Efter Coordinet, Switch och sthlmflex är de nu dags för en effektmarknad även i Göteborg. I mitten av januari startade Effekthandel Väst, med syfte att frigöra kapacitet i det lokala elnätet. Här ska Göteborg Energi Elnät kunna köpa effektflexibilitet av sina kunder, till exempel ökad elproduktion eller minskad elförbrukning.
–Bakgrunden är att vi har ett expansivt Göteborg där vi ser att effektbehovet kommer fördubblas under de kommande 15 åren. För att klara detta jobbar vi med en rad olika åtgärder och vi måste använda elen på ett smartare sätt. Då slipper vi göra onödiga investeringar, säger Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät.
Företaget har bland annat ökat sina elnätsinvesteringar kraftigt och infört en effekttariff fört hushållskunder. Med Effekthandel Väst är ytterligare en kugge i gång, om än bara som pilotprojekt än så länge.
– När vi undersökte flexpotentialen blev vi överraskade. Vi ser att vi kan frigöra upp till 100 MW genom flexmarknaden – det motsvarar två mellanstora svenska städer som Partille, säger Lars Edström.
Göteborgs totala effektuttag ligger på max 850 MW idag. Men de sista 100 megawatten används ytterst sällan – bara under sex kalla vinterdagar per år i snitt.
– De här beräkningarna visar ju att 100 MW på toppen kan betyda mycket och vara en viktig resurs i vårt lokala elsystem, säger Lars Edström.
Två företag deltar
Hittills är det bara två aktörer som deltar i effekthandeln: Göteborg Energi, som kan dra ner effekten på sina värmepumpar i fjärrvärmesystemet, samt fastighetsägaren Akademiska hus som kan erbjuda effekt från tre anläggningar på Chalmers campus Göteborg – dels från en forskningsanläggning för kraftvärme, dels från två batterisystem.
– Effektfrågan blir allt viktigare ur såväl ett ekonomiskt som klimatmässigt perspektiv. Vi ser därför Effekthandel Väst som en start är och är angelägna om att vara med och utveckla området runt effektstyrning och flexibiltietstjänster, säger Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska Hus.
En läroprocess till en början
Effekthandel Väst pågår mellan januari och mars och kommer sedan starta igen i november och pågå till och med mars 2023.
– Vi är inne i en läroprocess nu och tar in synpunkter längs vägen, till exempel från övriga flexmarknader. Vi måste jobba med lite olika produkter och sänka trösklarna för att få in fler kunder. Men det är en lite omogen marknad än så länge med otydliga regelverk, så det finns mycket att utveckla, säger Lars Edström.
Har ni fler aktörer på väg in?
– Ja, vi har en fordonsaktör som vi för diskussioner med. De kan eventuellt gå in med en fordonsflotta med batterier. Sedan är ju fastighetsbranschen alltid intressant – där finns det till exempel värmepumpar och ventilationsanläggningar som skulle kunna ingå.
I första skedet är det stor-Göteborg som ingår i marknaden, men på sikt kan Göteborg Energi Elnät tänka sig att vidga marknaden och ta in andra lokala elnätsbolag i regionen.
Hur snabbt kan marknaden utvecklas?
– Potentialen är ju som sagt 100 MW, och jag skulle inte bli förvånad om vi kan nå 30–40 MW inom ett par tre år, säger Lars Edström.
Effekthandel VästEffekthandel Väst är en lokal marknadsplats där Göteborg Energi Nät köper effektkapacitet från elnätsanslutna företagskunder. Handeln sker i samarbete med NODES, en oberoende marknadsoperatör och deras marknadsplats. Pilotfasen kommer att pågå från januari-mars 2022 och nästa fas mellan november 2022 –mars 2023.Läs mer om Effekthandel Väst.
Johan Wickström