Det gröna avdraget för investeringar i solceller, laddpunkter och energilagring infördes vid årsskiftet 2020/2021 och fick en flygande start. Regeringens initiala budget på 250 miljoner kronor överskreds redan vid halvårsskiftet och sedan har investeringarna ökat successivt ända till december, i alla tre gröna kategorier.
När det gäller solelen har 20 000 svenskar fått avdrag för totalt 422 miljoner kronor – ytterligare 2,5 miljarder kronor har hushållen stått för själva.
– Det gröna avdraget har varit väldigt lyckat. Det här är ju väl använda pengar på ett helt annat sätt än det aktuella elprisstödet som regeringen tagit fram, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi.
På Svensk solenergi har man kunnat följa utvecklingen också genom antalet föranmälningar till elnätsföretag, som även de blev rekordmånga under 2021. Totalt kom det in cirka 34 000 föranmälningar under året enligt organisationens preliminära beräkningar – här ingår också företag som inte får del av det gröna avdraget.
Höga elpriser spelar in
Enligt Svensk solenergi kommer antalet nätanslutna solcellsanläggningar öka från 66 000 till 100 000 under 2021.
Vad beror det ökade trycket på?
– Jag tror att de för svenska förhållanden relativt höga elpriserna har en stor betydelse. De har varit en tydlig signal till kunderna att se över sin situation. Vi har ju haft många nya föranmälningar ända in i december, vilket är lite ovanligt. Sedan tror jag att många vill ha kontroll över sin elproduktion, säger Anna Werner som hoppas att även hembatterianvändningen ska öka på sikt så att kunderna kan bli ännu mer flexibla.
Samtidigt finns utmaningen att solcellerna levererar som minst när elbehovet är som störst, det vill säga på vintern. Kapacitetsfaktorn ligger på drygt 10 procent av den totala tiden, eller cirka 1 000 timmar över ett år.
– Ja, det är inte så mycket produktion på vintern, men det blir ändå en del. Men under övriga delar av året så producerar solelen bra när det är hög efterfrågan – det vill säga mitt på dagen när industrin är igång, säger Anna Werner.
Nya regelverk 2022
Det genomsnittliga hushållet har betalat 124 000 kronor netto för sin solcellsanläggning, visar siffrorna från Skatteverket. Och mest investeringar har skett i mellersta och södra Sverige. I topp bland länen sett till avdrag per person ligger Halland, Dalarna och Örebro län.
Hur kommer solcellsutvecklingen för 2022 då se ut?
Det finns vissa orosmoln. Svårigheter att få fram komponenter, i spåren av corona, har gjort att priserna på solceller ökat under det senaste halvåret. Å andra sidan tillkommer nya regelverk under 2022 som kan underlätta för solelsägare.
– Bland annat kan fastighetsägare nu dela el inom ett område och det kan ge incitament till nya investeringar. Tidigare var det endast elnätsföretag som fick bygga elnät. Det finns också lagrådsremiss ute nu om att elnätsföretagen från den 1 juli inte ska kunna ta ut en avgift från hushåll som är nettosäljare av solel, vilket kan öka intresset ytterligare, säger Anna Werner.
Extrajobb för elnätsföretagen
Även Energiföretagen har märkt av den ökande investeringsviljan inom solcellssektorn. Varje anläggning ska ju hanteras och anslutas och det innebär en hel del extrajobb för landets elnätsföretag:
– Det har varit väldigt mycket föranmälningar under året hos elnätsföretagen, det handlar ju om både parker och hushåll. De här volymerna har nog seglat lite under radarn – det är en ganska kraftfull utveckling, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraft, solenergi och energilager/vätgas på Energiföretagen.
– Det är bra att folk engagerar sig i sin elanvändning. Men samtidigt tycker vi inte att dessa kunder ska subventioneras utöver avdraget. Det bör inte finnas några särregler för hushållskunder. Det är viktigt med teknikneutralitet.
En annan aspekt av det ökande intresset är utmaningen att dimensionera elnäten på rätt sätt, när det kommer in ny ström från olika håll.
– Det kan bli relativt stora konsekvenser för elnätsföretag när det gäller att dimensionera lokalnätet på rätt sätt i förhållande till den nya produktion som nu ansluts, säger Lars Andersson.
Det är inte bara solceller som har ökat kraftigt under året. Totalt 47 000 svenska hushåll investerade i laddpunkter, framför allt i anknytning till storstadsområden. Intresset för energilagring har inte riktigt tagit fart än dock: här var det endast 1 600 hushåll som satsade, totalt 52 miljoner kronor, där Södermanland låg i täten utslaget per invånare.
Länen med högst avdrag för solelHalland 67 kr/inv
Dalarna 65 kr/inv
Örebro län 63 kr/inv
Kalmar 62 kr/inv
Blekinge 61 kr/invAntal köpare som fått gröna avdrag 2021Solceller 20 000 422 milj kr
Laddpunkter 47 000 491 milj kr
Lagring 1 600 49 milj krKälla: Svensk solenergi/Skatteverket/SCB