Pandemin har gjort att många har haft tid att reflektera över sin arbetssituation och inom energisektorn uppger 49 procent att de kan tänka sig att byta bransch, vilket dock är lägre än i de andra branscher som undersökts (se rutan nedan). Samtidigt har 38 procent i energibranschen funderat på att byta bransch under det senaste året. Det visar undersökningen av Demoskop som är gjord på uppdrag av Lernia.
En som både har bytt jobb och bransch är Therese Eriksson, som numera arbetar på Näringslivsbolaget i Sundsvall. Tidigare var hon anställd på Sundsvall Energi, där hon började för elva år sedan på ett vikariat som tillförordnad informationschef. Därefter blev hon kvar på företaget.
– Efter att jag jobbat på informationschef blev jag marknadsstrateg och därefter kommunikationsstrateg, så jag har provat på olika delar i bolaget. Som kommunikationsstrateg arbetade jag med både med extern och intern kommunikation, marknadsföring och varumärksbyggande. Det var roligt och jag hade egentligen inte tänkt att byta jobb, säger Therese Eriksson och fortsätter:
– Men när jag blev tillfrågad om jag ville bli marknadschef på Näringslivsbolaget i Sundsvall så kände jag att det var en utmaning som verkligen lockade.
Kan tänka sig att återvända
I juli klev hon in i sin nya roll på Näringslivsbolaget, men hon kan tänka sig att komma tillbaka till energibranschen.
– Det är en intressant och viktig sektor som är central för samhället. Samtidigt är el och värme produkter som människor tar för givet att de ska fungera. Om jag skulle återvända till branschen skulle jag vilja arbeta med att öka medvetandegraden på dessa produkter och då i ett nationellt perspektiv för att få kraft i frågan, säger Therese Eriksson, som dock inte har några planer på att byta jobb nu.
Även om många i energibranschen kan tänka sig att byta jobb så är det inte så många som är villiga att flytta för ett nytt jobb. Endast 27 procent inom energisektorn kan tänka sig att flytta för jobb, vilket ligger något under rikssnittet där tre av tio svenskar kan tänka sig det.
Enligt undersökningen är de främsta anledningarna till att anställda är missnöjda med sitt jobb att de inte trivs med sina arbetsuppgifter, att företagets värderingar inte ligger i linje med ens egna och att man har högre kompetens än vad arbetet kräver.
Ställer man istället frågan om vad som är viktigast med sitt arbete kommer en bra lön, kollegor som man trivs med och att jobbet känns utvecklande i topp. För att få medarbetare att stanna ställs allt högre krav på arbetsgivaren.
Affärskritiskt att behålla medarbetare
– Det är tydligt att man som arbetsgivare behöver satsa på att behålla sin personal. Det kan bli affärskritiskt både att tappa och behålla medarbetare. Att satsa på att kompetensutveckla är ett bra sätt att investera i människor och öka chanserna för att de ska stanna, säger Katarina Devell kommunikationschef på Lernia och fortsätter:
– Samtidigt är arbetsmarknaden idag är mycket rörlig. Människor vill inte längre jobba inom samma bransch livet ut och det är något man kan ta vara på genom att utbilda fler och locka nya människor till energibranschen, säger Katarina Devell.
Therese Eriksson tycker att den ökade rörligheten kan skapa intressanta möjligheter för energibranschen.
– Energibranschen står inför en spännande utvecklingsfas och behöver få in ny typ av kompetens, gärna från andra branscher som har lyckas ställa om på ett bra sätt. Om många väljer att lämna energibranschen riskerar det visserligen att bli ett kompetenstapp, men det ökar också möjligheten att få in kompetens med nya synsätt vilket energibranschen behöver, säger Therese Eriksson.
85 procent är ändå nöjda
Trots att många inom energisektorn funderar på att byta jobb och bransch svarar 85 procent att de är nöjda med sitt nuvarande arbete.
– Det är ett gott betyg på att energibranschen är en spännande bransch med många utvecklingsmöjligheter som gör att folk vill stanna, säger Katarina Devell.
Fler unga intresserade av att byta jobb
Andel svenskar som funderat på att söka nytt jobb det senaste året
Män 47 %Kvinnor 52 %18–32 år 55 %33–47 år 55 %47–65 år 40 %
Branscherna där man är mest intresserad av att byta bransch
Detaljhandel/partihandel 72 %Installation, drift och underhåll 67 %Transport, lager och logistik 67 %
Branscherna där man är minst intresserad av att byta bransch
Energi, vatten och värme 49 %Säkerhet och skydd 50 %Bygg, anläggning och fastighet 53 %
Vad är viktigast med ett arbete?
Kolleger jag trivs med 67 %En bra lön 64 %Att jag känner att jobbet är utvecklande 61 %Att jag har en bra chef 35 %Att jag jobbar med något som är bra för samhället 21 %
Drygt 5 000 svenskar i åldrarna 18 till 65 år har tillfrågats om arbete och arbetsliv i den nya Demoskopundersökningen.
Ann-Sofie Borglund