Sezgin Kadir tar ett försiktigt steg upp på flishögen på uppmaning av fotografen, lite orolig för hur det ska se ut i tidningen. Bakom honom denna dimmiga januaridag tornar fliset upp sig på Örtoftaverkets område.
Närmare 1 000 ton flis per dygn matas in i kraftvärmeverket, mitt emellan Lund och Eslöv, på den skånska slätten. Det är Kraftringens nyaste produktionsanläggning (från 2014) och hjärtat i företagets värme- och kraftproduktion.
– Där borta ser du Nordic Sugars fabrik, det är Sveriges enda sockerbruk, säger Sezgin Kadir och pekar åt öst.
– Vi bygger en kilometerlång rörledning dit. Ångleveranserna till dem kommer minska deras koldioxidavtryck med 17 000 ton och täcka en fjärdedel av energianvändningen.
Sezgin Kadir
Ålder: 43.
Familj: Fru och tre döttrar.
Bor: Malmö.
Gör på fritiden: Spinning, skidor, umgås med familj/vänner.
Personliga energitips: Släng aldrig mat.
Exemplet är talande på många sätt för Kraftringen: det är lokalt, innovativt och affärsmässigt. Kraftringen – som spänner över alla delar från elhandel och elnät till el/värmeproduktion och fiber – ägs av kommunerna i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. Och det är här i närområdet deras kärnverksamhet finns.
På grund av coronaläget kan vi inte gå in i Örtoftaverket, utan vi kör istället in till huvudkontoret i utkanten av Lund. På whiteboardtavlan i konferensrummet fortsätter Sezgin Kadir resonemanget:
– Vårt bränsle, restprodukter från skogen, kommer inom en radie från 10–15 mil. Av detta gör vi värme och el och genom ångan kan vi skapa en lösning som stärker konkurrenskraften för både oss och Nordic Sugar. Det är en lokal cirkulär ekonomi.
Elsystemet som en helhet
Kraftvärmens roll i Skåne har blivit omdebatterad det senaste året i takt med kapacitetsbrist i näten och höga volatila elpriser. Samma dag vi ses har regeringen presenterat sitt miljardpaket till elkunderna.
– Jag förstår att det är tufft för många konsumenter, men det visar på vikten av att se elsystemet som en helhet. Vi har utmaningar med överföringskapacitet och saknar planerbar elproduktion i syd.
Det är också en viktig bakgrund till Skånes effektkommission där Sezgin Kadir ingår. I effektkommissionen, som startade 2021, ingår energiföretag, kommuner och Länsstyrelsen med syfte att stärka elförsörjningen i regionen.
– Vi gick samman för att göra något gemensamt och tala med en gemensam röst, och där vi tar ett helhetsgrepp på hela effektfrågan. Vi deltar aktivt i debatten och försöker påverka beslutsfattare på central nivå, säger Sezgin Kadir som även gick ut själv på DN Debatt i december efter att ha läst Vattenfalls vd Anna Borgs tiopunktsprogram för omställningen.
I sin text påpekar Sezgin Kadir att kraftvärmen saknas på tiopunktslistan trots att den är helt nödvändig för systemstabiliteten i södra Sverige. Han riktar därför en uppmaning till såväl Vattenfall som den nya energiministern Khashayar Farmanbar att se kraftvärme ”som en del av lösningen för Sveriges omställning”.
Planerar ny kraftvärme
Men Kraftringen sitter inte still i väntan på politiska besked. I företagets investeringsplan till 2030 finns planerade projekt på totalt 8 miljarder kronor, där 3,5 miljarder går till elnät. Men en ännu större del är tänkt att gå till utveckling av företagets värme- och kylaverksamhet.
– Just nu utreder vi möjligheten att bygga ett nytt kraftvärmeverk i Skåne. Vi ser att effektbehovet i Lund kommer att fördubblas så det kommer att behövas både mer värme och el, säger Sezgin Kadir.
Han efterlyser dock tydligare spelregler för värmeföretagen:
– Kraftvärmen behöver prioriteras upp i alla sammanhang, till exempel när nya byggregler utformas. Även skatter och styrmedel behöver ses över. Men om det blir rätt förutsättningar kan vi bidra med planerbar energi på cirka 100 MW till den regionala energimixen, säger Sezgin Kadir som betonar att energisystemet är en helhet:
– Politiken måste utformas så att den utgår från helheten och inte bara tänker i fragment eller utifrån enskilda kraftslag.
Kraftvärmen behöver prioriteras upp i alla sammanhang, till exempel när nya byggregler utformas.
Att Sezgin Kadir sitter på vd-stolen är resultatet av en lång resa, som kan sägas ha startat direkt efter Berlinmurens fall 1989. Då var han 11 år och familjen flydde från Bulgarien – inte på grund av kommunismen utan därför att de förföljdes i landet på grund av sin turkiska bakgrund. Efter en strapatsrik flykt genom Europa hamnade familjen i en flyktingförläggning på Öland innan de kunde sätta ner bopålarna i Malmö.
