvaret under 2022 som övergångsår.
Fjärrvärmen i Strängnäs producerar årligen cirka 160 GWh med produktion i huvudsak vid kraftvärmeverket i Strängnäs med returträ och biobränslen som bas.
Fredrik Mårtensson