”För att nå våra klimat-, närings- och säkerhetspolitiska mål behöver Sverige utveckla, inte avveckla kärnkraften. Vilka hinder finns på vägen?” Så löd beskrivningen för Fortums seminarium om ny kärnkraft i Sverige på Arena Energi under Almedalsveckan.
Det var en tung panel som var på plats: Torbjörn Wahlborg, chef för elproduktion på Vattenfall, Simon-Erik Ollus, chef för elproduktion på Fortum, Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige, samt John Ahlberg, medgrundare av företaget Kärnfull Next.
Moderatorn Sara Nilsson från Fortum inledde med att poängtera att klimat och energifrågor hamnat i centrum av den politiska debatten och att ord som försörjningstrygghet och leveranssäkerhet diskuteras mer och mer frekvent. Och på sistone har det kommit fler positiva utspel om kärnkraft från såväl politiken som näringslivet.
Paneldeltagarna höll med om att förutsättningarna för ny kärnkraft ser bättre ut än på länge.
– Det vi ser här i Sverige händer också internationellt – kärnkraftens betydelse ökar, sade Johan Svenningsson.
– Det har att göra med de kraftigt ökande elbehoven. Nu pratar vi om att det kommer behövas 300 TWh, och det kommer inte gå utan kärnkraft. Vi måste ha livstidsförlängd kärnkraft, vi måste ha ny kärnkraft och vi måste skapa förutsättningarna för att kunna genomföra detta.
Han fortsatte med att diskutera Unipers engagemang i ett antal projekt inom ny kärnkraft. Både bolaget Blykallas testreaktor och annan forskning inom SMR (små modulära kärnkraftverk).
En annan ton i debatten
Torbjörn Wahlborg målade upp en liknande bild vad gäller Vattenfall. Han menar att de kraftigt ökande elbehoven under kommande decennier innebär att vi kommer behöva betydligt mer av både vind- och kärnkraft.
– Det är en helt annan ton i den politiska debatten nu. För fem år sedan hade vi en helt annan situation än den vi har idag, sade Torbjörn Wahlborg.
Han berättade om bolagets omtalade förstudie kring möjligheten att bygga två eller fler SMR-anläggningar i södra Sverige. Han var också tydlig med att Ringhals-området är intressant för en eventuell nyetablering. Dels för att det finns god tillgång till elnät, kompetens och infrastruktur där, dels för att kommunen är mer positivt inställd till kärnkraft.
– Att bygga ny kärnkraft på icke-existerande siter kommer nog vara en utmaning. Jag tror det finns en risk att man möter på samma motstånd som vindkraften nu möter lokalt, sade Torbjörn Wahlborg.
Nya affärsmodeller
Simon-Erik Ollus betonade hur viktigt det är att jobba med den samhälleliga acceptansen. Särskilt när det gäller SMR, som han i övrigt menade har stor potential.
– Själv tror jag att SMR:er kan ha helt nya affärsmodeller. De behöver inte nödvändigtvis vara ute på de konventionella siterna utan egentligen skulle jag vilja hämta in dem nära konsumtionen, eller till och med in i städerna där det finns kapacitetsbrist. Det måste ju finnas acceptans för det också, men från ett affärscase är det där vi borde vara, sade Simon-Erik Ollus.
John Ahlberg tog vid och berättade om projektutvecklingsbolaget Kärnfull Nexts ambitioner om att hjälpa andra aktörer inom ny kärnkraft med finansiering, tillståndsprocesser och dylikt.
– De businesscase vi tittar på nu är framför allt stora elintensiva industriföretag, säger John Ahlberg.
Mycket av diskussionen kretsade kring SMR-teknik. Men finns det även förutsättningar för ny konventionell kärnkraft?
Man ska inte stänga dörren för det, menade Torbjörn Wahlborg, och poängterade att en viktig anledning till att en del sådana projekt de senaste åren blivit både försenade och fördyrade har att göra med just att det inte byggts så mycket ny kärnkraft på länge.
– Kommer det i gång en utbyggnad av även konventionell kärnkraft i Europa, och det finns mycket som tyder på det, då skulle vi kunna få till en bra leverantörskedja i Europa och lära oss mer om hur man bygger sådana här anläggningar effektivt, sade Torbjörn Wahlborg.
Linus Olin