Sagt och gjort är kanske att ta i, men det gick undan när Camilla Kronholm, som är rektor på Yrkeshögskolan i Trelleborg, blev tillfrågad om att ta fram en utbildning för att möta behovet av spetskompetens inom vätgas. Ett behov som är stort inte bara i Trelleborg, utan i hela landet.
– Det nära samarbetet med arbetsmarknaden, där vi tillsammans kan identifiera utbildningsbehov i särskilda branscher gör att vi i höst kan erbjuda en utbildning för den som behöver spetskompetens inom vätgas, ett område där arbetsgivarnas efterfrågan på kompetens är stor, säger Camilla Kronholm.
Siktar på att bli ledande vätgaskommun
Att det är yrkeshögskolan i Trelleborg som startar en av landets första utbildningar fokuserad på vätgas hänger ihop med kommunens mål att bli en ledande vätgaskommun. Staden var till exempel först med att kvalificera sig i det EU-finansierade projektet ”Nordic Hydrogen Corridor” som syftar till att möjliggöra vätgastransporter mellan de nordiska huvudstäderna, och ska därför bland annat etablera ett av Sveriges första tankställen för vätgas.
Trelleborgs hamn är Skandinaviens största Ro-Ro-hamn med 750 000 passerande fordon årligen, en volym som väntas dubbleras till 2025 sedan hamnen flyttats och byggts ut. En betydande del av dessa fordon väntas vara vätgasdrivna. Den nya hamnen möjliggör dessutom en stadsomvandling med uppemot 6 000 nya centralt belägna bostäder där den gamla hamnen låg.
Vätgas ses som en del av lösningen på de utmaningar och möjligheter som den snabba tillväxten innebär och kommunen hoppas på sikt bli självförsörjande på lokalproducerad grön vätgas. Samtidigt blir behovet av kompetens inom en mängd olika yrkeskategorier och olika branscher, inte bara energi, uppenbart när planerna ska sättas i verket.
– Vätgas har använts inom industrin under många år, men det är bara en begränsad krets som vet hur man hanterar den. När vätgas nu är på väg att bli en betydande energibärare och viktig del i energiomställningen innebär det att behovet av kompetens ökar kraftigt i hela samhället, säger Magnus Sahlin, vd på Trelleborgs Energi.
– Det handlar om allt från servicetekniker på vätgastankställen och i självförsörjande vätgasfastigheter till handläggare på myndigheter som hanterar tillstånd, och räddningstjänsten.
Riktar sig till yrkesverksamma
Trelleborgs yrkeshögskolas vätgasutbildning speglar behovet och ska ge specialiserad kunskap om vätgas för att möta nya utmaningar i en befintlig yrkesroll inom olika områden och verksamheter som berörs av den pågående energiomställningen. Den riktar sig bland annat till yrkesverksamma inom transport-, industri-, energisektorerna, och myndigheter där specialistkunskap inom området krävs.
– Förutom Trelleborgs Energi, som är vår naturliga samarbetspart i detta medverkar ett tiotal företag och myndigheter aktivt i utbildningen och flera av dessa har bidragit till både innehåll och upplägg. Vi har också jobbat tajt med Vätgas Sverige, säger Camilla Kronholm.
Det handlar om allt från energi och transportföretag till myndigheter och från mindre lokala företag till stora koncerner som ABB och Uniper.
Går att kombinera med arbete
Utbildningen motsvarar 13 veckors heltidsstudier. Den sker på halvfart och huvudsakligen på distans så att den är tillgänglig i hela landet och går att kombinera med arbete. Tre utbildningsdagar med laborationer och studiebesök är förlagda till Trelleborg.
Den första utbildningen startar i augusti 2022 och ytterligare två är planerade, med start i januari respektive augusti 2023. Totalt handlar det om 90 platser. Men med tanke på behovet är det inte osannolikt att utbildningen blir ett stående inslag.
– Intresset för utbildningen har varit stort och det är bra bredd bland de första sökande. Bland de sökande finns svetsare, lokförare, elektriker, VVS-are, ingenjörer och anställda på myndigheter. Det är precis så tvärprofessionellt som vi vill ha det, säger Camilla Kronholm.
Läs mer om vätgasutbildningen här
Carl Johan Liljegren