Vilket seminarium har varit mest intressant under veckan – och varför just det?
Sara Johansson, planeringsingenjör nätutveckling, Geab
– Jag tycker nog att det mest spännande var bolaget Svensk Energilagrings seminarium om deras planer på att anlägga en storskalig solkraftpark på Gotland för produktion av elektrometanol. Det ska bli väldigt intressant att följa projektet och se vad det blir av det. Bolaget verkar ju fylla flera funktioner med sin lösning, då de både tänker producera elektrobränslen och kunna förse vårt elnät med balanskraft.
Johan Leirnes, strateg, Siemens Energy
– Jag tar med mig alla diskussioner om vikten av att snabbt accelerera utbyggnaden av elproduktion samtidigt som elnäten och flexibilitetsresurser behöver hänga med. Elektrifieringen är avgörande för en hållbar omställning och ett konkurrenskraftigt Sverige. Seminarierna med Arena Energi och Vätgas Sverige var väldigt bra och visade på komplexiteten i vad som behöver göras. Min favorit var Eons seminarium om hur vi kan lösa flaskhalsarna för en trygg elförsörjning i hela Sverige.
Helena Olssén, strategichef, Mälarenergi Nät
– Det var spännande att det nu anordnades rena elnätsseminarier som tog upp utmaningar och möjligheter för elektrifieringen. Men det seminarium som gav mig mest var Luleå Energis ”Omställning på riktigt – hur ska ledare och organisationer utvecklas för att göra det ingen gjort förut?”. Där gav de exempel på hur vi får till ett tillitsbaserat ledarskap för att på så sätt utveckla högpresterande team. De presenterade även den samverkansform de har utvecklat i Norrbotten för att bland annat möjliggöra effektivare tillståndsprocesser.
Anders Ericsson, vd Värmevärden/Adven
– Jag har inte en enskild favorit, men jag har fyra observationer jag tar med mig från seminarierna. Den första är att det var betydligt fler diskussioner om ”fossilfritt” snarare än ”förnybart” jämfört med tidigare. Den andra observationen är att man inte pratade lika mycket om smarta elnät och batterier som förra gången, utan nu var eltillförseln, ny produktion, i fokus. Den tredje observationen är att det är så många industriprojekt som kommit väldigt långt i planeringen, och som kommer kräva väldigt mycket el. Till sist att utmaningarna med tillståndsprocesser kanske handlar lika mycket om samverkan och lokal acceptans som om regelförändringar. Jag har varit på Almedalen många gånger och man ser förändringarna i diskussioner från år till år. Det är intressant.
Cecilia Wallmark, verksamhetsledare, Center for Hydrogen Energy Systems Sweden , Luleå tekniska universitet
– Seminariet om framtidens hållbara flygbränslen som anordnades av St1 Sverige och Fly Green Fund var ärligt talat bäst! Det var välplanerat med en rad kända profiler, dubbla moderatorer, rappt, kryddat med skratt och med tydliga korta inlägg från många representanter längs värdekedjan - från universitet till flygbolag- som gav sina argument och bemötte vanliga motargument. Samtalet inkluderade både historik och framtidsutblick, samt förtydligade politiska behov.