– Vår generation både kan och ska ta ansvar för vårt kärnavfall. Med dagens beslut blir Sverige världsledande att ta hand om detta avfall på ett säkert och väl förberett sätt, sade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll när hon presenterade beslutet på en presskonferens om slutförvaret.
Regeringens beslut innebär att de ger Svensk Kärnbränslehantering (SKB) tillstånd att bygga ett system för slutförvar som dels består av en anläggning i Oskarshamn för mellanlagring och inkapsling av använt kärnbränsle, dels en anläggning för deponering av kärnavfallet i berggrunden i Forsmark i Östhammars kommun.
Metoden som används för deponering bygger på tre barriärer. Det använda kärnbränslet förpackas i kopparkapslar som omsluts av bentonitlera. Därefter transporteras de 500 meter ner i urberget där de ska lagras på ett säkert sätt i 100 000 år. Totalt kommer 12 000 ton kärnavfall att deponeras i 6 000 kopparkapslar.
– Regeringen ställer sig bakom Strålsäkerhetsmyndighetens expertbedömning att tekniken för slutförvaret är den bästa möjliga och att metoden med de tre barriärfunktionerna är säker. Metoden uppfyller kraven i lagstiftningen med god säkerhetsmarginal, även i ett mycket långt tidsperspektiv, säger Annika Strandhäll.
Tio års byggtid
Anläggningen i berget kommer att bestå av omkring 500 tunnlar. Bygget av tunnelsystemet och deponeringen av kopparkapslarna kommer att ske parallellt under många år i separata driftområden. Byggtiden beräknas ta omkring tio år, därefter ska avfallet deponeras, vilket förväntas ta omkring 40 år. Först därefter ska förvaret förslutas.
SKB välkomnar regeringens besked och de hoppas på byggstart av slutförvaret inom de närmaste åren. Det handlar om ett väldigt stort byggprojekt som kommer att skapa 1 500 arbetstillfällen. Investeringen beräknas kosta omkring 19 miljarder kronor och finansieras av redan fonderade medel ur kärnavfallsfonden.
SKB har i och med regeringens beslut fått tillstånd enligt kärntekniklagen. Beslutet är dock villkorat med att Strålsäkerhetsmyndigheten ska göra en fortsatt stegvis prövning, där kommande forskning och teknikutveckling ska vara en del i den fortsatta processen.
Nästa steg i tillståndsprocessen är att regeringen nu lämnar över ärendet till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt som ska fastställa villkor för verksamheten. Strålsäkerhetsmyndigheten ska också besluta om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen. Först när alla tillstånd är på plats kan byggprojekten inledas.
Resultatet av 40 års forskning
Det är dock inte alla som är nöjda med regeringens beslut. Kritiken handlar om att beslutet kommit såväl för långsamt som för snabbt, men också att kapslarna vid förvaringen inte anses vara säkra. Annika Strandhäll tar dock kritiken med ro.
– SKB:s ansökan är resultatet av mer än 40 års forskning och utveckling av en metod som ska vara säker i upp emot 100 000 år. Vi kan inte ha en situation där kärnavfall ligger och väntar i bassänger år efter år, säger Annika Strandhäll.
Ärendet har dock legat på regeringens bord sedan januari 2018 och kritikerna menar att det har tagit onödigt lång tid för regeringen att fatta beslut i frågan. I augusti förra året beslutade regeringen att tillåta en utökning av mellanlagret för använt kärnbränsle i väntan på att ett slutförvar kan byggas och tas i drift, men valde då att inte samtidigt ta beslut av slutförvaret. Något som kritiserades av ett flertal politiska partier och som i december fick Liberalerna och Kristdemokraterna att hota om en misstroendeförklaring mot miljö- och klimatministern Annika Strandhäll.
Att detta hot skulle ha påskyndat regeringen att ta beslut i frågan är något som Annika Strandhäll avfärdar. Hon pekar istället på att regeringen känner sig trygg med det beslutsunderlag som de har tagit del av och som bygger på omfattande forskning.
Kritik från miljöorganisationer
Regeringen får också kritik gällande kopparkapslarna och det finns forskare som har ifrågasatt hur säkra dessa egentligen är. Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) är hårda i sin kritik och anser att regeringens beslut är beklagligt och oansvarigt. De lyfter bland annat fram att det under regeringsprövningen har framkommit ytterligare kunskap om att koppar inte fungerar som kapselmaterial.
– Regeringen har idag fattat ett historiskt beslut och jag är rädd att de gjort ett historiskt misstag. Det är direkt oansvarigt av regeringen att säga ja till anläggningen för det extremt farliga kärnavfallet. Metoden att slutförvara avfallet med kopparkapslar har fått omfattande forskarkritik. Avfallet kan orsaka betydande miljöskador längs Upplandskusten – kanske redan efter några hundra år, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Annika Strandhäll menar dock att beslutat är byggt utifrån gedigen kunskap och forskning.
– Regeringen är trygg med det beslut vi har fattat idag och kommer, med den kunskap och vetenskap vi har idag, kunna skydda människor och miljö, säger Annika Strandhäll.
Fyra röster om regeringens beslut:
Åsa Pettersson, vd, Energiföretagen Sverige
– Regeringens beslut att godkänna kärnkraftsindustrins ansökan om ett slutförvar för använt kärnbränsle är det enskilt viktigaste beslutet för att säkra stabil långtidsdrift av Sveriges kärnkraft. I och med detta historiska beslut är en viktig förutsättning på plats för att upprätthålla en trygg fossilfri elförsörjning i Sverige för lång tid framöver.
Rolf Lindahl, talesperson för klimat och energi på Greenpeace.
– Vi anser att det är fel av regeringen att hasta fram ett beslut när det så uppenbart krävs ytterligare forskning. Den metod som kärnkraftsindustrin föreslagit är fortfarande omgärdad av stora vetenskapliga osäkerheter och kan inte garantera ett säkert slutförvar.
Johan Svenningsson, vd, Uniper Sverige
– Jag välkomnar beskedet om slutförvaret idag. Det visar att Sverige tar ansvar när det gäller. Vi fortsätter nu vårt arbete med att bygga ett säkert slutförvar för människor och miljö.
Jacob Spangenberg (c), kommunstyrelsens ordförande, Östhammars kommun
– Östhammars kommun har vetorätt i prövningen och i oktober 2020 tillstyrkte kommunfullmäktige etableringen. Jag ser positivt på det här och anser att det är ett väl underbyggt beslut.
Ann-Sofie Borglund