Landets fjärrvärme- och kraftvärmeverk går just nu på högtryck. Men för att hålla produktionen igång krävs det drifttekniker som övervakar processerna i verket. Liksom inom många andra yrkesområden i energibranschen är det tufft för företagen att hitta ny driftpersonal. Läget kommer dessutom förvärras under de närmaste åren på grund av stora pensionsavgångar och en långsam återväxt.
För att råda bot på detta har Folkuniversitetet, i samarbete med ett antal energibolag, en YH-utbildning som heter drifttekniker, kraft- och värmeproduktion. Utbildningen är på två år och studenterna kan efter examen börja arbeta direkt, och chanserna till jobb är mycket goda. Merparten av undervisningen hålls i Karlstad, men hälften av studenterna följer lektionerna från Lund.
Avslutat första praktiken
Fateme Ghorbani och Ulrika Lindkvist är förstaårsstudenter och har precis avslutat sin första praktikperiod, så kallat Lärande i arbete (LIA). Ulrika på Munkfors Energi och Fateme på Sysav i Malmö.
Båda har bara positiva upplevelser av sin första kontakt med driftteknikeryrket – men på olika sätt.
– Det viktigaste för mig och som jag tar med mig från Sysav är att jag under praktiken insåg att det här jobbet passar mig och att jag är nöjd med utbildningen jag valt, säger Fateme Ghorbani.
– Eftersom det är ett litet värmeverk så har jag fått vara med i hela processen: alla steg från det att virket kommer in med lastbilarna och flisas upp till att det går ut till fjärrvärmekunderna. Det var väldigt intressant och lärorikt, säger Ulrika Lindkvist.
Ulrika Lindkvist har ett långt yrkesliv som undersköterska bakom sig. 46 år gammal bestämde hon sig dock för att byta bana i livet och en kollega tipsade om att utbilda sig till drifttekniker.
– Jag tänkte egentligen söka en annan utbildning, men då var det en arbetskompis till mig som sökte den här utbildningen och då hakade jag på för att jag tyckte att det lät intressant, säger Ulrika Lindkvist.
Mycket matte
En drifttekniker är ansvarig för bland annat tillsyn, övervakning och underhåll av anläggningens utrustning. I det ligger det mycket teoretisk och tekniskt kunnande, med både Fateme och Ulrika överraskades av hur pass mycket matematik som ingår i utbildningen.
– När jag började utbildningen så visste jag inte att den bestod av så mycket matematik. Jag är inte så duktig på det men jag tycker att det är kul, jag gillar att lösa problem, säger Fateme Ghorbani.
Driftteknikeryrket är historiskt sett mansdominerat. Det kan vara på väg att ändras, men det verkar inte ske lavinartat. Emelie Bernhardsson Vennberg är ansvarig för utbildningen hos Folkuniversitetet. Hon vittnar om att det är svårt att nå ut till kvinnorna.
– Vi har lite svårt att fylla våra utbildningar och det är kanske för att vi inte når fullt ut till en målgrupp – just kvinnor. De senaste åren kan vi dock se en liten ökning av antalet kvinnor som både söker utbildningen och som påbörjar utbildningen hos oss. Även om ökningen är liten så är vi väldigt glada för den riktningen, säger Emelie Bernhardsson Vennberg.
Av de 30 som startade utbildningen drifttekniker, kraft- och värmeproduktion i år var tre kvinnor.
– I klassen i Karlstad är det två tjejer som går, och Lund finns det ytterligare en tjej, säger Ulrika Lindkvist.
Den Lundbaserade studenten är Fateme Ghorbani, som ser utbildningen som en språngbräda.
– Jag planerar att jobba som drifttekniker ett tag och sedan plugga vidare till ingenjör. Så känner jag nu, men jag hinner kanske ändra mig, säger Fateme.
Innan Fateme och Ulrika avlägger examen våren 2023 och därmed kan titulera sig som drifttekniker ska de ut på ytterligare tre LIA-perioder.
Utbildningar i Karlstad och LundFolkuniversitetet har utbildningar till drifttekniker kraft/värme i Karlstad och Lund. De flesta som går utbildningen får jobb direkt efter examen. Sista ansökningsdatum för att plugga i höst är 15 april. Läs mer här.
Patrik Lundin