Smittspridningen av covid-19 har sedan ett antal veckor tillbaka befunnit sig på mycket höga nivåer. De senaste dagarna har såväl branschorganisationen Energiföretagen som flera bolag i sektorn gått ut och flaggat för riskerna med att många av medarbetarna är sjuka på samma gång eller behöver sitta i hushållskarantän på grund av sjuka anhöriga.
Nu har Folkhälsomyndigheten den 20 januari meddelat att personal i samhällskritiska verksamheter kan undantas från reglerna för hushållskarantän. För energisektorn inkluderas följande personalkategorier: styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.
Kritiska driftsituationer
Daniel Lundqvist är ansvarig marknadsfrågor för fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen. Han menar att flera medlemsföretag nu befinner sig i kritiska situationer vad gäller driften eller avhjälpande underhåll för både el- och värmeförsörjningen. Huvudproblemet menar han är att de stränga hushållskarantänsreglerna även gällt verksamhetskritisk personal.
– Det är från fjärrvärmesidan vi fått tydligast signaler om att läget är allvarligt, och då i synnerhet från mindre fjärrvärmeföretag med små personalstyrkor. Även om jag där vill tillägga att de mindre företagen också har en tradition av att hjälpa varandra om det uppstår en kris, säger Daniel Lundqvist.
Han håller med om att smittskyddsåtgärder behövs, men att det här är nödvändigt att väga riskerna mot varandra.
– Var gränsen går för vad som är proportionerliga smittskyddsåtgärder, ställt mot risken för störningar i energiförsörjningen med tillhörande potentiell samhällskris, är förstås en svår bedömning, säger Daniel Lundqvist.
– Energiföretagen fortsätter med tät dialog med MSB, Energimyndigheten och Svenska kraftnät, där vi har gehör för vår linje. Vi har också skrivit till generaldirektören för Folkhälsomyndigheten och till socialministern, i syfte att få till stånd möjligheter till vissa undantag från karantänsregler för driftskritisk personal i samhällsviktig verksamhet utanför hälso- och sjukvården. Och nu har vi äntligen fått gehör för våra synpunkter, i och med Folkhälsomyndighetens beslut den 20 januari, säger Daniel Lundqvist.
En rundringning till tre energibolag målar upp en varierad bild av läget i sektorn.
Stabsläge på Tekniska Verken
På Tekniska Verken i Linköping är koncernen i stabsläge och har fem understaber för elnät, bredband, VA, värme och kyla, samt it.
– Vi har varit i stabsläge under tidigare perioder med hög smittspridning, men nu är läget på bemanningssidan det allvarligaste sedan pandemin bröt ut, säger Michael Fahlström, affärsområdeschef för bränslebaserad energi på Tekniska Verken.
– Nu är jag ju ingen läkare men det tycks ju i nyheterna som att folk får mildare symptom av omikron än av de andra varianterna. Men när det gäller verksamheten hjälper ju inte det, då medarbetarna ändå måste stanna hemma, fortsätter han.
Han är dock tydlig med att verksamheten i nuläget rullar på utan leveransproblem. Redan innan torsdagens besked från Folkhälsomyndigheten hade smittskyddsläkaren i Östergötland, där bolagets största anläggning ligger, gett Tekniska Verken tillstånd att avvika från hushållskarantänen om situationen skulle bli kritisk.
– Det känns tryggt att ha den här möjligheten om det skulle behövas, säger Michael Fahlström.
Ont om marginaler hos Kraftringen
För energibolaget Kraftringen i Skåne är läget mycket ansträngt, enligt säkerhetschefen Åsa Rosberg. Läget är som mest allvarligt i fjärrvärmeverksamheten.
– Vi har haft en sjukfrånvaro på 20–25 procent de senaste veckorna i form av smittade samt hushållskarantän. Detta är väldigt högt, och då vi inte ser någon ljusning under de närmaste veckorna så blir det också under mycket lång tid.
Då många av medarbetarna har yrken där det inte går att arbeta hemifrån får den höga sjukfrånvaron betydande konsekvenser.
– Det blir en hög arbetsbelastning för de tillgängliga medarbetarna och vi måste skjuta allt utom det mest nödvändiga arbetet på framtiden, vilket innebär att vi bygger upp en stor skuld där, säger Åsa Rosberg.
Även inom elkraft är läget ansträngt. Särskilt om det skulle uppstå en storstörning där hela personalstyrkan normalt behöver kallas in för att avhjälpa den.
– Övergripande kan man säga om vår verksamhet att vi klarar leveranserna men att vi inte har mycket till marginaler kvar. Som samhällskritisk verksamhet ska vi alltid ha säkerhetsmarginaler för att fungera under situationer som haverier, köldknäppar, stormar och liknande, säger Åsa Rosberg.
Hon välkomnar därför torsdagens besked från Folkhälsomyndigheten.
– Vi är väldigt glada att myndigheterna hörsammat vår situation och att möjligheten nu öppnas för symtomfria kritiska personer att bidra i vår driftverksamhet för att säkra leveranser av el, fjärrvärme och kyla istället för att vara i hushållskarantän.
– Vi har goda möjligheter att använda denna möjlighet på ett smittsäkert sätt, vi har använt särskilda rutiner under hela pandemin för att undvika smittspridning på arbetsplatserna. Vi kommer även fortsatt ha hög frånvaro på grund av sjukdom, men vi ser att detta beslut innebär en markant lättnad för vår verksamhet vilket är mycket välkommet, säger Åsa Rosberg.
Allt lugnt i Åsele
På Åsele Kraft råder det å andra sidan ingen oro. Vd Roger Jansson meddelar att läget är normalt.
– Vi vet ju inte hur läget ser ut om en vecka men hittills har vi klarat oss bra och är inte oroliga, säger han. Vi har haft lite tur i det att folk har varit sjuka i omgångar under pandemin. 70 – 80 procent av våra medarbetare har redan haft sjukdomen och nu är de flesta dessutom trippelvaccinerade.
En ytterligare fördel menar han är att bolaget har en ganska platt organisation. Få medarbetare är oersättliga för att upprätthålla leveransen om de skulle behöva stanna hemma ett tag.
– Jag själv är väl den minst viktiga om jag skulle bli sjuk, säger Roger Jansson.
Här är de nya reglerna
Läs mer om de ändrade smittskyddsreglerna och vilka yrkeskategorier som kan undantas från hushållskarantän hos MSB.
Linus Olin