Elmarknaden är fortsatt ryckig på en hög prisnivå. Trots att sommaren gjort sitt inträde är priserna fortsatt höga, tidvis över hela landet, och volatiliteten är rekordhög. Ett exempel är tisdagen den 7 juni då elpriset kl 1 på natten låg på drygt 20 öre för att sju timmar senare ha mer än tiodubblats till cirka 2,30 kronor i alla fyra svenska prisområden.
Fortfarande är det de europeiska gaspriserna som driver på prisutvecklingen, vilket spetsats till ytterligare genom Rysslands invasion av Ukraina. Utvecklingen har framför allt påverkat södra Sverige, men de senaste veckorna har de höga priserna tidvis även spridit sig till norra Sverige.
– Norra Sverige har klarat sig undan de höga europeiska priserna hela vintern, men det har förändrats nu. En förklaring är att Ryssland slutat exportera el till Finland vilket har höjt priset i Finland och gjort att norra Sverige ”importerat” de högre priserna genom sin elexport, säger Björn Björnson, affärsutvecklingschef på elhandelsbolaget GodEl.
Kärnkraftsrevisioner påverkar
Tillgången på vattenkraft i de svenska magasinen är på normalnivå så Björn Björnson tror att norra Sverige ändå kommer att ha lägre priser än södra Sverige i sommar, framför allt under blåsiga dagar då vindkraften kan leverera för fullt.
– Men i södra Sverige lär det inte bli någon elrea även om det är varmare ute. Gaspriserna på kontinenten kommer fortsatt att styra prisbilden, säger Björn Björnson.
En annan viktig faktor som påverkar priserna är de årliga kärnkraftsrevisionerna. I början av juni var cirka en fjärdedel av den svenska och finska kärnkraftseffekten borta på grund av revisioner, bland annat Ringhals 3. Och samtliga reaktorer kommer successivt ställas av fram till och med oktober.
– Men i slutet av september planeras den nya finska reaktorn Olkiluoto 3 gå upp i drift (1 600 MW) och det kommer ersätta bortfallet från Ryssland. Det kan dämpa prisutvecklingen en del, säger Björn Björnson.
Rekordhöga terminspriser
Även analytikern Henrik Almström på energihandelsbolaget Modity tror på relativt höga elpriser under sommaren.
– Terminspriserna på el under kommande månader är på rekordnivåer. Att vi har så här höga priser på sommaren säger något om hur små marginaler vi har i systemet, säger Henrik Almström.
Utöver det dramatiska omvärldsläget finns det ytterligare faktorer som kan påverka priserna framöver.
– Totalt i Norden har vi ett hydrologiskt underskott på cirka 13 TWh – nästan uteslutande på den norska sidan. Även i Europa är det tightare. I Alperna är det ett hydrologiskt underskott på cirka 29 TWh och den franska kärnkraften kommer att producera 60–80 TWh mindre el i år jämfört med 2021 på grund av säkerhetsundersökningar av ett dussintal reaktorer, säger Henrik Almström.
Osäkra gasleveranser
Sedan har vi de osäkra gasleveranserna. Så länge den ryska gasen fortsätter flöda in kan priserna hållas någorlunda i schack och de senaste veckorna har gaspristrenden varit svagt nedåtgående från höga nivåer. Men under veckan har gaspriset stuckit upp igen då Gazprom strypt en stor del av Nordstream på grund av "tekniska problem".
– Nu fyller man på de tyska gaslagren och ambitionen är att de ska vara uppe i 95 procent i oktober. Men skulle Ryssland stänga av gasexporten helt kan elpriset mycket väl fördubblas – även här i södra och mellersta Sverige, kanske 1-2 kronor extra per kWh, säger Henrik Almström.
Under sommaren är elmarknaden inte så likvid heller, vilket kan stöka till läget.
–Det är en lägre marknadsaktivitet där färre aktörer prissäkrar, vilket sällan brukar vara bra för prisutvecklingen. Det blir lätt högre priser om vädret slår fel. Sedan finns det aktörer som kan spekulera i prisuppgångar och trigga rörelserna på marknaden, säger Henrik Almström.
Vattenkraften under medelvärde
På Energiföretagen bevakar Magnus Thorstensson den nordiska kraftmarknaden.
– Sommarmånaderna brukar ha ett lägre pris, men nu har vi legat på rekordnivåer. Och priserna lär nog ligga högt så länge kriget består. Nu håller länderna på kontinenten på att fylla sina gaslager för att klara den kommande vintern och det håller uppe gaspriserna, säger Magnus Thorstensson.
– Sedan har ju den ryska elen till Finland försvunnit, drygt 8 TWh. Dessutom har vi inte hade någon kraftig vårflod. Och även om de svenska magasinen ligger lite över medel är den nordiska hydrologiska balansen som helhet en bra bit under medelvärdet, vilket påverkar priserna. En central fråga om prisskillnaderna inom Sverige är också i vilken mån som Svenska kraftnät begränsar överföringen från norr till söder.
Pessimistisk marknad
Hur blir det då i höst? Sedan Ryssland invaderade Ukraina har terminspriset för fjärde kvartalet 2022 ökat från 62 till 113 euro/MWh i mitten av juni. Och terminspriset för 2023 har gått från 35–39 Eur/MWh till runt 85 euro/MWh.
– Marknaden är ganska pessimistisk och försiktig. Vi lär ha högre elpriser under lång tid framåt. Vårt råd till våra privatkunder är att börja lägga undan pengar redan nu – det är mycket som kommer att bli dyrare i vinter på grund av inflationen, konstaterar Björn Björnson.
Även för elhandelsföretag ställer utvecklingen ökade krav.
– Elhandelsföretag köper ju el dag för dag och får betalt i efterhand, upp till två månader senare. Det gör att företagen behöver ligga ute med mycket pengar när elpriserna sticker iväg, så det gäller att de har en bra plan för sin kassa och likviditet, säger Björn Björnson.
Johan Wickström