Havsplanerna ger vägledning om vad som är den bästa användningen av havet och omfattar Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. I planerna utpekas lämpliga områden för 20–30 TWh havsbaserad vindkraft. Havsplanerna är också vägledande för andra myndigheter, till exempel Svenska kraftnät och Försvarsmakten, när havsbaserad vindkraft planeras och är därför av stor vikt.
– Industrin skriker idag efter havsbaserad vindkraft och nu skyndar vi på utbyggnaden. Det här underlättar för beslut om större och långsiktiga projekt, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll som presenterade havsplanerna tillsammans med energiminister Khashayar Farmanbar på en pressträff.
Energimyndigheten får dessutom i regeringsuppdrag att – tillsammans med andra berörda myndigheter – peka ut fler områden som kan leda till ytterligare 90 TWh havsbaserad vindkraft (vilket kan jämföras med Sveriges totala elanvändning idag som ligger på cirka 140 TWh).
Försenade planer
Havsplanerna presenterades av Havs- och Vattenmyndigheten 2019 och regeringen skulle ha tagit beslut om dem redan för ett år sedan.
– Äntligen har regeringen beslutat av havsplanerna. Det är verkligen bra att vi nu får ett planeringsdokument för havet och för den havsbaserade vindkraften, men vi hade förväntat oss en högre ambitionsnivå redan nu, säger Lina Kinning, ansvarig för havsbaserad vindkraft på Svensk Vindenergi.
– Havsplanerna hade behövt komma mycket tidigare. Nu har teknikutvecklingen sprungit förbi planerna. Exempelvis så har man utgått från vindkraftverk på ett djup på 40 meter, men idag kan man bygga vindkraft på betydligt djupare vatten. Det begränsar möjligheterna, menar Lina Kinning.
Välkommet besked
Även Energiföretagen är positiva till att havsplanerna nu är beslutade.
– Det ökar möjligheterna att bygga havsbaserad vindkraft, vilket är bra. Vi välkomnar också att beskedet att regeringen förbereder en proposition för ett reformerat kommunalt veto angående vindkraft, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraft på Energiföretagen Sverige.
Något som fördröjer utbyggnaden av havsbaserad vindkraft är att tillståndsprocessen tar lång tid. Detta är något som regeringen arbetar på att förändra enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.
– Att göra tillståndsprocesserna enkla och mer effektiva är en högt prioriterad fråga för regeringen. Vi tittar på hur vi kan samordna och stärka upp så att tillståndsprocesserna för havsvindkraft går snabbare. Regeringen förbereder just nu en proposition för enklare processer för tillstånd för vindkraft. Vi arbetar också på hur kommuner kan få ökade incitament vid en vindkraftsetablering, säger Annika Strandhäll.
– Det är positivt att regeringen arbetar för att snabba på tillståndsprocesserna. Men om de menar allvar, behöver de själva visa handlingskraft och fatta beslut om de sju havsbaserade vindkraftsanläggningar som redan ligger och väntar på beslut på Regeringskansliet. Det kan ge flera tiotals TWh i en nära framtid. Planer och strategier är bra men det krävs också konkreta tillstånd för utbyggnad, säger Lars Andersson.
Havsplanerna kan laddas ned på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.
Ann-Sofie Borglund