På sikt kan små modulära reaktorer (SMR) bli nyckeln till den svenska kärnkraftsfrågans fastlåsta positioner, om samhället och politiken kan ta till sig den nya generationen reaktorer med begränsad effekt och hanterbar storlek.
I princip kan små modulära reaktorer (med en effekt på 70 till 300 MW) byggas lite varstans, menar Anton Steen, ansvarig för Public Affairs på Fortum Sverige, men det är alltså endast ”i princip”. SMR-vägen till det svenska elnätet är i praktiken mycket lång och svängig.
Ett nytt tecken i tiden är dock att regeringen nyligen kom överens med riksdagen om att kärnkraft trots allt bör ingå i EU:s taxonomi över klimatsmarta investeringar, men inte heller det lär få någon betydelse utanför protokollet.
– Än så länge saknas de regulatoriska förutsättningarna för SMR i Sverige, både gällande lagstiftning och föreskrifter, vilket gör det svårt att räkna på faktiska investeringar, säger Anton Steen. (Detta citat har ändrats sedan publicering.)
Kanada på upploppet
Det blev däremot en stor mediehändelse när kanadensiska Ontario Power Generation (OPG) meddelade att de tillsammans med GE Hitachi avser att bygga en 300 MW SMR som ska stå färdig 2028. Det avtäckte samtidigt en marknadsutveckling som ett bra tag legat och pyrt under nyhetsrobotarnas radar.
Minst ett femtontal länder och flera tiotals små och stora industriella aktörer är idag aktiva på den globala SMR-marknaden. Kärnkraftsbyggare som Holtec, Moltex, Rolls-Royce, NuScale och EdF planerar att starta små modulära reaktorer inom 8–15 år, men flera SMR är redan igång.
Ryssland har under flera decennier använt små modulära reaktorer både på land och till havs, bland annat i isbrytare. Nu bygger ryska Rosatom en ny blykyld generation 4-reaktor (300 ME) i Seversk i Sibirien. Fjärde generationens kylmedel kan också vara heliumgas i HTGR, högtemperaturreaktorer. I Kina startades nyligen en HTGR som ska anslutas till elnätet i slutet av december 2021.
EU-klungan i svängen
Under 2020 gjordes också ett genombrott när den amerikanska strålskyddsmyndigheten NRC för första gången godkänt en SMR och utfärdade en så kallad designcertifiering till företaget NuScale (som spenderat 500 miljoner dollar på den 12 000-sidiga ansökan). Också Estland, Finland, Polen, Rumänien, Storbritannien, Tjeckien och Ukraina planerar olika versioner av SMR.
Inte heller svensk kärnkraftsindustri är en passiv åskådare på den globala reaktormarknaden. Trots Sveriges politiska oklarhet kring kärnkraft ligger svenska SMR-projekt i utvecklingens framkant.
Både finskägda Fortum och tyska Uniper, där Fortum också är majoritetsägare, har tillgång till stora utlandsmarknader. Så om Sverige skulle stänga SMR-dörren så kan affärerna flyttas utomlands – där den svenska statens eget Vattenfall redan är. Under 2021 har Vattenfall fördjupat sitt samarbete med estländska Fermi Energia med målet att bygga en ”eller flera” SMR i Estland.
Blykalla bygger Sveriges första SMR
Det svenska företaget Blykalla Reaktorer satsar internationellt under namnet Leadcold. Tidigare i år valde dock Storbritannien i en upphandling bort Blykalla till fördel för en HTGR, ett beslut som dock inte hade tekniska orsaker.
Idag utvecklas Sveriges första småskaliga reaktor av KTH tillsammans med Unipers och Blykallas gemensamma bolag SMR AB (Swedish Modular Reactors). I början av 2021 ansökte SMR AB om stöd hos Energimyndigheten för en 2,5 MW icke-nukleär pilotanläggning hos OKG i Oskarshamn. Den blykylda reaktorn ska först drivas av el, men baseras på delar av den fjärde generationens reaktorteknik.
I Sverige är dessutom Fortum och Uniper partner i Uppsala universitets kompetenscentrum för ny kärnkraftsteknik som nyligen beviljades 25 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten. Medsökanden är KTH, Chalmers, Vattenfall och teknikspecialisterna Westinghouse och Studsvik.
Enligt plan ska centret lägga fram ”möjliga scenarier för nya SMR i Sverige”. Målet är att kunna ta ett bredare grepp kring marknad, politik och framtiden.
Bortom riksdagsvalet
Att den nya erans kärnkraftsprojekt ligger för granskning hos Energimyndigheten i en tid när den internationella SMR-marknaden expanderar kan göra kärnkraften till en viktig valfråga. Parallellt med den tekniska testprocessen är branschaktörernas sikte också inställt på nästa politiska generation bortom riksdagsvalet 2022.
– Nu är vår uppgift främst att vänta och se. Ansökningsprocessen går sin gång hos myndigheten och först långt senare kommer SMR-frågan in i den politiska processen, säger Roger Strandahl, kommunikationschef på Uniper Sverige
– Om politiken i slutändan inte ser möjligheterna med den nya kärnkraften – och genom beslut visar att man förstår och tycker om det man ser – så kommer inte heller någon att investera i nya mindre reaktorer i Sverige.
Attraktiva marknader
Kostnaderna för utveckling och projektering blir allt mer konkurrenskraftiga på den växande SMR-marknaden, menar Anton Steen. Nyligen startade Fortums finska moderkoncern ett samarbete med amerikanska Massachusetts Institute of Technology (MIT) som går ut på att utveckla en öppen plattform för teknisk–ekonomisk modellering av SMR.
– De kommande tio åren tas ett stort antal nya småskaliga reaktorer i drift i Europa och övriga världen. SMR handlar inte längre om forskningsreaktorer på ritbordet som ligger tjugo år bort, säger Anton Steen.
– Allt fler länder licensierar SMR:er för byggnation i närtid. Vi befinner oss i ett klimatnödläge och då måste vi använda alla verktyg som finns i verktygslådan, allt annat vore oansvarigt.
Nyhetsbrev om kärnkraftEnergiforsks nyhetsbrev Kärnkraft i vår omvärld levererar nyheter från olika kärnkraftsområden, bland annat marknaden för små modulära reaktorer (SMR). Den 25–26 januari 2022 går Energiforsks direktsända kärnkraftswebbinarium av stapeln.
Texten har uppdaterats 17 januari, 14.25.
Morten Valestrand