A
Att staka ut den nödvändiga vägen framåt för bolaget på lång sikt och konkretisera detta till åtgärder som kan vidtas idag. Så summerar Caroline Sörensen jobbet som hållbarhetschef på Affärsverken i Karlskrona.
Hon och hennes team är ögonen utåt vad gäller utveckling och lagstiftning inom hållbarhet, miljö- och säkerhetsfrågor och stöttar verksamheten att omsätta kraven i praktiken genom såväl verksamhets- och organisationsutveckling som innovationsprojekt.
– Så vi bevakar exempelvis EU:s och Sveriges mål för 2030, 2045 eller nästa århundrade för den delen, och omsätter dessa till saker som bolaget kan göra nu för att hamna på rätt väg, säger Caroline Sörensen.
Statsvetare i grunden
Hon gick från att tjänstgöra i flottan till att studera statsvetenskap med miljöpolitisk inriktning. Efter examen bar det av till att bli verksamhetsutvecklare på Affärsverken i Karlskrona. När bolaget efter ett par år märkte att hållbarhetsfrågor blivit en så pass viktig del av verksamheten att det behövdes en ansvarig chef blev Caroline Sörensen den första att få titeln på bolaget.
Hon menar att en utbildningsbakgrund inom statsvetenskap är praktisk för arbetet. Mycket av det kretsar nämligen kring politik, lagstiftning och samhällsfrågor snarare än teknik. Men att hon gick teknisk utbildning på gymnasiet är ändå en stor tillgång.
– Men det är viktigt att verkligen förstå affären i bolaget och ekosystemet som det befinner sig i. Var intäkts- och utgiftsströmmarna går och vad vi behöver för att bedriva vår verksamhet. På så vis kan man fokusera på rätt saker och inte sila mygg och svälja kameler, säger Caroline Sörensen.
Inga givna lösningar
Som hållbarhetsaansvarig gäller det att inte enbart fokusera på de enkla frågorna inom hållbarhetsområdet, som återvinning på kontoret eller att köpa grön el. Man ska även ta tag i de mer knepiga frågorna även om det inte finns några givna lösningar, menar Caroline Sörensen. Där handlar mycket om att kunna få med sig resten av bolaget i arbetet och skapa gemensamma mål.
– Vi är ju en samhällskritisk verksamhet och måste leverera, så det finns inget alternativ till att hitta lösningar både för affär och hållbarhet. Men det är något jag gillar med jobbet också.
Just nu är två av hennes viktigaste frågor hållbarhet i värdekedjan samt förnybara bränslen. Det förstnämnda handlar om att jobba med inköp och leverantörer för att göra hela värdekedjan hållbar och inte enbart den egna verksamheten. Utmaningen kring förnybara bränslen rör vad som i framtiden kommer få klassas som förnybart eller inte. Är avfall och biobränslen framtiden eller ej?
– Vissa talar om trä som den nya plasten som vi ska använda till allt, andra om att vi inte ska röra skogen. Det här är en mycket viktig politisk utveckling att följa i Sverige och på EU-nivå som kan ha stora konsekvenser för oss. Vi bränner ju enbart biobränslen i vårt energibolag idag, säger Caroline Sörensen.
En sak som hon verkligen gillar med jobbet är att se hur verksamheten kontinuerligt höjer sina ambitionsnivåer.
– Det är roligt att se när våra medarbetare möter utmaningarna med stolthet och engagemang. Som när vi gick över till fossilfri värmeproduktion från ett år till ett annat mellan 2019 och 2020!
En arbetsdag09.00 Avstämningsmöte med teamet.
09:30 Lyssnar på ett webbinarium om biologisk mångfald.
11:00 Går igenom vilka miljökrav som bolaget ska ha i en kommande upphandling.
13.00 Möte med skärgårdstrafiken om hur även de kan gå över till förnybara bränslen.
14.15 Författar ett mejl till verksamheten om senaste nytt kring HVO.
15.00 Möte med kommunens miljöstrateg för en forskningsansökan inom energilagring.
Linus Olin