– Jag fick fantastiskt mycket hjälp i skolan och lyckades bra. Ganska tidigt bestämde jag mig för att bli civilingenjör, med sikte på telekommunikation, säger Sezgin Kadir.
När gymnasiet var klart blev det en civilingenjörsutbildning i elektroteknik på Lunds tekniska högskola – därmed blev han den förste i släkten med en akademisk utbildning. Efter det sökte han olika traineeutbildningar, bland annat till Eon där han valdes ut bland 1 900 sökande. På Eon fick han snabbt testa på chefspositioner och arbetade inom såväl elnät, tradingverksamhet och slutligen som vd för gasverksamheten (numera Nordeon Gas).
2018 tog han så steget över till Kraftringen där han ganska omgående påbörjade en omorganisation för att flytta företaget närmare kundernas behov. Arbetet resulterade bland annat i ett nytt affärsområde: kund- och energilösningar – ett område som Kraftringen profilerat sig inom redan innan.
Ett exempel är den omskrivna satsningen på lågtempererad fjärrvärme i Brunnshög, världens största i sitt slag. Här tar man tillvara på restvärmen från forskningsanläggningarna MAX IV och ESS som ska värma upp den nya stadsdel som nu växer fram. I november fick Brunnshögprojektet ett internationellt pris för sin lösning.
3 lästips
Främlingen
Albert Camus
Flyga drake
Khaled Hosseini
The Economist
Ett annat exempel är Stångby, en halvmil norr om Lund, där företaget bygger en energihubb baserad på geoenergi som ska kompletteras med solel och, på sikt, vätgasteknik.
– Innovation är en del av vår strategi. Vi vill testa nya lösningar och vi har möjligheten att göra det. Vi har musklerna men är inte för klumpiga, säger Sezgin Kadir med ett leende.
Miljödeklarerad fjärrvärme
För att ytterligare stärka kunderbjudandet håller Kraftringen nu också på att miljödeklarera hela sin fjärrvärmeproduktion – från vagga till grav – tillsammans med IVL.
– Det gör vi för att kunderna efterfrågar det, det är nödvändigt. Byggindustrin ska bli klimatneutral – då måste vi kunna visa våra siffror. Ungefär som när du köper en hamburgare på Max, säger Sezigin Kadir.
Kraftringen är också en betydande aktör inom elnät med 1 000 mil lokalnät och 125 000 kunder. Inom detta område menar Sezgin Kadir att man måste hitta nya konstruktiva lösningar för att skapa förutsättningar för de investeringar som behövs:
– Under de senaste 15 åren har branschen hamnat i kostsamma juridiska processer. Det gynnar inte någon och hämmar investeringstakten. Här måste politikerna ta fram långsiktiga lösningar för att bryta denna cirkel så att de nödvändiga investeringarna kommer till stånd.
– Det handlar inte bara om stamnät utan även lokalnäten. De är ju mer som datanätverk idag. Med mer prosumenter och laddpunkter ökar kraven på de lokala näten.
Den snabba elektrifieringen och energisektorns centrala roll i omställningen kan dock gynna den framtida rekryteringen, menar Sezgin Kadir.
– Vi är ju mer attraktiv som bransch än vi någonsin varit, men det finns mycket att göra. Jag tror att det är väldigt viktigt vilken kultur vi skapar på företaget – att ledarskapet ska vara närvarande och nära. Det handlar både om jämställdhet, mångfald och inkludering.
Men det är inte bara kön och etnicitet som är centralt:
– Jag tror vi behöver bredda branschen och ta in fler yrkesgrupper och även välkomna personer med funktionshinder, de har en annan styrka. Jag tycker att vi är lite för traditionella i vår bransch.
Vill göra samhällsnytta
Sezgin Kadir har själv tre unga döttrar och han har funderat lite på vad som händer om de väljer energibranschen:
– När de är vuxna och kanske söker sig till ett energibolag vill de nog inte komma in i ett företag där ledarskapet svävar på moln – det ska vara en utvecklande och trygg atmosfär. Det här känns kanske extra viktigt för mig med min bakgrund, konstaterar Sezgin Kadir innan vi går ut för att ta ett par avslutande bilder utanför kontoret.
Vad är roligast med ditt arbete?
– Det är att jobba tillsammans och göra samhällsnytta samtidigt som jag leder företaget. Det vi gör idag har betydelse om 30–40 år – det känns ansvarsfullt.
Hinner du med andra saker än att jobba?
– Mina döttrar spelar mycket tennis. Hela familjen är aktiv och engagerad i klubben och flickornas tennis. Men jag tycker om att jobba – så är det.¨
KraftringenKraftringen är ett brett energibolag som verkar inom de flesta delarna av energimarknaden. Företaget har cirka 700 anställda och ägs av kommunerna i Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. Företaget har två kraftvärmeverk, ett i Örtofta och ett i Lomma. EnergiproduktionEl: 230 GWhFjärrvärme: 1 000 GWhFjärrkyla: 58 GWh
KunderElnät: 125 000Elhandel: 145 000Fjärrvärme: 9 000Fjärrkyla: 60Gashandel: 2 000Fiber: 10 000
Johan Wickström