Den gröna omställningen gör energisektorn till en framtidsbransch. I takt med att användandet av fossila bränslen minskar ökar efterfrågan på el kraftigt. Det ställer krav på stora investeringar i elnätet och bristen på rätt kompetens är stor.
– Trycket bara ökar och ökar. Vi är väldigt beroende av att det kommer in fler tekniker, liksom våra entreprenörer. Vi är partners och jobbar mot samma mål, säger Jessica Krook, chef för Eons största verksamhet, Lokalnät.
Eon startade sitt lärlingsprogram 2020. Tanken var att bidra till cirka 40 platser per år. 2021 blev det bara hälften, främst på grund av pandemin. Men i år är det nya tag och Eon satsar totalt omkring 10 miljoner.
– Det krävs nya händer och fötter för att hinna med att bygga ut elnäten. Om vårt lärlingsprogram nyttjas fullt ut får vi ett tillskott i vår montörskår på mellan åtta och tio procent varje år, säger Jessica Krook.
Nio av tio stannar
Ett kvitto på att satsningen lyckats är att hittills har nio av tio deltagare stannat i en fast anställning hos entreprenörsbolaget.
– Det här är världens möjlighet, både för branschen och för de som blir lärlingar. Kanske låter elnät inte så spännande, men vi är med och driver energiomställningen och detta är i högsta grad en tillväxtbransch där det händer massor.
Det är tydligt att behovet av arbetskraft kommer vara mycket stort under många år framöver. Statistik från branschorganisationen Installatörsföretagen visar att 95 procent av elteknikbranschens företag har svårigheter med att rekrytera. Samtidigt är branschen en av de minst jämställda med bara två procent kvinnor.
– Situationen är prekär. Kapaciteten i Sveriges elnät måste fördubblas till 2040. Det går inte utan ett stort antal nya tekniker – män och kvinnor. Energibranschen och gymnasieskolan måste tillsammans göra ett långsiktig åtagande, säger Jessica Krook.
”En viktig del i vår rekrytering”
Ett av företagen som tagit emot lärlingar är One Nordic.
– Vi har sedan start använt den här modellen för att få in nytt folk. För oss är detta en väldigt viktig del i vår rekrytering, säger Peter Larsson Lindström, avdelningschef för region Syd på One Nordic.
Totalt har region Syd haft 17 lärlingsplatser. I år har det så här långt tillkommit ytterligare 8.
Deltagarna har fått gå olika kurser, men den största delen av tiden tillbringas ute i fält. Där får lärlingarna gå bredvid och bli utbildade av erfarna kollegor.
– Att varje lärling får en mentor säkerställer en gedigen kompetensöverföring där säkerheten står i fokus. Det är klart att det tar en del tid och kraft, men är verkligen värt investeringen, säger Peter Larsson Lindström och tillägger:
– Det här är ett partnerskap där vi som leverantör och Eon som beställare har hittat en gemensam väg som faktiskt gör skillnad. Det är väldigt kul att se att så många av lärlingarna stannar kvar och trivs i branschen.
Eons lärlingsprogramUtbildar personal som bygger, driver och underhåller elnät.Bidraget från Eon räcker ungefär till halva lärlingslönen och entreprenörsföretaget står för resten.Kravet för att få ta del av bidraget är att lärlingen stannar minst ett år.Antagningen sker löpande och utbildningen kan påbörjas när som helst.Programmet vänder sig inte enbart till ungdomar, utan även till människor som kommit en bit i sitt yrkesliv men vill skola om sig.
Susanne Glennegård